Αν σκεφτεί κανείς πως το modeling είναι ένα από τα επαγγέλματα με πολύ σύντομη διάρκεια ζωής για όσους το ακολουθούν, το γεγονός ότι η Maye Musk στα 67 της χρόνια βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της είναι πράγματι εντυπωσιακό. Έχοντας συμπληρώσει και ξεπεράσει 50 χρόνια καριέρας, η μητέρα τριών παιδιών (ο μεγιστάνας Elon Musk είναι γιος της) συμμετέχει σε high fashion projects όπως οι καμπάνιες της Clinique και της Revlon και το video clip Haunted της Beyonce. Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Harper's Bazaar, η Musk μοιράστηκε κάποια μαθήματα ζωής σχετικά με την ηλικία, τα κιλά και τις σημαντικές αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει σαν εργαζόμενη μητέρα σε έναν τέτοιο χώρο.

Η δουλειά δεν είναι μόνο τα χρήματα

"Δεν θέλησα ποτέ να σταματήσω να δουλεύω. Όταν έχεις πιεστεί πολύ και έχεις αγχωθεί για το αν θα πληρώσεις το νοίκι, το να έχεις οικονομική άνεση είναι ξαφνικά ένα περίεργο συναίσθημα. Απολαμβάνω ακόμα τη δουλειά μου και αισθάνομαι σαν να έχω μόλις ξεκινήσει”.

Η νεανική ηλικία δεν κερδίζει πάντα στη μόδα

"Ξεκίνησα να κάνω πασαρέλα στα 15 μου και θυμάμαι ότι συνάντησα μια κοπέλα 30 χρονών -πολύ μεγάλη για τη βιομηχανία- κι όμως όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που την έβλεπαν. Όσο μεγαλώνω, εισπράττω το ίδιο συναίσθημα- οι άνθρωποι ενθουσιάζονται που είμαι ακόμη μοντέλο. Όταν βγαίνω στην πασαρέλα με χειροκροτούν και πιστεύω ότι οι άνθρωποι της ηλικίας μου είναι χαρούμενοι γιατί νιώθουν ότι εκπροσωπούνται

Τα κιλά δεν έχουν πάντα σημασία

"Όταν πήρα διαζύγιο στα 31 μου, πήρα πολύ βάρος. Αλλά άρχισα να βρίσκω δουλειά ως plus- sized μοντέλο και μάλιστα δεν υπήρχαν άλλα τέτοια στην εποχή μου. Τα πράγματα άρχισαν έκτοτε να αλλάζουν και οι εταιρείες άρχισαν να ψάχνουν διαφορετικούς σωματότυπους”.

Να ζεις επικίνδυνα, με προσοχή

ι γονείς μου ήταν Καναδοί, αλλά ήθελαν να εξερευνήσουν τον κόσμο. Πίστευαν ότι η Αφρική έδειχνε συναρπαστική και έτσι πήραν τα 4 παιδιά τους στην Cape Town το 1950. Μεγαλώσαμε στην Pretoria και κάθε Ιούλιο διασχίζαμε την έρημο Καλαχάρι. Ο πατέρας μου έλεγε πάντα "ζήσε επικίνδυνα, αλλά με προσοχή”. Μεγάλωσα στην πιο ευτυχισμένη οικογένεια, οι γονείς μου ήταν περιπετειώδεις κι εγώ τόσο τυχερή.”

Μη φοβάσαι τις άσπρες τρίχες

"Όταν πλησίαζα τα 60, βαρέθηκα να είμαι ξανθιά και αποφάσισα να σταματήσω να βάφω τα μαλλιά μου. Τα άφησα να γκριζάρουν και τα έκοψα κοντά. Μου έλεγαν "δεν θα ξαναδουλέψεις ποτέ με κοντά γκρίζα μαλλιά”, αλλά όπως αποδείχθηκε άρεσε σε πολλούς και τότε η καριέρα μου απογειώθηκε. Επίσης, πιστεύω ότι για να δείχνεις νέα πρέπει να παραμένεις trendy- όπως το κούρεμά μου”.

Μην το σκέφτεσαι πολύ

Ακολούθησα το παράδειγμα των γονιών μου: μεγάλωσα σε μια ειλικρινή, υποστηρικτική και αγαπημένη οικογένεια και ήθελα να προσφέρω το ίδιο στα παιδιά μου. Δεν το πολυσκέφτηκα, απλώς στήριξα τα projects τους κι εκείνα με είδαν να ακολουθώ τα δικά μου. Έχουν όλα τους επιτυχημένες καριέρες και θέλω να πιστεύω ότι η ευσυνειδησία τους προέρχεται από την οικογένεια. Ήμουν μια εργαζόμενη μητέρα και αυτό δεν άλλαξε ποτέ. Γι' αυτό τα παιδιά ήταν επίσης τόσο ανεξάρτητα.