top article

Αναρωτιέμαι αν σε όλες αυτές τις φωτογραφίες του Μιχάλη Χατζηγιάννη αγκαζέ με την καλή του/σε κότερο με την καλή του/στις Αναχωρήσεις του “Ελ. Βενιζέλος” με την καλή του, που πιάνει κλεφτά το βλέμμα μου περνώντας μπροστά από περίπτερα υπάρχει και μια διάσταση περήφανης χαράς. Δηλαδή, αυτό το «περνάω καλά και θέλω να το μοιραστώ με όλους». Με διαψεύδει κατηγορηματικά. Ποτέ δεν είχε την ανάγκη, μου λέει, να στηρίξει τη δουλειά του με μια τέτοια διαδικασία. Του απαντώ, πως θα μπορούσε να το αποφύγει. Έτσι όπως κάνουν οι επώνυμοι που έχουν κουραστεί από το κυνήγι των φωτογράφων, κρύβοντας το φακό με το χέρι τους και άλλα τέτοια.
- “Δεν γίνεται να το αποφύγεις”.
- “Δεν θα μπορούσες να κρατήσεις τη σχέση σου, δηλαδή, κρυφή;”
- “Είναι δυνατόν; Θα έπρεπε να εξαφανιστώ. Και δεν θέλω να εξαφανιστώ. Έχω να κάνω πράγματα ακόμη”.

Ο 35χρονος πλέον Μιχάλης Χατζηγιάννης δεν είναι πια το μικρό σεμνό παιδί με την ωραία φωνή, όπως τον περιέγραφαν τα media στα τέλη της δεκαετίας του '90. Είναι ο συνθέτης και ερμηνευτής των μεγάλων σουξέ, για άλλους ο συστημικός, για άλλους ο μεγάλος σταρ, για κάποιους άλλους ο μοναχικός καλλιτέχνης με τη βαθιά πια φωνή, που ξαφνικά, απ’ το πουθενά αποφασίζει να δημοσιοποιήσει την προσωπική του ζωή. Γι’ αυτό και η συζήτηση που γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ Η Αγάπη Δυναμώνει, θα ξεφύγει σύντομα από το προωθητικό κομμάτι της νέας του δουλειάς και θα απλωθεί σε πεδία, που αξίζει -όπως διαπίστωσα- να συζητάς μαζί του. Κυρίως, επειδή ο λόγος του είναι εξαιρετικά συγκροτημένος. Και αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά του Μιχάλη, που δεν φαίνεται στις συναυλίες του. Θα φανεί όμως αμέσως, όταν η κουβέντα μας φτάσει στην πρώτη του εξομολόγηση σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν του. Έστω, με υπονοούμενα. Κάτι που κάνει τη συζήτησή μας πολύ πιο εύκολη.


Υπήρχε, δηλαδή, μια περίοδος που ενώ έκανες επιτυχίες, τα έβλεπες όλα μαύρα;
Ίσως για μία τριετία-τετραετία να είχα βγει λίγο από το παιχνίδι, να είχα υποβαθμίσει με κάποιο τρόπο και τη δουλειά μου και τον εαυτό μου. Έκανα βέβαια ό,τι έπρεπε να κάνω, αλλά χωρίς ιδιαίτερη διάθεση. Το αν γινόταν κάποιο τραγούδι επιτυχία ή όχι, αυτό με ενδιέφερε λιγότερο. Υπήρχε εξάλλου και μία κεκτημένη ταχύτητα σε όλα αυτά.

Δεν θα μπορούσε όλο αυτό να οφείλεται σε μια φυσιολογική κούραση ή στην ξέφρενη επιτυχία που ξεκίνησε πολύ νωρίς;
Ναι, θα μπορούσε. Κοίτα, θα μπορούσα να βρω πολλούς λόγους και ελαφρυντικά για να το δικαιολογήσω, αλλά το θεωρώ ένα μεγάλο προσωπικό μου λάθος, το οποίο θα φροντίσω να μην επαναλάβω.

Αναφέρεσαι σ’ ένα λάθος. Υπήρξε μια δική σου επιλογή, δηλαδή.
Μια καντική θεωρία λέει “Όταν κάτι μπορείς να το κάνεις, οφείλεις να το κάνεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου”. Ανέκαθεν ήμουν ταγμένος σε αυτή τη λογική. Και από τη στιγμή που αφέθηκα, λοιπόν, θεωρώ ότι ήταν μια δική μου αποτυχία. Κατά την προσωπική μου αξιολογική κρίση, όσον αφορά πάντα τη δική μου πορεία.

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η δύναμη της εξέλιξης


ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ
Υπάρχει πάντα διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που φαίνεται και σε ό,τι κρύβεται από πίσω.

Αποκλείεται να είσαι μόνο ο ενθουσιώδης τύπος που διασκεδάζει τα πλήθη στις συναυλίες.
Δυστυχώς, δεν ήμουν ποτέ αυτός ο τύπος. Αυτό απλώς πριμοδοτήθηκε λόγω καταστάσεων ή λόγω του φιζίκ μου, δεν ξέρω. Δεν μπόρεσα ποτέ να το εξηγήσω.

Μιλάς για το κομμάτι του εαυτού σου που λέει στις συναυλίες «πάμε όλοι μαζί, δικό σας, χέρια ψηλά»;
Ναι. Ποτέ δεν το απαρνήθηκα, αλλά δεν είμαι μόνο αυτό. Υπάρχει μία πολυσχίδια σ' αυτό που κάνω, η οποία δέχεται πολλές ερμηνείες.

Κάπως έτσι ίσως να εξηγούνται και τα τραβήγματα στη φωνή, που φλερτάρουν με την αισθητική της αθηναϊκής νύχτας.
Βέβαια. Αυτό ήταν ένα παραστράτημα, που συμβαίνει όχι μόνο όταν φλερτάρεις, αλλά όταν βρίσκεσαι κανονικά στον χώρο της νύχτας. Δεν ελέγχεται εύκολα. Μπορεί να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορείς να το διακόψεις. Όταν είσαι μέσα σ’ αυτό, πρέπει να το κάνεις. Αλλιώς αποφασίζεις να αποστασιοποιηθείς. Θεωρώ πάντως ότι μου είναι πολύ δύσκολο να το ξανακάνω, δεν μου ταιριάζει καλλιτεχνικά. Βέβαια λόγω των εποχών, ποτέ δεν πρέπει να λες “ποτέ”.

Μέσα σ’ αυτά τα 15 χρόνια της μεγάλης επιτυχίας, υπήρχαν στιγμές που ένιωσες να πελαγοδρομείς;
Χμ. Τώρα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να καταρρίψω πράγματα που έλεγα στο παρελθόν, όπως το ότι ήμουν σίγουρος για κάθε μου βήμα. Λοιπόν, η επιτυχία του κάθε «επόμενου» άλμπουμ και με ενθουσίαζε και με φόβιζε ταυτόχρονα, γιατί ήθελα πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Λίγο όμως η κεκτημένη φόρα, λίγο οι δάφνες της αναγνώρισης, λίγο ο περίγυρος, λίγο οι εταιρείες, μου έλεγαν να κάνω το επόμενο βήμα στην ίδια λογική, για να συνεχιστεί η επιτυχία. Αυτό έχτισε μια νοοτροπία, στην οποία είμαι και δημιουργός και πρωταγωνιστής. Είχα την πλήρη ευθύνη. Θα μπορούσα εύκολα να ξεφύγω κάνοντας διαφορετικά πράγματα ίσως από νωρίς.

Πώς δηλαδή;
Υπήρχε ανέκαθεν η άλλη πλευρά. Στο σπίτι μου έχω δίσκους, που αν τους ακούσει κάποιος ίσως εκπλαγεί. Έχω γράψει κλασική μουσική, ακόμη και συμφωνική, που δεν θα ήθελα να εκθέσω. Μπορεί κάποτε να είχα στο μυαλό μου μια άλλη πορεία. που την έχω κλείσει στο συρτάρι. Το λέω απλώς επειδή δεν θέλω να παίξω του ρόλο του μετανιωμένου καλλιτέχνη.

Και σου αρέσουν αυτά τα κλασικά που έχεις γράψει;
Ακούγοντάς τα με ικανοποιούν. Βέβαια αν είχα πάρει αυτόν το δρόμο, ίσως σήμερα να μην κάναμε αυτή τη συνέντευξη.

Ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως αυτός ο άλλος Μιχάλης υπάρχει ακόμα;
Ναι, και υπήρχε και υπάρχει. Απλώς τον ξέρω μόνο εγώ και κάποιοι άλλοι, λίγοι.

Οι δύο Μιχάληδες παίζουν ποτέ ξύλο μεταξύ τους;
Τώρα έχουν συμφιλιωθεί. Παλιά έπαιζαν πιο πολύ.


Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>