top article

Με εξαιρετική παιδεία,βαθιά αγάπη για το θέατρο και μια εμφάνιση ταυτόχρονα κλασική, αλλά καιμοντέρνα, ο εσωστρεφής, μετριόφρων και ταλαντούχος Pierre Niney μεταμορφώθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στον ιδιοφυή σχεδιαστή Yves Saint Laurent για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Jalil Lespert, που αναβιώνει τα καλύτερά χρόνια του σχεδιαστή στο χώρο της μόδας, το μοναδικό του ταλέντο, τους προσωπικούς του δαίμονες.

Φωτογραφημένος από τον Hedi Slimane, καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, ο “μικρός πρίγκιπας” διηγείται την μεταμόρφωσή του, αποκαλύπτει την σύνδεσή του με τον μεγάλο σχεδιαστή και μιλάει για την αγάπη του στο θέατρο. Αυτή είναι η συνέντευξη ενός αγοριού που πατά τα πόδια του στη γη.

-Πιστεύετε πως έχετε κοινά με τον Yves Saint Laurent;
Σε μερικές φωτογραφίες του Saint Laurent νομίζω πως βλέπω τον πατέρα μου. Eτσι αμέσως δημιουργήθηκε μια σχέση οικειότητας μαζί του, σχεδόν οικογενειακή. Είχα αμέσως την εντύπωση πως τον ξέρω. Για μένα ο Yves Saint Laurent είναι συνυφασμένος με την ιδέα της τελειότητας. Ακόμα και αν οι χαρακτήρες μας είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικοί, αυτό που μας δένει είναι η αγάπη μας για την δημιουργία και η βιασύνη. Είμαι και εγώ αρκετά βιαστικός, όπως ήταν και εκείνος. Η αποχώρησή του από τον κόσμο της μόδας με συγκίνησε. Ερμηνεύω και εγώ με την καρδιά μου.

-Θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί ένα τέτοιο ρόλο;
Γνώρισα τον Jalil Lespert (σκηνοθέτη της ταινίας) μετά από μία παράσταση στην Comedie-Francaise. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη μόδα, ούτε και τώρα έχω, αλλά ένιωσα περιέργεια για τον χαρακτήρα του Saint Laurent και την σχέση του με τον Pierre Berge. Ο Jalil μου εξήγησε ότι σχεδιάζει να πει την ιστορία του με έναν τρόπο πολύ τρυφερό και πολύ “γαλλικό”. Την ίδια στιγμή δεν ξεφεύγει από τον αμερικάνικο τρόπο βιογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα των δύο ειδών. Η ταινία καλύπτει μια περίοδο από το 1958 ως το 1976. Ξεκινάει με τον Yves σε ηλικία 21 χρόνων όταν αναλαμβάνει τον οίκο Dior και τελειώνει με την παρουσίαση της συλλογής που ήταν εμπνευσμένη από τα Ρώσικα Μπαλέτα, η οποία θεωρείται και η καλύτερή του από τους ειδικούς. Τότε ο ίδιος ήταν 40 ετών.

-Πώς δουλέψατε πάνω στο ρόλο;
Αποφάσισα από νωρίς να δω και να διαβάσω τα πάντα! Το διαμέρισμά μου είναι γεμάτο με βιβλία και φωτογραφίες. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων ένιωθα ετοιμοπόλεμος. Μέχρι και playlist έφτιαξα για όλη την διαδικασία. Οι Retrogade και ο James Blake με βοήθησαν πολύ. Μπαίνοντας στο ατελιέ του Yves Saint Laurent στην οδό Marceau, ήταν σαν να μπαίνω στην σπηλιά του Αλή Μπαμπά, μέχρι και ο σκύλος του βρίσκεται ακόμα εκεί. Στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί με υποδέχτηκε ο Pierre Berge. Μου μίλησε για τον Yves, για το χιούμορ του και για τη σχέση τους. Μου έδωσε στοιχεία για τις πιο προσωπικές πλευρές του, όπως το βίντεο του Jeanloup Sieff όπου απαντάει το ερωτηματολόγιο του Proust.

-Γνωρίσατε και κάποιον άλλο από το περιβάλλον του;
Συνάντησα επίσης την Betty Catroux (μούσα του σχεδιαστή) και ήταν υπέροχη! Έχει χιούμορ αλλά και κομψότητα, κάτι που ήταν συνώνυμο με το έργο του Saint Laurent και που τείνει να εκλέιψει από τον σύγχρονο κόσμο της μόδας. Η Betty είπε πράγματα που οι άλλοι δεν τόλμησαν. Για το πώς ο Yves ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος που κατρακύλησε λόγω της κατάθλιψης, των ηρεμιστικών και των ναρκωτικών. Έχασε τον εαυτό του σε άσχημα μονοπάτια. Η ίδια τού μιλούσε πολύ στο τηλέφωνο όταν δεν ήταν καλά ενώ πήγαιναν συχνά βόλτες με το αμάξι όταν ήταν λίγο καλύτερα.

-Τι σας τράβηξε εξ' αρχής στην ηθοποιία;
Η αρχή έγινε όταν συνάντησα τον Francois Morel στο ξενοδοχείο Les Pieds dans l'eau. Ήμουν μόλις 6 ετών και, με όλο το θάρρος της ηλικίας, πήγα και του μίλησα! Μου απάντησε τόσο αυθόρμητα που έκανε όλο το δωμάτιο να γελάει. Οι γονείς μου ντράπηκαν... Συνειδητοποίησα τότε ότι αυτός που βρίσκεται στην σκηνή έχει τη δύναμη να αντιδράσει, έχει την εξουσία. Από τότε η σκηνή με έλκυε. Δεν μπορώ να σας πω τι συναισθήματα προκαλεί η σκηνή, θα χαλούσε τη μαγεία της, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι φοβερό που έχω το δικαίωμα να βρίσκομαι εκεί. Κάποιοι ηθοποιοί απαγγέλλουν μόνοι τους τα λόγια τους, κάποιοι ξεσπούν γιατί δεν βγήκε η σκηνή όπως ήθελαν, άλλοι παίζουν σκάκι, διαβάζουν βιβλία ή μαθαίνουν τον επόμενο ρόλο τους. Και υπάρχουν και πολλά πράγματα άνευ σημασίας πάνω σε μία σκηνή. Αυτά τα πράγματα συγκεκριμένα είναι που με τράβηξαν στον χώρο του θεάτρου.

-Πώς φαντάζεστε την εξέλιξή σας;
Βήμα βήμα, δηλαδή, ήρεμα, αβίαστα.Συνέντευξη στην Margaux Destray για τη γαλλική έκδοση του Madame Figaro.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>