top article

«Έλληνας ήταν ο προπάππους μου από την πλευρά του πατέρα μου. Βρέθηκε στη Γαλλία με την Εθνική ομάδα μπόξ, γνώρισε τη γιαγιά μου και μια μέρα πήγε να πάρει ψητό κοτόπουλο και δεν ξαναγύρισε ποτέ». Αυτή είναι η σχέση της Αντέλ με την Ελλάδα: μια οικογενειακή προδοσία και ένα μακρύ πελοποννησιακό επίθετο που δεν σκέφτηκε ποτέ να αλλάξει, ώστε να κάνει καριέρα στη Γαλλία. Βρέθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά με αφορμή την προβολή της ταινίας Η Ζωή της Αντέλ: Μπλε, το πιο Θερμό Χρώμα του Γαλλο-τυνήσιου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς στην τελετή λήξης του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Μια ταινία που πέρυσι τον Μάιο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στις Κάνες, τόσο που ο πρόεδρος της επιτροπής Στίβεν Σπίλμπεργκ έκανε μια μικρή παράβαση των κανονισμών και απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταίνιας όχι μόνο στον σκηνοθέτη (ως είθισται), αλλά και στις δύο πρωταγωνίστριες, Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λέα Σεϊντού, για τις καθηλωτικές, σχεδόν εκρηκτικές τους ερμηνείες.

Η Ζωή της Αντέλ συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο τόσο για το θέμα της, τη θυελλώδη ερωτική σχέση μεταξύ δύο γυναικών, όσο και για τη σκηνοθετική της προσέγγιση - με αποκορύφωμα τις ρεαλιστικές και μεγάλης διάρκειας ερωτικές σκηνές ανάμεσα στις δύο ηρωίδες, που ενώ προκαλούν στον θεατή μια μικρή αμηχανία, τελικά δεν επισκιάζουν την ουσία, ότι πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, ανεξάρτητα από φύλα, κοινωνικά στεγανά και στερεότυπα. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ταινία κέρδισε την καθολική αποδοχή των κριτικών αλλά και των σινεφίλ, όπου και αν προβλήθηκε μέχρι στιγμής. Το παρασκήνιο για τη δημιουργία της ταινίας ήταν εξίσου ταραχώδες. Η δημιουργός του κόμικ στο οποίο βασίστηκε το σενάριο κατηγόρησε τον σκηνοθέτη για ηδονοβλεπτική ετεροφυλική ματιά. Το συνεργείο μίλησε για εξαντλητικές συνθήκες στα γυρίσματα, ενώ και η Λέα Σεϊντού δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις μεθόδους του απαιτητικού σκηνοθέτη που έφτανε τις ηθοποιούς σε σημεία εξάντλησης από τα πολύωρα γυρίσματα και τις επαναλαμβανόμενες λήψεις. Το γύρισμα της 15λεπτης ερωτικής σκηνής διήρκεσε περίπου 10 μέρες, ενώ στη σκηνή του τσακωμού ανάμεσα στα δύο κορίτσια ο Κεσίς φώναζε διαρκώς στη Σεϊντού «Χτύπα τη, χτύπα τη ξανά!».

Συναντώντας από κοντά την Αντέλ Εξαρχόπουλος καταλαβαίνεις αμέσως γιατί ο Κεσίς την επέλεξε για τον ρόλο. Ένα 19χρονο κορίτσι, που ενώ δεν έχει καλά καλά απολέσει το baby fat της εφηβείας από το πρόσωπό της, αποπνέει έναν ανεπιτήδευτο και πηγαίο ερωτισμό, που έκανε ολόκληρη σχεδόν την ομάδα της Madame Figaro να την ερωτευτεί, ως μια ιντελεκτουέλ εκδοχή της Λολίτας του Ναμπόκοφ. Η επίσκεψη της Αντέλ συνέπεσε χρονικά με τη σύλληψη των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά η επικαιρότητα δεν κατάφερε να επισκιάσει τον ερχομό της. Εκείνη πάλι ήταν πολύ καλά ενημερωμένη για το τι συμβαίνει στην Αθήνα.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>