top article

Ομορφιά. Και ενέργεια. Αυτά σου έρχονται στο μυαλό όταν τον πρωτοβλέπεις. Με έναν περίεργο τρόπο, ο Κωνσταντίνος μοιάζει σαν να κινείται διαρκώς, ακόμα και όταν, όπως τώρα, κάθεται ήσυχος στη γωνιά ενός μικρού, κεντρικού αθηναϊκού καφέ πίνοντας έναν ristretto. Σαν τεντωμένη χορδή. Ή σαν ελατήριο που ασκεί δύναμη, μόνο όταν είναι συμπιεσμένο.

Η τρίτη λέξη είναι η «ευγένεια». Έχει μια φυσική noblesse, που δεν τη χάνει ακόμα και όταν του δηλώνω απερίφραστα πως «παραείναι πιτσιρικάς για τη δουλειά που κάνει», πράγμα που δεν είναι κι απολύτως ακριβές. Στο κάτω κάτω σπούδαζε μουσική από τα πέντε του και, ήδη, κλείνει περισσότερα από 10 χρόνια στο τραγούδι, 10 χρόνια non-stop παρουσίας σε πίστες - τον τελευταίο χρόνο, σε σχήματα των οποίων ηγείται ο ίδιος. Άρα, στην περίπτωσή του, η επιτυχία ήρθε στην ώρα της. «Μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ, όμως είναι αλήθεια: για να μπορέσει κάποιος, οποιοσδήποτε, και ιδίως ένας καλλιτέχνης να διαχειριστεί την επιτυχία, πρέπει να έχει «ψηθεί» στη δουλειά, να έχει κάνει το «αγροτικό» του, όπως λέω εγώ. Το «αγροτικό» μου εγώ το έκανα στην επαρχία. Δούλεψα τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Βόλο, πριν κάνω δίσκο, έχω περάσει από μαγαζιά γεμάτα, έχω τραγουδήσει ώς τις 7 το πρωί για δύο παρέες, έχω αποκτήσει ρεπερτόριο επειδή μου ζητούσαν να τους πω τραγούδια που δεν είχα ακούσει ποτέ - και ναι, ξέρω τι σημαίνει να σου ζητάει κάποιος να του πεις ένα τραγούδι, με το ζόρι. Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορείς να κρατήσεις κάθε βράδυ, μόνος σου, ένα ολόκληρο λαϊκό πρόγραμμα, να αφουγκράζεσαι τι ακούει ο κόσμος και τι θέλει να ακούσει. Για να τα βγάλω πέρα, έπρεπε να μάθω. Και έμαθα…».

Κάποιος άλλος, με τα δικά του good looks – αθλητικό, λεπτοδεμένο σώμα μοντέλου, δύο μάτια σα σκούρα πηγάδια και το χαμόγελο άτακτου αγοριού, που μόλις έσπασε το βάζο με το γλυκό – μπορεί να προσπαθούσε λιγότερο. Αλλά όχι ο Κωνσταντίνος. «Όταν ξεκινούσα, στη Θεσσαλονίκη, ο τότε μαέστρος μου, ο Παναγιώτης, μου `έδωσε την εξής συμβουλή: “Κοίτα μικρέ, όταν βγαίνεις στην πίστα, προσπάθησε να αισθάνεσαι σαν να είσαι άσχημος, ο πιο άσχημος άνθρωπος του κόσμου. Κοίτα να κερδίσεις τον άλλο με αυτό που θα ακούσει, όχι με αυτό που θα δει”. Ήταν καλή συμβουλή. Αυτό, όμως, δεν γίνεται εύκολα, χρειάζεται κόπος, μελέτη. Έχω δουλέψει πάρα πολύ – και όχι μόνο για να γίνω καλύτερος. Γιατί μου άρεσε, γιατί γούσταρα. Γούσταρα που γύριζα σπίτι ξημερώματα και αντί να κοιμηθώ, καθόμουν και «μελετούσα» Καζαντζίδη μέχρι το μεσημέρι. Γούσταρα, τρελαινόμουν. Άκουγα ένα βιολί και προσπαθούσα να το μιμηθώ με τη φωνή μου».

Περιέργως, όταν τον βλέπεις, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτός ο άντρας μελετάει βιολιά και ντέφια και παθιάζεται με λαϊκές τσαλκάντζες. Αλλά είναι αλήθεια. Παλιότερα, με το γκρουπάκι που είχε στο σχολείο, τους Blues Brothers, έπαιζαν λαϊκά. Και έντεχνα και ροκ και απ’ όλα. Όλους τους λαϊκούς τραγουδιστές τους ακούει, όμως ομολογεί πως έχει αδυναμία στον Στράτο Διονυσίου. «Έχω τρέλα με τον Στράτο. Τον έχω μελετήσει πολύ – όπως και τον Καζαντζίδη, τον Αγγελόπουλο, τον Μενιδιάτη. Ο Στράτος όμως είναι άλλο πράγμα».

Καζαντζίδης και blues, το πάθος του να πετύχει, να δημιουργήσει, κρυμμένο καλά κάτω από μια λεπτή φλουδίτσα cool attitude, ένα «καλό παιδί», που από τα 19 του κάνει καριέρα στον σκληρό κόσμο της νύχτας. Αυτός ο ωραίος Δίδυμος, είναι συμφιλιωμένος με τις αντιφάσεις του. «Επειδή από μικρός ήμουν και λίγο αντάρτης, μου άρεσε αυτή η ιδέα της «ξενιτιάς», του «δουλεύω και ζω μακριά από το σπίτι μου», του «καλλιτέχνη που πάει περιοδεία». Ήταν μια εμπειρία που ήθελα να τη ζήσω, και να τη ζήσω έντονα. Δεν θα σου πω ψέματα, έχω περάσει και βράδια δύσκολα, βράδια που έσφιγγα τα δόντια και έλεγα «τι θέλω εγώ εδώ, τι κάνω, γιατί αφήνω την οικογένειά μου και ξενιτεύομαι». Όμως ήξερα τι ήθελα. Ήθελα όταν έβγαινα στην σκηνή, όποιος βρισκόταν από κάτω να σταματήσει ό,τι άλλο έκανε και να με ακούσει. Ήθελα να με ακούσουν».

Κωνσταντίνος Αργυρός: So cool

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>