top article
Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο Αν... το νέο κινηματογραφικό στοίχημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το οποίο θα προβληθεί πολύ σύντομα στις σκοτεινές αίθουσες ανά την επικράτεια, κουβαλάει οσκαρική λάμψη αλλά και την υπόσχεση να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον –αναγεννημένο τον τελευταίο καιρό, είναι η αλήθεια– ελληνικό κινηματογράφο. Ο τίτλος της νέας αυτής προσπάθειας είναι Ένας άλλος κόσμος. Ιδού τι μας εξομολογήθηκε ο δημιουργός της για την ταινία του, αλλά και για όλα αυτά που τον ορίζουν ως καλλιτέχνη και κυρίως ως άνθρωπο.

Σε τι φάση είναι η ταινία; Είναι όλα έτοιμα για την πρεμιέρα ή ακόμα δουλεύετε πράγματα;
Κοίτα, η ταινία είναι έτοιμη. Το θέμα όμως είναι ότι όσο με αφήνεις, τόσο ψάχνω να βρω κάτι για να διορθώσω. Κατά μια έννοια, ευτυχώς που πλησιάζει η πρεμιέρα, γιατί αλλιώς οι συνεργάτες μου θα πήγαιναν να ξηλώσουν τα μηχανήματα προκειμένου να σταματήσω να αλλάζω πράγματα (γέλια).

Είσαι εύκολος συνεργάτης;
Νομίζω πως ναι. Σίγουρα είμαι αυστηρός – και απαιτητικός. Και θέλω να ξέρω ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον άλλο. Άπαξ και καταλάβω ότι σέβεσαι, αγαπάς και αγωνιάς γι’ αυτό που κάνουμε είμαι πολύ εύκολος. Αν όμως καταλάβω ότι αυτό που κάνουμε δε σε αφορά, τότε θα νιώσω μόνος, θα με πιάσει ανασφάλεια, μετά θυμός, κατόπιν αδιαφορία και στο τέλος... έφυγες. Γενικά όμως, επειδή είμαι πολύ αναλυτικός όταν εξηγώ αυτό που έχω στο μυαλό μου, τα πράγματα συνήθως κυλούν ομαλά.

Πόσο καιρό δουλεύεις τη συγκεκριμένη παραγωγή; Η αλήθεια είναι ότι σε είχαμε χάσει τελευταία.
Εδώ κοντεύω να χάσω εγώ εμένα, δε θα με χάσετε εσείς; (γέλια) Μολονότι μιλάμε για δύο χρόνια, έχω την αίσθηση ότι έχει περάσει πολύ περισσότερος καιρός. Χρειάστηκε ένας χρόνος προετοιμασίας για την παραγωγή και τα γυρίσματα κι ένας χρόνος για μοντάζ και ό,τι έπεται των γυρισμάτων. Η ταινία είχε πολλές απαιτήσεις, δυσκολίες, ταξίδια.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον πρωταγωνιστή του Χωρίς μέτρο, Τζ. Κ. Σίμονς;
Όλα έγιναν πριν από τη βράβευσή του με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου. Είχε πάρει το σενάριο από τον ατζέντη του, του άρεσε και επικοινωνήσαμε. Όλα έγιναν πολύ απλά. Τόσο απλά, που στην αρχή δεν το πίστευα.

Ήταν εύκολη η συνεργασία μαζί του;
Εύκολη και βατή. Είναι ένας ιδιαίτερα ευγενικός, ταλαντούχος και επικοινωνιακός άνθρωπος. Καταλάβαμε αμέσως ο ένας τον άλλο και εξαρχής είχαμε κοινό στόχο. Τέτοιες συνεργασίες σού μαθαίνουν πάντα πολλά πράγματα.

Εκτός από τον Τζ. Κ. Σίμονς, στην ταινία εμφανίζονται η Ουγγαρέζα Άντρεα Όσβαρτ αλλά και ο Αραβοϊσραηλινός Τοφίκ Μπαρχόμ. Για ποιο λόγο επέλεξες τρεις ξένους ηθοποιούς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους; Δε θα μπορούσαν να τους ερμηνεύσουν Έλληνες ηθοποιοί;

Όχι, γιατί ήθελα να συνδυάσω διαφορετικές σχολές ηθοποιίας από διαφορετικές χώρες με διαφορετικό background. Το στόρι ήταν έτσι γραμμένο και εξαρχής αυτό ήταν ένα από τα ζητούμενα: να είμαστε όλοι ξένοι μεταξύ μας, ώστε να λειτουργήσει η διαφορετικότητα.Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>