Παρασκευή, 18 Μαϊου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: TOP TIPS

Είναι –μεταξύ πολλών άλλων– δημοσιογράφος, συμπαρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ Μένουμε Ελλάδα, δημοτικός σύμβουλος και ποδηλάτης. Η αγάπη του για πρωτότυπα, έξυπνα και οικονομικά ταξίδια κάνει τις συμβουλές του σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.
Από τον Δημήτρη Βραχνό

Κι όμως. Μπορείς να ταξιδέψεις με λίγα χρήματα. Μέσω Internet έχεις τη δυνατότητα να βρεις αεροπορικά εισιτήρια με 1-10 ευρώ. Αρκεί να κλείσεις σήμερα για έπειτα από δύο μήνες και βάλε.

Το θέμα στα ταξίδια είναι να βρίσκεις έξυπνες λύσεις. Υπάρχουν πολλά sites για ανταλλαγή σπιτιών ή για να κάνεις pooling στη διαδρομή ακόμα και στη διανυκτέρευση. Για να τα βρεις, «γκούγκλαρε» λέξεις όπως trip pooling ή home, place ή location switching ή exchanging. Εγώ χρησιμοποιώ συχνά τα couchsurfing.org, tripping.com/about, globalfreeloaders.com.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι και τόσο διαδεδομένη η ανταλλαγή σπιτιών και το pooling, αλλά έχεις πολλές επιλογές. Αν θέλεις να πας στο Πήλιο και σου φαίνεται ακριβό, υπάρχει ένα «εναλλακτικό Πήλιο» στη Νότια Εύβοια. Απέχει μόλις 1½ ώρα από το κέντρο της Αθήνας, παίρνεις ΚΤΕΛ, πηγαίνεις Ραφήνα, περνάς απέναντι στο Μαρμάρι κι από εκεί έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε καταπληκτικά χωριά, όπως ο Άγιος Δημήτριος ή ο Καλιανός. Κόστος διαδρομής 20 ευρώ το πολύ. Τρως σε υπέροχα καφενεία και μένεις σε ωραία, οικονομικά δωμάτια.

Για να φτιάχνεις γρήγορα τη βαλίτσα σου χωρίς να έχεις άγχος μην ξεχάσεις κάτι, ξεκίνα από τα πόδια και πήγαινε σιγά σιγά προς τα πάνω. Δηλαδή, αρχίζεις από παπούτσια, κάλτσες, εσώρουχα και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα. Δεν κουβαλάμε πράγματα που μπορούμε να βρούμε ή να αγοράσουμε εκεί όπου πηγαίνουμε.

Αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, αποθήκευσε στο κινητό σου ή σε κάποιο σημειωματάριο κάποια απαραίτητα SOS τηλέφωνα για να αντιμετωπίσεις τυχόν αναποδιές που μπορεί να σου προκύψουν. Τέτοια είναι το τηλέφωνο της εκεί πρεσβείας ή του προξενείου μας και το αντίστοιχο 166 τους.

Μίλα με ντόπιους, για να εντοπίσεις τα ωραία μη τουριστικά σημεία σε μια ξένη πόλη. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις κάτι ενδιαφέρον. Προσπάθησε, μάλιστα, να μην περάσεις απευθείας στο θέμα. «Ψάρεψέ» τους πρώτα, για να τους ανοίξεις την κουβέντα.

Η νέα τάση στα ταξίδια λέγεται «στοχευμένος τουρισμός» τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τους επαγγελματίες πράκτορες. Ήξερες ότι υπάρχει «τουρισμός του γκολφ» με κόστος 3.000 ευρώ την ημέρα;

Οι ψαγμένοι ταξιδιώτες τρέχουν να βγάλουν μία από τις λιγοστές βίζες για το Μπουτάν. Είναι ένα από τα λίγα παρθένα μέρη που έχουν μείνει. Για να καταλάβεις, εκεί δεν έχει φτάσει τηλεόραση. Απαγορεύεται.

Αν θέλεις το ταξίδι σου να περιλαμβάνει ποδήλατο, να ξέρεις ότι και αυτό είναι μία γενικότερη τάση που επικρατεί στον τουρισμό. 10 εκατομμύρια Γερμανοί επιλέγουν τον τόπο διακοπών έχοντας ως βασικό κριτήριο αν μπορούν να κάνουν εκεί ποδήλατο ή να νοικιάσουν ένα.

Υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα που πρέπει να ανακαλύψεις: είναι η Ελλάδα της Ηπείρου. Με απέραντα δάση από βελανιδιές, πολλά ποτάμια και χωριουδάκια με σοφή λαϊκή αρχιτεκτονική. Ξεκίνα από το Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων κι ανέβα βόρεια μέχρι την Κόνιτσα. Θα περάσεις από τοπία και χωριουδάκια που ούτε καν είχες φανταστεί ότι υπάρχουν.

Ο πλέον αξιόπιστος οδηγός για ταξίδια στο εξωτερικό είναι ασυζητητί το Lonely Planet. Για την Ελλάδα θα βρεις βιντεάκια από 2.000 μέρη στο ert.gr/menoumeellada.

0
Your rating: None