top article

Για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος, τα κεντρικά της ΙΚΕΑ of Sweden άνοιξαν για να υποδεχθούν εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο σε μία εφ' όλης της ύλης ενημέρωση. Συνεργασίες, πρόσωπα, ιδέες, συλλογές, σχέδια και ό,τι θα δούμε να υλοποιείται μέχρι το 2019 μπήκαν στο οπτικό μας πεδίο. Ένα από τα πρόσωπα είναι η Elea Nouraud. Μοιάζει τρομερά νέα – σχεδόν λες πως τώρα τελειώνει το σχολείο - κι όμως, αν κάποια στιγμή κατοικήσουμε στον πλανήτη Άρη, θα είναι (και) τα δικά της αντικείμενα αυτά που θα χρησιμοποιούμε στο πρώτο μας διαστημικό μας σπίτι!

Θα μας συστήσεις τον εαυτό σου;
Έρχομαι από τη Γαλλία, έχω ζήσει στην Αγγλία και την Ελβετία, όπου και σπούδασα και τώρα δουλεύω ήδη για 10 μήνες στην ΙΚΕΑ of Sweden ως product designer. 

Πως ξεκίνησες τη συνεργασία σου με την ΙΚΕΑ;
Όλα άρχισαν με ένα application κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στην Ελβετία. Έστειλα το πορτφόλιό μου, μου ζητήθηκε μία συνέντευξη, μου προσφέρθηκε δουλειά και τώρα το συμβόλαιό μου παρατάθηκε, οπότε όλα δείχνουν πως θα μείνω περισσότερο.

Με ποια projects ασχολείσαι τώρα;
Φτιάχνω τη Χριστουγεννιάτικη συλλογή για το 2018. Πρόκειται για μία μεγάλη συλλογή που απασχολεί 2 inhouse product designers, ορισμένους συνεργάτες για τα μοτίβα και 3-4 εξωτερικούς. Δουλεύω ακόμα για τις Vitality Collections και για το Space Project. 

Πως είναι να σχεδιάζεις στην ΙΚΕΑ;

Ο Marcus Engman, Head of Design της ΙΚΕΑ, αναφέρθηκε χιουμοριστικά στο Space Project ως το πιο επιχειρηματικά παράδοξο μιας και απευθύνεται προς το παρόν μόνο σε 2-3 πελάτες. Πότε θα δεις υλοποιημένα κάποια από τα αντικείμενα που σχεδιάζεις;
Η πρόβλεψη είναι για το 2019! Κάθετί μας παίρνει 1 με 2 χρόνια για να γίνει από ιδέα, μία απτή, ποιοτική, παραγόμενη λύση.

Η ΙΚΕΑ, η NASA, το Πανεπιστήμιο της Lund. Πως συνεργάζεστε όλοι για να κάντε το κρύο και λίγο τρομαχτικό διάστημα σπιτικό;
Οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Lund παίρνουν συνεντεύξεις από τους αστροναύτες. Εν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή, η creative leader και άλλοι 3 designers του project βρίσκονται σε εγκαταστάσεις της NASA στη Γιούτα, όπου κάνουν τη δική τους έρευνα, αρχικά για μία εβδομάδα για αρχή. Μας δίνουν δίνουν feedback με παρουσιάσεις, έπειτα θα δουλέψουμε και θα επιστρέψουμε στις ΗΠΑ με τα πρώτα πρωτότυπα.

Τι μελετά η ομάδα σου στη βάση της NASA;
Μελετούν τα περιβάλλοντα και τον τρόπο που ζουν οι αστροναύτες στις διαστημικές βάσεις. Πως είναι η ζωή σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο; Τι ανάγκες έχουν; Πάνω - κάτω αυτά που θέλουμε στη γη θέλουμε και στο διάστημα γιατί στο σπίτι μας παραμένουμε οι ίδιοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τον πλανήτη που το φιλοξενεί

Κατά την παρουσίαση του project υπογραμμίστηκε η σημασία της αποθήκευσης στον περιορισμένο χώρο του διαστημοπλοίου. Τι πρέπει λοιπόν να φτιάξεις;
Πρέπει να φτιάξω αποθήκευση αλλά βασικός άξονας του brief είναι η άνεση. Ο ορισμός της είναι ένα ευρύτατο θέμα. Για να σας δώσω μερικά παραδείγματα, ας πούμε ότι σε ένα σύστημα ραφιών, η ξύλινη επιφάνεια κάνει τον κάτοικο να νιώθει περισσότερο comfort απ' ότι η μεταλλική. Επίσης, σημαντική είναι η απαλότητα. Μαξιλάρια, χαλιά, υφάσματα, ίσως σύντομα κοσμούν τα διαστημόπλοια.

ikea

Λέμε λοιπόν πως ένα μαξιλάρι δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό, αλλά επιτελεί λειτουργικό ρόλο, μέσα από την ψυχολογία. Είχες κάποιο ανάλογο brief και για τις Vitality;
Απευθύνοται σε νέους ανθρώπους όχι μόνο στην ηλικία αλλά και το μυαλό. Θα δείτε συναρμολογούμενα κομμάτια, που αλλάζουν σχήματα, μεγέθη και χρήσεις ανάλογα με το πως εξελίσσεται ο κάτοικος που τα χρησιμοποιεί, αλλά και λειτουργικά αντικείμενα με τα οποία μπορείς να παίξεις. Και φυσικά δε λείπει ποτέ η αποθήκευση. Δουλεύουμε κρεμάστρες, ράφια και κουτιά, που θα είναι λίγο διαφορετικά απ' ότι έχετε συνηθίσει.

Πρόκειται λοιπόν για συλλογές σχεδιασμένες να προσαρμόζονται στις αλλαγές που αναπόφευκτα συμβαίνουν στη ζωή ενός δραστήριου ανθρώπου. Ισχύει το ίδιο και για την εποχιακή Χριστουγεννιάτικη του 2018;
Σε αυτή τη συλλογή το brief είναι αρκετά αυστηρό. Ξέρουμε από την αρχή πόσα αντικείμενα πρέπει να δημιουργήσουμε σε κάθε κατηγορία, δηλαδή τον φωτισμό, τη μαγειρική και το φαγητό και βέβαια τη διακόσμηση. Για το φαγητό και το μαγείρεμα θα δείτε αναμενόμενα προϊόντα, που επανέρχονται παραλλαγμένα γιατί είναι απαραίτητα βάση των χριστουγεννιάτικων τελετουργιών. Η ανανέωση στο χρώμα και οι μικρές μικρές αλλαγές στα μοτίβα θα τα διαφοροποιήσουν. Έχουμε και επανεκδόσεις, όπως ένα σερβίτσιο που λάτρεψαν οι καταναλωτές. Για το φωτισμό, ετοιμάζουμε mood light με διακοσμητικό συναίσθημα Χριστουγέννων.

Πόσοι product designers υπάρχουν στην ΙΚΕΑ of Sweden;
Συνολικά 18 inhouse product designers και περίπου 100 εξωτερικοί.

Θα μας περιγράψεις μία τυπική μέρα στη δουλειά;
Ξυπνάω και πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο – όταν δε βρέχει πάρα πολύ. Τσεκάρω τα mail μου, φτιάχνω λίστα για όλη τη μέρα με προτεραιότητες σε σχέση με όσα ζητούν οι creative leaders. Εκεί τοποθετώ την έρευνα, το σχεδιασμό και τα meetings πριν το fika στις 9. Πρόκειται για μία πολύ σουηδική συνήθεια που είναι τόσο διασκεδαστική. Κάνουμε διάλειμμα για ένα καφέ ή τσάι, γλυκό και κουβέντα με τους συναδέλφους μας. Έπειτα δουλεύουμε πάνω σε όλα μας τα projects. Φτιάχνουμε σχέδια με το χέρι ή και 3d, τεστάρουμε ιδέες για μοτίβα πάνω σε υφάσματα, επισκεπτόμαστε το χώρο για τα πρωτότυπα, όπου βλέπουμε πως δουλεύει μία ιδέα πάνω στο υλικό.

Πως ξεκινά ένα project?
Η ΙΚΕΑ κάνει έρευνα για τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους. Τα ευρήματα δεν είναι πάντα ο τρόπος για να ξεκινήσει ένα project, αλλά είναι ένα εργαλείο για να ξέρουμε ότι ένα project κινείται και υλοποιείται στη σωστή κατεύθυνση, με υπευθυνότητα προς όλους. Διεξάγουμε τα home reports όπου επισκεπτόμαστε σπίτια για να συζητήσουμε με τους κατοίκους. Τι τους αγαπούν στο σπίτι τους; Πως δουλεύουν; Ποια είναι η δυναμική του σπιτιού; Και το κυριότερο, τι τους κάνει να αισθάνονται σπίτι; Έτσι κερδίζουμε ένα διαφορετικό feeling και σχετιζόμαστε καλύτερα με μία ιδέα, ή ένα υλικό.

Επισκέπτεσαι τα εργοστάσια;
Είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς μας να πηγαίνουμε να στα εργοστάσια. Για παράδειγμα έχω επισκεφθεί ένα εργοστάσιο που συνεργαζόμαστε για το φωτισμό την Κίνα. Οι διαδικασίες από το σχεδιασμό στην υλοποίηση ενός πραγματικού προϊόντος έχουν μεγάλη σημασία για μας. Ταιριάζουμε άψογα αυτό που θέλουν οι καταναλωτές με αυτό που μπορούν να φτιάξουν οι συνεργάτες μας. Φυσικά σε αυτό συμμετέχουν πολλές ειδικότητες, όπως product developers και μηχανικοί.

Πως βλέπεις το μέλλον σου;
Δεν ξέρω πού θα είμαι στον κόσμο. Έχω εξερευνήσει μερικά μέρη, αλλά θέλω να συνεχίσω. Είμαι νέα στον κόσμο του design και θέλω να κερδίσω εμπειρία, για να δημιουργήσω το δικό μου στούντιο για να δώσω μία ολόδική μου οπτική. Όσα μαθαίνω στην ΙΚΕΑ είναι τρομερή γνώση. Κάθε μέρα συναντάς και συνεργάζεσαι με κόσμο, μαθαίνεις κάτι νέο, βλέπεις και γνωρίζεις τόσες διαδικασίες και έννοιες.

( Η συνάντησή μας έγινε στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης Democratic Design Days, στα κεντρικά της ΙΚΕΑ of Sweden)

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>