top article

Who is who: Αν και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και ασχολήθηκε μ' αυτό για λίγα χρόνια, η Αθηνά γοητεύτηκε από την ζαχαροπλαστική και την έκανε επίκεντρο της ζωής της, δημιουργώντας το καταπληκτικό site sugarbuzz.gr και κυκλοφορώντας το βιβλίο της Στον πλανήτη των Cupcakes (εκδ. Ψυχογιός). Φτιάχνοντας γλυκά “ανακαλύπτεις τη μαγεία της χημείας, βλέπεις το αποτέλεσμα της ένωσης των υλικών, παρατηρείς τις επιδράσεις της θερμοκρασίας, αντιλαμβάνεσαι την διαφορετική υφή στον ουρανίσκο σου” λέει και μας παρακινεί να φτιάξουμε σπίτι μας ένα γλυκό, να δώσουμε αξία στο χειροποίητο και να μην καταφεύγουμε στην έτοιμη λύση.

Les Connoisseurs: Αθηνά Πάνου, η food stylist

Υλικά τούρτας διαμέτρου 22εκ.
(περίπου για 20 άτομα, αναλόγως τα κομμάτια που κόβετε!)


Για το Παντεσπάνι:
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά (μέγεθος Μ)
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια διαμ. 22εκ. (αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να κολλήσει η λαδόκολλα) και ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C (στον αέρα ή όπου ψήνετε ένα κέικ).

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν (αναλόγως την δύναμη του μίξερ χρειάζεται 5-6'). Ενδιάμεσα ρίχνουμε τη βανίλια. Μόλις γίνει ένα αφράτο μείγμα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το ξύσμα και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά με ένα σουρωτήρι ώστε να κοσκινίζεται και παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω σαν να διπλώνουμε το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε γρήγορα για να μην χάσει τον όγκο του και δεν μας βγει αφράτο το παντεσπάνι. Αν το χτυπήσουμε με το μίξερ στο στάδιο αυτό, θα σφίξει και δε θα πάρει όγκο.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε περίπου 25'. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στα 25' αν βγει στεγνή είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε.


Για τη Μους σοκολάτας

400γρ κουβερτούρα (περιεκτ. σε κακάο 53-55%)
300γρ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά


Τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, ώστε να λιώσει σωστά. Αν δεν έχουμε κοφτερό μαχαίρι, διαλέγουμε μια κουβερτούρα που να κόβεται από μόνη της σε κομμάτια(έστω κι αυτά!).

Ζεσταίνουμε τα πρώτα 300γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1' να απορροφήσει η κουβερτούρα τη θερμότητα και μετά ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.

Αφήνουμε το μείγμα 5-10' να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Σ' αυτό το διάστημα βάζουμε το μπολ που θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπητήρια στο ψυγείο. Και η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι στο ψυγείο, να μην την βγάλουμε νωρίτερα, γιατί έτσι χτυπιέται καλύτερα.

Μόλις περάσει ο χρόνος αναμονής χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή, αλλά όχι να γίνει σφιχτή σαν σαντιγί. Ιδανική υφή είναι να μην στέκεται στο χτυπητήρι.
Τη ρίχνουμε στη σοκολατένια κρέμα που φτιάξαμε (γκανάς) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης από κάτω προς τα πάνω.

Αν καταφέρουμε να μην τη φάμε επί τόπου, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να πήξει λίγο ώστε να μπορούμε να στήσουμε την τούρτα.
Μπορούμε να τη βάλουμε και κατάψυξη για ένα μισάωρο περίπου.


Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κ.σ. λικέρ (όποιο σας αρέσει)

Βάζουμε σε μπρίκι τη ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε 1' και αποσύρουμε. Μεταφέρουμε σε μπολάκι και όταν πέσει η θερμοκρασία του, ρίχνουμε και το λικέρ (αν το ρίξουμε όσο είναι καυτό, θα εξατμιστεί το λικέρ).

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Beauty news Τετάρτη 10.08.2016

MF Wish List

Τα καλλυντικά που λατρέψαμε αυτόν το μήνα

>