Μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστή όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία Jules et Jim του François Truffaut, αλλά για πολλούς η Jeanne Moreau θα είναι πάντα η Florence Cabala που περπατά στους δρόμους του Παρισιού υπό τους ήχους του Miles Davis, στο ατμοσφαιρικό Ascenseur pour l'échafaud του Louis Malle. 

H ηθοποιός που συνέδεσε το όνομά της με το "Νέο Κύμα" του γαλλικού σινεμά και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Jean Cocteau, Jean Genet, Marguerite Duras και Orson Welles, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 χρονών. 

"Ήμουν πάντα ανεξάρτητη. Η ζωή μου είναι μια μακρά ιστορία", δήλωνε σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο γαλλικό Madame Figaro, το 2012. Εκεί μιλούσε μεταξύ άλλων για την αγάπη της για τα βιβλία, τη μητέρα της που ήταν χορεύτρια στo Folies Bergère το ταξίδι της στην Ιαπωνία με τον Francois Truffaut αλλά και τα βράδια μετά το θέατρo, όπου γύριζε με την Marguerite Duras τα μπιστρό του Παρισιού, έπιναν κόκκινο κρασί και συζητούσαν. 

Παρακάτω ακολουθούν οι πιο εμβληματικές εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη, που επιβεβαιώνουν το ότι εκτός από σπουδαία ηθοποιός, η Moreau ήταν μία από τις μούσες του γαλλικού στυλ των '60s.

 

 

Στην ταινία Les Amants (1958) του Louis Malle
Στο ατμοσφαιρικό Ascenseur pour l'échafaud (1958) του Louis Malle
Στην ταινία La notte (1960) του Michelangelo Antonioni, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Marcello Mastroianni
Στην διασημότερη ταινία της, Jules et Jim (1961) του Francois Truffaut
Στην ταινία Eva (1962) με κοστούμια του Pierre Cardin
Στο Ημερολόγιο μιας καμαριέρας (1964) του Luis Buñuel
Στο Viva Maria! (1967) για το οποίο κέρδισε Bafta για την ερμηνεία της, με τη Brigitte Bardot
Στο Η νύφη φορούσε μαύρα (1967) του Francois Truffaut
1