Πριν 50 χρόνια, ο σουρεαλιστής σκηνοθέτης Luis Buñuel ολοκλήρωσε μία από τις διασημότερες ταινίες του, την Belle de Jour (Η Ωραία της Ημέρας), κάνοντας μια σπουδή πάνω στη γυναικεία επιθυμία και τις σκοτεινές πτυχές της. 

Η 23χρονη Catherine Deneuve επιλέχθηκε για το ρόλο της Séverine (ρόλο που αποδείχθηκε σταθμός στην καριέρα της) και ο ανατρεπτικός, ταλαντούχος σχεδιαστής Yves Saint Laurent - ο οίκος μετρούσε μόλις έξι χρόνια ζωής- ανέλαβε τα κοστούμια. Το πείραμα πέτυχε τόσο καλλιτεχνικά όσο και αισθητικά και πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα της Séverine έγινε η αφορμή για το μύθο της "κομψής, bourgeois και μυστηριώδους Παριζιάνας". 

Belle de Jour: Όταν ο Yves Saint Laurent έντυνε την Catherine Deneuve

belle

Η πλοκή εκτυλίσσεται με πυρήνα τη ζωή της Séverine, που έχει έναν φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο με τον ευκατάστατο Pierre, αλλά παραμένει ερωτικά ασυγκίνητη. Με αφορμή την αποκάλυψη ενός φίλου, η ίδια θα αρχίσει να εργάζεται καθημερινά σε οίκο ανοχής υπό το ψευδώνυμο Belle de Jour, ζώντας μια δεύτερη, κρυφή ζωή και ικανοποιώντας τις φαντασιώσεις της. Ωστόσο, η αλήθεια δε θα αργήσει να αποκαλυφθεί με ολέθριες συνέπειες. 

belle de jour
belle

Εκτός από το τεχνικά και σεναριακά άρτιο κομμάτι του φιλμ, ο Yves Saint Laurent κατάφερε να δημιουργήσει μια αριστουργηματική γκαρνταρόμπα για την ηρωίδα με διαχρονικά κομμάτια, που υποστήριζαν υποδειγματικά τις συναισθηματικές της διακυμάνσεις.

belle de jour

belle de jour

Τα φορέματα σε neutral και λευκές αποχρώσεις, συμβολίζουν την αντίθεση της αριστοκρατικής αθωότητας σε σχέση με τη μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα που συνδέεται με τον ερωτισμό και την πρόκληση- η ταινία βρίθει τέτοιων έμμεσων υπαινιγμών και νοημάτων. 

belle de jour
belle de jour

Αρχικά, η Deneuve που γνώριζε τον Saint Laurent είχε προτείνει οι φούστες και τα φορέματά της να κοντύνουν, ακολουθώντας τη μόδα του μίνι που χαρακτήριζε τα mid '60s. Ωστόσο, σχεδιαστής και σκηνοθέτης επέμειναν ότι το κλασικό "συντηρητικό" μήκος ως το γόνατο, θα έδινε ακριβώς τον τόνο της ταινίας, όπου η πλειονότητα των ερωτικών σκηνών και των ακραίων επιθυμιών, αφηνόταν στη φαντασία του θεατή. 

belle de jour

belle de jour

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας, το Musée Yves Saint Laurent Paris δημοσίευσε τα προσχέδια και τα σκίτσα για τα υπέροχα κοστούμια της Séverine διά χειρός του διάσημου σχεδιαστή.