Η μαγευτική καστρόπολη που ορθώνεται πάνω από τα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής σου κλέβει την καρδιά με την πρώτη ματιά, για να σε κατακτήσει ολοκληρωτικά όταν τη γνωρίσεις. Κείμενο-Φωτογραφίες: Ελεάνα Κυρκιλή

Express info
* Τοπικό νόμισμα η κούνα με ισοτιμία 1 € = 7,14 kun.
* Μπορείς να πας εύκολα οδικώς ή αεροπορικώς με απευθείαςπτήση της Croatia Airlines(1 ώρα και 15 λεπτά).
* Προτίμησε να το επισκεφθείς τηνάνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγεις το συνωστισμό του καλοκαιριού και να απολαύσεις με άνεση υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Γνωριμία με την παλιά πόλη
Από το 1979συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Θα μπεις στη μεσαιωνική καστροπολιτεία από την πύλη Πίλε, την κύρια είσοδο στο παλιό οχυρωμένο κέντρο. Ηπέτρινη γέφυρα που θα διασχίσεις χρονολογείται από το1537. Τριγύρω σου τείχη και προμαχώνες εκτείνονται σε μήκος 1.940 μέτρων και σε ύψος που σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 25 μέτρα. Πύργοι και φρούρια συμπληρώνουν το αμυντικό οικοδόμημα. Μπροστά σου απλώνεται η Στράντουν (Πλάτσα), ο φαρδύς λιθόστρωτος πεζόδρομος που διασχίζει την πόλη ενώνοντας την Πίλε, την πύλη εισόδου, με την Πλότσε, την πύλη εξόδου στο παλιό λιμάνι.
Η πρώτη εικόνα παραπέμπει σε θεατρικό σκηνικό με σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες και μνημεία χτισμένα ομοιόμορφα, με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί κεραμοσκεπές. Τα καλόγουστα καταστήματα έχουν όλαομοιόμορφες τέντες, ενώ παρά τον τουριστικό συνωστισμό δεν θα δεις πουθενά πεταμένο ούτε ένα σκουπίδι.
Η καθαριότητα, το καλό γούστο και η διακριτική μυρωδιά τηςλεβάντας που πλανιέται σ' όλη την πόλη θα σε μαγέψουν. Πριν ή μετά την επίσκεψή σου στα αξιοθέατα και στα ιστορικά μνημεία, διάθεσε χρόνο για να περιπλανηθείς στα μικρά δρομάκια και την ανοικτή αγορά για να νιώσεις τον παλμό της πόλης.

Για την ιστορία
- Πανέμορφη παραλιακή χώρα, η Κροατία, με 2.000 χλμ. δαντελωτές ακτές και 1.185 νησιά, αποσχίστηκε από την Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και αντιμετώπισε στη συνέχεια βίαιες συγκρούσεις και ανελέητους βομβαρδισμούς.
- Μετά τη συνθήκη του Έρντουτ το 1995 άρχισε η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση της χώρας σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα και με εκπληκτικά αποτελέσματα.
- Τα4,5 εκατομμύρια των κατοίκων της (ρωμαιοκαθολικοί στην πλειονότητα), εκτός από τις παγκοσμίως γνωστές επιδόσεις τους στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, διακρίνονται για την ευγένεια και την εξυπηρετικότητά τους.
- Topτουριστικός προορισμός από τα χρόνια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Ντουμπρόβνικ δεσπόζει στη νοτιότερη άκρητων δαλματικών ακτών. Η πόλη ιδρύθηκε τον7ο αιώνα από πρόσφυγες της ρωμαϊκής Επιδαύρου (σημερινό Τσάβτατ). Πέρασε διαδοχικά στους Βυζαντινούς, στους Βενετούς και στους Ούγγρους, αφομοιώνοντας τα καλύτερα στοιχεία από κάθε πολιτισμό.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>