top article

Αγαπητό Madame Figaro,

Tη θυμάσαι άραγε αυτή την τούρτα; Είχε μπει στο εξώφυλλό σας το 2004, στα γενέθλιά σας των 10 χρόνων. Αυτή η τούρτα, λοιπόν, υπάρχει ακόμα. Βαλσαμωμένη, μέσα σε ένα διάφανο κουτί από πλέξι γκλας μέσα στο γραφείο μου.
Λευκή, αφράτη σαντιγί, ζαχαρωμένα τριαντάφυλλα. Ντέκαντεντ όψη, με κάτι από μπαρόκ. Θα μπορούσε να είναι και τούρτα γάμου. Τη γέμιση μπορείτε να τη φανταστείτε όπως προτιμάτε. Δεν θα τη δείτε ποτέ, γιατί δεν την έχουμε κόψει. Και δεν την έχουμε κόψει, γιατί δεν είναι αληθινή. Είναι μια κατασκευή από φελιζόλ που επιμελήθηκα ειδικά για εκείνο το εξώφυλλο.

Guest Blogger | Στέλιος Παρλιάρος: Post#5

Μπαίνοντας σήμερα στο γραφείο, το βλέμμα μου έπεσε φευγαλέα πάνω της και σαν σε flash-back ήρθαν στο μυαλό μου όλες οι τούρτες που έχω φτιάξει στη ζωή μου. Η πρώτη ήταν στου Παπασπύρου. Ήταν η πρώτη μου δουλειά σε ζαχαροπλαστείο και το πόστο μου ήταν στο μοντάρισμα. Παίρναμε τα παντεσπάνια και τις κρέμες που είχε φτιάξει η άλλη βάρδια και τα μοντάραμε. Έμαθα να τελειοποιώ μια τούρτα πριν καν μάθω να φτιάχνω μια κρέμα.
Μια μέρα μού είχαν αναθέσει μια τούρτα γενεθλίων – υπερπαραγωγή. Τότε ξέρετε πώς τις έφτιαχναν τα ζαχαροπλαστεία. Μόνο την Άρτα και τα Γιάννενα δεν είχαν πάνω. Μόλις την τελείωσα και πηγαίνοντας προς το ψυγείο, γλίστρησα και την έριξα στον τοίχο. Φοβήθηκα ότι θα γινόταν πανικός, αλλά μη φανταστείτε ότι ίδρωσε κανενός το αυτί. Βγάλαμε αμέσως άλλα παντεσπάνια και κρέμες και φτιάξαμε μια άλλη.
Αργότερα στο δικό μου ζαχαροπλαστείο δεν είχα τέτοιες ευκολίες. Οι κρέμες και τα παντεσπάνια δεν υπήρχαν με το κιλό. Ήμουν και άμαθος ακόμα και όλα μου έπαιρναν τριπλάσιο χρόνο. Κάποια στιγμή είχα να φτιάξω μια τούρτα γάμου. Έλα όμως που μέχρι να την πάω στη δεξίωση το γλάσο άρχισε να λιώνει και οι στρώσεις να καταρρέουν. Όταν έφτασα και άνοιξα το κουτί, η τούρτα έμοιαζε λίγο μαραμένη. Νόμιζα ότι η νύφη θα μου πάρει το κεφάλι, αλλά αυτή όχι μόνο δεν είδε τις ατέλειες αλλά ενθουσιάστηκε. Ο έρωτας όντως τυφλώνει.
Αυτά θυμόμουν και μετά έκατσα κι έκανα έναν απολογισμό. Ποιες από όλες τις τούρτες που έχω φτιάξει θεωρώ ότι είναι οι πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Το δικό μου top 5, ας πούμε.

1. Τούρτα Fresh
Τον πρώτο καιρό που άνοιξα το ζαχαροπλαστείο, είχα ανακαλύψει τα φρέσκα φρούτα και τα ακτινίδια. Τότε έπρεπε να ψάξεις πολύ για να βρεις ακτινίδια στην Αθήνα. Κανείς δεν τα ήξερε και μάλιστα δεν τα λέγαμε με το ελληνικό τους όνομα, αλλά kiwi. Είχα βαρεθεί τα φρουί γλασέ και τις βαριές λιπαρές κρέμες που χρησιμοποιούσαν τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία. Είχα δει και τους Γάλλους που έφτιαχναν τάρτες με φρέσκες φράουλες και είπα να το δοκιμάσω. Οι τούρτες μου ήταν κάπως έτσι:


Ναι, ναι και μανταρίνι είχαν. Γιατί όχι; Τις γάρνιρα με μια ανάλαφρη σαντιγί από αληθινή κρέμα γάλακτος - όχι φυτική, αλλά ούτε εκείνη με τα 45% λιπαρά που χρησιμοποιούσαν τότε. Ήταν ένας αφρός στο στόμα.


2. Με σαμπάνια, μέλι και κερήθραΜια τούρτα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή στη ζωή μου. Τη θεωρώ απότις πιο εμβληματικές συνταγές που έχω φτιάξει, καθώς ήταν από τις πρώτεςμου σοβαρές προσπάθειες να χρησιμοποιήσω τα δικά μας εκλεκτά προϊόντα,όπως το μέλι και να αποτυπώσω με κάποιον τρόπο τη γεύση της Ελλάδας,αλλά με έναν αναπάντεχο τρόπο. Παράλληλα, η τούρτα είχε κάτι τοεπετειακό και γιορτινό, λόγω της σαμπάνιας που περιείχε. Η συνταγή είχεπρωτοδημοσιευθεί στο βιβλίο μου «Εύκρατες γεύσεις» (εκδ. Ι. Σιδέρης,Αθήνα 1999) και την έφτιαχνα συχνά στο μαγαζί. Νομίζω ήταν και ηαγαπημένη του Σταμάτη Κραουνάκη, αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Τοδιάβαζα σε ένα παλιό περιοδικό της εποχής, όπου είχα δώσει συνέντευξη.Αλήθεια, δεν νομίζω να έχω ξαναδεί τόσα πολλά δημοσιεύματα για ένα γλυκόμου.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>