top article


Θυμάμαι πώς τα Χριστούγεννα ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση όταν ήμουν μικρή. Τα ξαδέλφια μου έρχονταν από τη Λευκάδα στην Αθήνα για 15 μέρες, άρα είχα παρέα επιτέλους σε όλα: στα παιχνίδια και στις σκανταλιές, κυρίως. Εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν ορόσημο μέσα στη χρονιά - οι βόλτες στο Μινιόν, τα λεφτά από τα κάλαντα που τα καταθέταμε στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς, οι ταινίες στον κινηματογράφο, οι ταινίες στην τηλεόραση, η Τζούλι Αντριους και η Μελωδία της Ευτυχίας, η Μαίρη Πόπινς, ο Πήτερ Παν, τα ρεβεγιόν της οικογένειας και των φίλων, όλα τέλεια στα 48 τ.μ. που μεγάλωσα.

Κοιτώντας πίσω, ίσως αυτός ο μικρός χώρος να γεννούσε αναγκαστικά μεγάλα όνειρα. Τότε τα Χριστούγεννα φορούσα τον πιο υπερβολικό μου εαυτό. Γκρίνιαζα υπερβολικά, επιθυμούσα υπερβολικά, έτρωγα και κοιμόμουν υπερβολικά. Και δεν ήταν μόνο επειδή ήμουν παιδί. Ήταν που η μικρή κλίμακα της τότε εποχής, απλά έπαυε να υπάρχει για λίγες μέρες. Ακόμη και η χαρά την πρώτη μέρα των γιορτών ήταν το ίδιο υπερβολική με τη θλίψη την τελευταία μέρα των Φώτων που χαιρετούσα τα ξαδέλφια μου.
 
Είναι ίσως η μόνη χρονική στιγμή που όλα μπορούν να ξεφύγουν από τις διαστάσεις τους, να γίνουν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είναι τις υπόλοιπες ταπεινές μέρες του χρόνου. Τα λαμπιόνια εκρήγνυνται, τα χαμόγελα (αληθινά; Ψεύτικα;) πονάνε στο πρόσωπο, οι ευχές (από καρδιάς; Λιγότερο;) μονοπωλούν τα λόγια, αγκαλιές φιλιά, κουζίνες που βγάζουν τα λεφτά τους, άνθρωποι που θυμούνται ξανά ότι είναι άνθρωποι. 

Τέτοια εποχή η υπερβολή όχι μόνο επιτρέπεται. Νομιμοποιείται. Επιβάλλεται. Η λίστα των επιθυμιών ξεφεύγει από τα στενά όρια του χαρτιού. Γιατί αν δεν ευχηθείς πολλά, πώς θα πραγματοποιήσεις και τα λίγα; Εδώ τα όνειρα γεμίζουν κάστρα, νεράιδες και μάγισσες, πρίγκιπες που διεκδικούν πανέμορφες πριγκίπισσες, λευκούς μονόκερους και χιονισμένα δάση, ζεστά δωμάτια και ακόμη πιο ζεστές καρδιές.

Μόνο ο ουρανός είναι το όριο. Σε λίγο, το τέλος της χρονιάς. Και μαζί η αρχή της επόμενης. Απολογισμοί και αποφάσεις. Νήμα και αφετηρία μαζί. Το γνωστό και το άγνωστο. Φέτος στα κόκκινα. Σε μια λαμπερή υπερβολή.

Σχετικά άρθρα:

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>