top article

«Αυτό που δέχεσαι πιο δύσκολα με την πάροδο του χρόνου είναι ότι οι άνθρωποι που κάποτε είχαν τόση σημασία για μας μπαίνουν σε παρενθέσεις». Συγκλονιστική ατάκα από το εξίσου συγκλονιστικό Θέα στον Ωκεανό του Τζον Ιρβινγκ. Την ξαναδιαβάζω, όχι επειδή δεν την πολυκατάλαβα αλλά γιατί στον εγκέφαλό μου γίνονται αναρίθμητες συνδέσεις σε ελάχιστο χρόνο και έχω ανάγκη να αφομοιώσω.

Υστερα από πολλά απανωτά χαστούκια –που δεν τα αποφεύγεις κάτω να χτυπιέσαι- και πολλές παρενθέσεις και αγκύλες που έκλεισαν με πάταγο, έβλεπα την ζωή μου πολλαπλασιασμένη. Η ζωή μου δεν ήταν μία. Ήταν πολλές μικρές ζωές, κάτι σαν σύνολα και υποσύνολα, κάτι σαν ένα παιχνίδι με μπάμπουσκες. Μου αρέσει αυτή η σκέψη: δίνει συνέχεια και κυρίως ανακούφιση.

Έτσι θυμάμαι μια ζωή μέχρι τα 18 μου:
φίλοι, γειτονιά, σχολείο, ανεμελιά, τώρα δεν υπάρχει τίποτε και κανένας από αυτά.

Θυμάμαι μια ζωή από τα 18 έως τα 29: φοιτήτρια, καινούργια λημέρια, άλλοι φίλοι, ένας γάμος, χτισίματα, εξοχικά, οι πρώτες μου δουλειές, τώρα δεν υπάρχει τίποτε και κανένας από αυτά.

Θυμάμαι και μια ζωή από τα 30 στα 33: από έξω άνεση, ξενύχτια, παρέες, ποτά, ταξίδια, πολλά ταξίδια, παράθυρα στον κόσμο, και μοναξιά και ψάξιμο και διάβασμα και μουσική. Καθώς αυτή η ζωή έκλεινε με θόρυβο την πόρτα,άφησε πίσω της όλα όσα χρειαζόμουν για την επόμενη. Κουράγιο, δύναμη, αισιοδοξία και ένα μικρό προσωπικό όραμα που τώρα μετά από χρόνια έχει αρχίσει να πραγματοποιείται.

Άφησες κι εσύ φίλους και αγαπημένους πίσω, δεν μεγαλώνουμε όλοι με την ίδια ταχύτητα. Κάποιοι δεν μεγαλώνουν ποτέ. Αλλά εσύ δεν είσαι από αυτούς. Κοιτώντας πίσω, ένα καταλαβαίνεις καλά: ό,τι και όποιος έμεινε πίσω, καλώς έγινε. Τα άλλοτε σημαντικά, τώρα φαίνονται ασήμαντα. Οι άλλοτε πολύτιμοι, τώρα δεν υπάρχουν στο contact list. Και κάπως έτσι πορεύεσαι: αφήνοντας τις αλλαγές να έρθουν μόνες. Σιωπηρά, χωρίς μεγαλοστομίες και φανφάρες. Διότι όπως τόσο εύστοχα έγραφε το 1960 η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Λίλιαν Χέλμαν στα Παιχνίδια στη Σοφίτα (και δανείζομαι τώρα από κείμενο της Λένας Παπαδημητρίου στο ΒΗmagazino): «Οι άνθρωποι αλλάζουν και ξεχνούν να το πουν ο ένας στον άλλον».


Σχετικά θέματα:
The Editor's Blog |Οι αποφάσεις της κάθε χρονιάς
The Editors Blog | Το Γιγάντιο Πραγματάκι
The Editors Blog | Τα δικά μου Χριστούγεννα

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>