top article

Λόγω της φύσης της δουλειάς μου πολύ συχνά λαμβάνω συνταγές από σεφ και μέσα στα χρόνια έχω παρατηρήσει πως σε πολλές από αυτές γίνεται αναφορά σε μία συσκευή που λέγεται Thermomix. Για πολλά χρόνια λοιπόν απλώς θεωρούσα πως αυτό είναι κάποιο μίξερ που ζεσταίνει παράλληλα με το ανακάτεμα, πρόσφατα όμως έμαθα τι είναι και οφείλω να ομολογήσω πως αυτό θα ζητήσω από τον Άγιο Βασίλη αυτά τα Χριστούγεννα, ελπίζω μόνο να χωράει στην κάλτσα μου στο τζάκι!

#Tidbits *: Cooking Device

Λοιπόν το Thermomix είναι μία συσκευή που κλείνει μέσα της 12 άλλες συσκευές και στην ουσία τα κάνει όλα μόνο του, δηλαδή πολτοποιεί, αναμιγνύει, ζυμώνει, μαγειρεύει, αλέθει, χτυπάει κρέμα, ζυγίζει, διαθέτει ελεγχόμενο ζέσταμα, ομογενοποιεί, τεμαχίζει, μαγειρεύει στον ατμό και αναδεύει. Και όλα αυτά τα κάνει τόσο εύκολα, που η χρήση του είναι κυριολεκτικά for dummies. Και για του λόγου το αληθές, δες παρακάτω μία συνταγή για λαζάνια με όλα τα στάδια να γίνονται στο Thermomix, χωρίς κατσαρόλες, κουτάλια, μαχαίρια, αναδευτήρια και γεμάτους με άπλυτα νεροχύτες.

lasagne

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

ΥΛΙΚΑ

100-200 γρ. τυρί παρμεζάνα σε κομμάτια (3 εκ.)

Για τη σάλτσα μπολονέζ

200 γρ. ανάμεικτα λαχανικά 

(κλωνάρια σέλινου, καρότα και κρεμμύδια), σε κομμάτια

40 γρ. εξαιρετικό παρθένο 

ελαιόλαδο 

800 γρ. ανάμεικτο κιμά (μισό 

χοιρινό και μισό βοδινό)

100 γρ. λευκό ξηρό κρασί 

300 γρ. περαστή ντομάτα (passata) σε κονσέρβα 

1-1½ κουταλάκι αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

½-1 κουταλάκι αλεσμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Για την μπεσαμέλ

1000 γρ. γάλα 

80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια

100 γρ. αλεύρι 

1 κουταλάκι αλάτι 

1-2 πρέζες αλεσμένο μοσχοκάρυδο

Λαζάνια

βούτυρο, για βουτύρωμα και 

άλειμμα

250 γρ. λαζάνια, περίπου 12 φύλλα (10 εκ. x 20 εκ.)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε την παρμεζάνα στον κάδο και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Ξεπλύνετε τον κάδο.

Σάλτσα μπολονέζ

-Βάλτε τα ανάμεικτα λαχανικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον κάδο. Κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7 και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 2.

-Προσθέστε τον κιμά, ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας για να τον κομματιάσετε, αν χρειάζεται, και σοτάρετε 8 λεπτά/120°C/ /ταχύτητα 1.

-Προσθέστε το λευκό ξηρό κρασί και μαγειρέψτε 5 λεπτά/Varoma/ /ταχύτητα 1.

-Προσθέστε την περαστή ντομάτα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και μαγειρέψτε 20 λεπτά/100°C/ /ταχύτητα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Μπεσαμέλ

Βάλτε το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο στον κάδο και μαγειρέψτε 12 λεπτά/100°C/ταχύτητα 3.

Λαζάνια

-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ελαφρά ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και αφήστε το στην άκρη.

-Καλύψτε τον πάτο του πυρίμαχου σκεύους με μια λεπτή στρώση σάλτσας μπολονέζ. Απλώστε μια στρώση από λαζάνια πάνω από τη σάλτσα, καλύψτε με μια ακόμα στρώση σάλτσας μπολονέζ, πασπαλίστε με λίγη παρμεζάνα και καλύψτε με μια στρώση μπεσαμέλ. Επαναλάβετε αυτό το βήμα μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά. Ολοκληρώστε με μια στρώση μπεσαμέλ, πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και σκορπίστε το βούτυρο σε κομματάκια.

-Ψήστε για 30-40 λεπτά (180°C). Αφήστε τα λαζάνια να σταθούν για 15-20 λεπτά, πριν τα κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>