top article

Το εστιατόριο Βυζαντινό στο ισόγειο του Hilton Αθηνών αποτελεί ένα διαχρονικό και χαρακτηριστικό σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Έμαθε στο αθηναϊκό κοινό την έννοια του brunch, before it was cool, και είναι απόλυτα συνυφασμένο με multi-culti και υπερ-πλούσια buffet, αστική κομψότητα και γευστική συνέπεια, ενώ το πρωινό της Πρωτοχρονιάς του είναι το απόλυτο must εδώ και δεκαετίες. Το Βυζαντινό αποτελεί γευστικά έναν θεσμό με παρελθόν και γι’ αυτό ακριβώς η αλλαγή του μενού του, η παρουσία ενός νέου σεφ και η στροφή του σε a la carte -τουλάχιστον για τις καθημερινές- ήταν ένα σοβαρό στοίχημα, που προσωπικά θα χαρακτηρίσω κερδισμένο.

#Tidbits *: New Menu Same Joy

Πλέον λοιπόν στο Βυζαντινό θα συναντούμε τον ταλαντούχο Γιώργο Καπέρδα (δεξί χέρι του εξαιρετικού executive σεφ του Hilton Κώστα Αθανασίου), που πρόσφατα παρουσίασε το νέο a la carte μενού του εστιατορίου. Ο Γιώργος Καπέρδας φέρνει στις βαλίτσες του προϋπηρεσία σε εστιατόριο βραβευμένα με αστέρια Michelin, όπως το "The Jane” στην Αμβέρσα, το "Erno’s Bistro” στην Φρανκφούρτη και τα "Tom Aikens” και "Gordon Ramsey, Savoy Hotel” στο Λονδίνο. Στο νέο μενού του συναντούμε έντονο το ελληνικό στοιχείο και μία comfort διάθεση, ιδωμένα όμως μέσα από ένα σύγχρονο γαστρονομικό πρίσμα, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει το απαιτητικό κοινό του εστιατορίου. Εποχικότητα και εξαιρετική πρώτη ύλη έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ η εικόνα των πιάτων σε κάνει να μη θέλεις να χαλάσεις την τέλεια φωτογραφία!

Byzantino

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει και ο λαός μας, και η σαλάτα με ρόκα, σπανάκι και τραγανό καβουρμά, νιφάδες Σαν Μιχάλη, κουκουνάρι, λιαστή τομάτα  και ντρέσινγκ οξύμελι έβγαζε μία απίστευτη φρεσκάδα και τέλεια ισορροπία, ενώ τα χτένια σοτέ με προσούτο Ευρυτανίας, σπαράγγια, παντζάρι και τριμμένο καρύδι αποτέλεσαν την καλύτερη εισαγωγή στο μεσογειακό concept και κονταροχτυπήθηκαν στα ίσια με το τέλειο πάντρεμα αλμυρού και γλυκού στην ψητή σφέλα Μεσσηνίας με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.

Byzantino

Ακολούθησε ένα όμορφα πλεγμένο "στεφάνι" από ζεστή πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα, αυγό, μουστάρδα, χρένο και μπρικ, που εύκολα θα χαρακτήριζα ένα από τα πιο refined-comfort πιάτα της σεζόν, καθώς ο πλούτος και η μεστότητα της γεύσης της ζεστής πατάτας, του αυγού και της -ταιριαστά παρούσας- μουστάρδας έκανε ένα έξυπνο παιχνίδι με την κομψή πέστροφα και το μπρικ που έσκαγε στο στόμα.

Byzantino

Το, πιο κλασσικό, ριζότο με άγρια μανιτάρια, παρμεζάνα, sponge cake βασιλικού και λάδι τρούφας ήταν πολύ καλά χυλωμένο και ιδανικό για τους λάτρεις των εν λόγω γεύσεων, ενώ ως εικόνα ο σεφ το είχε φτιάξει έτσι ώστε να μοιάζει με ένα μικρό δάσος, και το ραβιόλι παστίτσιο με μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκια τρούφα και σος μπεσαμέλ με γιαούρτι και τραχανά έβγαζε ένα αληθινά νόστιμο αποτέλεσμα. Στα κυρίως ικανοποιούνται εξίσου από το εύρος επιλογών τόσο οι φίλοι του ψαριού όσο και του κρέατος, όμως εγώ προσωπικά δοκίμασα μόνο κρεατοφαγικά πιάτα και άρα για αυτά μπορώ να έχω άποψη. Το μοσχαρίσιο φιλέτο με kale, πατάτες με κατσικίσιο τυρί σε κρούστα καλαμποκιού και σος μαυροδάφνης (φωτογραφία στο άνοιγμα) είναι ένα πιάτο που παίζει έξυπνα με τα υλικά του και με τις υφές, περνώντας από το τέλεια ψημένο φιλέτο στις τραγανές κροκέτες πατάτας (όπου το κατσικίσιο τυρί δίνει την ιδιαίτερη πινελιά του) και στην όμορφα δεμένη σος, ενώ τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και κόκκινο κρασί είναι μία ασφαλής επιλογή που ικανοποιεί τον ουρανίσκο με τη γεμάτη γεύση του και τον βελούδινο πουρέ, όπου η τρούφα ακούγεται ακριβώς όσο πρέπει και χωρίς υπερβολές. 

Byzantino

Φυσικά δεν λείπουν και τα υγιεινά και ελαφριά πιάτα, όπως το burger από κινόα με relish από παντζάρι και κρέμα μουστάρδας και τα αρνίσια παϊδάκια με κινόα, ρόδι και σος γιαουρτιού με δυόσμο. Αλλά και τα λαχταριστά επιδόρπια, όπως το cheesecake με κολοκύθα, η μηλόπιτα με μπισκότο κανέλλας, το κολασμένο brownie με μους σοκολάτας και καραμελωμένο κουκουνάρι και η τάρτα με φρέσκα φρούτα του δάσους. Τις Κυριακές το Βυζαντινό επανέρχεται στα παλιά με το σκηνικό να αλλάζει και τον χαρακτηριστικό υπερ- πλούσιο μπουφέ να αποτελεί την ιδανική επιλογή για μεσημεριανή οικογενειακή έξοδο. Μάλιστα, οι γονείς είναι διπλά χαρούμενοι εδώ, καθώς υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη παιδική γωνιά εντός του εστιατορίου, όπου τα παιδιά παίζουν με τον ανιματέρ, ενώ οι ίδιοι χαλαρώνουν απολαμβάνοντας το γεύμα τους.

Κρατήσεις στο 210 7281400. Προσφέρεται δωρεάν θέση πάρκινγκ για ελάχιστη κατανάλωση €40.

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>