top article

Καταρχάς θέλω να δηλώσω απερίφραστα πόσο πολύ μου αρέσει να δοκιμάζω τα πιάτα του υπερ-ταλαντούχου Γιάννη Λιόκα στο πανέμορφο Nolita του ξενοδοχείου Semiramis, που εκεί που λες πως δεν μπορούν να γίνουν πιο νόστιμα, καταφέρνουν και πάλι να σε εκπλήσσουν. Η ιταλική κουζίνα θεωρητικά δεν είναι δύσκολη, αλλά για κάποιον λόγο στη χώρα μας "κακοποιείται" συστηματικά. Στο Nolita σίγουρα πάντως απολαμβάνεις εξαιρετική ιταλική κουζίνα και αυτή τη σεζόν δε στην πιο αυθεντική εκδοχή της. Και επειδή το όμορφο εστιατόριο της Κηφισιάς θέλει πάντα να μας ευχαριστεί, ο Γιάννης Λιόκας φέτος δημιούργησε και ένα brunch menu, έτσι για να μην ξεκολλάμε ούτε τις Κυριακές από εδώ.

#Tidbits *: Hitchhike to Italy

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το brunch της Κυριακής, που φυσικά έχει ιταλικό αέρα και πολλά και διαφορετικά αυγά, μεταξύ άλλων λαχταριστών. Δοκίμασα την πίτσα με το αυγό, την καπνιστή πανσέτα και τα τοματίνια, η οποία ήταν ποίημα, αλλά για τις πίτσες ακολουθεί πιο κάτω ειδικό section. Από τις παρασκευές των αυγών το Egg, το αυγό μέσα σε τραγανή κρούστα με κρέμα πατάτας, μανιτάρια και σπανάκι σωτέ, και τα Italian Benedict, αυγά ποσέ πάνω σε φοκάτσια με προσούτο και σος hollandaise, είναι δύο πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις για κανένα λόγο.

nolita

Εν συνεχεία περάσαμε στις πίτσες που ο pizzaiolo Νίκος Σωτηρόπουλος ετοιμάζει με περισσή μαεστρία πίσω από το ανοικτό και χωρίς μυστικά pizza bar και ψήνει στον αυθεντικό ιταλικό φούρνο. Εκτός από τη signature Total Black με μαύρη ζύμη, μοτσαρέλα, ρόκα, παρμεζάνα και flakes μαύρης τρούφας, που έχω εξυμνήσει ξανά στο παρελθόν, η Melanzana με τη μελιτζάνα και η Zucca με κρέμα κολοκύθας και φασκόμηλο κλέβουν τις εντυπώσεις και θυμίζουν ξανά πως πρέπει να είναι πραγματικά μία πίτσα.

nolita

Στο "βαρύ πυροβολικό" της ιταλικής κουζίνας τώρα, και δεν εννοώ το κρέας αλλά την πάστα, που εδώ είναι τόσο τέλεια βρασμένη και τόσο τέλεια δεμένη με τα εκάστοτε υλικά, που πραγματικά δεν θες να τελειώσει το πιάτο σου. Το πολύπαθες στη χώρα μας spaghetti carbonara είναι από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις τουλάχιστον σε ελληνικό έδαφος και τα Paccheri με τέλεια μαγειρεμένο οσομπούκο, gremolata και κρέμα παρμεζάνας είναι ένα πιάτο τόσο ξεκάθαρα comfort και συγχρόνως τόσο τέλεια ισορροπημένο, που σε γεμίζει αληθινά συναισθήματα.

nolita

Στα κυρίως υπάρχουν αρκετές επιλογές σε ψάρι, όπως μπακαλιάρος ποσέ με fregola sarda και σαφράν αλλά και φρέσκια γλώσσα Dover με σάλτσα salmoriglio, ενώ στο κρέας ξεχωρίζουν για την ιταλική τους φινέτσα το Strip Loin Tagliate, η Κοτολέτα Milanese και το μοσχαρίσιο φιλέτο scaloppine al limone με τα συνοδευτικά να επιλέγονται από εμάς, ανάμεσα από πολέντα, λαχανικά εποχής σωτέ, σαλάτα, άσπρο ή μαύρο ρύζι και άλλα πολλά νόστιμα και χαριτωμένα σερβιρισμένα.

nolita

Στο κεφάλαιο γλυκό τώρα με την υπογραφή του γνωστού και πολύ δυνατού Διονύση Αλέρτα έχουμε πέντε επιλογές, ώστε να καλύπτονται όλα τα γούστα. Κάποιοι συνάδελφοι σχολίασαν πως τα γλυκά εδώ είναι εξαιρετικά μεν αλλά πολύ πληθωρικά -γευστικά πάντα μιλώντας- για γλυκά εστιατορίου δε. Εννοώντας πως, όταν έχεις ήδη ολοκληρώσει ένα γεύμα με πλούσιες γεύσεις, θα ήθελες κάτι πιο ελαφρύ και δροσερό σε γλυκό, ένα γλυκό πιο "εστιατορικό". Πιθανώς και να έχουν δίκιο, όμως προσωπικά δεν θα χαράμιζα ποτέ τη χαρά του να απολαύσω την κολασμένη μους από bitter σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια με την πλούσια υφή και την γεμάτη γεύση (βλ. φωτό) ή την λαχταριστή crème brulee φιστίκι με σορμπέ φράουλα που έκανε "κράτς", όπως έσπαγες την καραμελωμένη επιφάνεια με το κουτάλι σου, για κανέναν λόγο. Ηθικό δίδαγμα, όταν έρθεις στο Nolita κράτησε οπωσδήποτε όρεξη και για τα γλυκά!

Ξενοδοχείο Semiramis, Χαριλάου Τρικούπη 48, Κεφαλάρι, τηλ. 2106231181

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>