top article

Βασικά συστατικά μιας πολύ καλής παράστασης: ενδιαφέρον έργο, συνεπής σκηνοθεσία, σπουδαίες ερμηνείες. Και Η Αφροδίτη με τη Γούνα που σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου στο Θέατρο Θησείο με πρωταγωνιστές τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Παπαγεωργίου συνδυάζει και τα τρία αυτά στοιχεία. Το έργο του Ντέιβιντ Άιβς που έχει βραβευτεί με Τόνι είναι αστείο, έξυπνο και σέξι με έναν ιδιαίτερο τρόπο -μεταφέρθηκε μάλιστα και στον κινηματογράφο από τον Ρομάν Πολάνσκι. Νομίζω όμως ότι η ελληνική θεατρική του μεταφορά αντέχει και με το παραπάνω τη σύγκριση. Βασίζεται άλλωστε στην έξυπνη μετάφραση της Δάφνης Οικονόμου.

Ο Τόμας είναι ένας νέος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης ο οποίος πρόσφατα έχει γράψει το έργο η Αφροδίτη με τη Γούνα, μια διασκευή του μυθιστορήματος Venus in Furs του Λέοπολντ Βον Μαζόχ -ναι, από εκεί προέκυψε ο όρος “μαζοχισμός”. Ψάχνει απεγνωσμένα μια νέα, όμορφη, αισθησιακή, έξυπνη και ταλαντούχα ηθοποιό για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Καμία όμως από όσες δοκιμάζονται στην οντισιόν δεν πληροί της προϋποθέσεις. Και για να ολοκληρωθεί η απελπισία του εκείνη τη βροχερή νύχτα, εμφανίζεται αργοπορημένη η θορυβώδης και έντονη Βάντα. Λίγο αντισυμβατική, λίγο street wise είναι εντελώς ακατάλληλη για το ρόλο. Ταυτόχρονα όμως είναι και εντελώς αποφασισμένη να γίνει η πρωταγωνίστρια -εξ ου και έχει φέρει μαζί της όλα τα απαραίτητα props. Και ενώ φαινομενικά όλα είναι ξεκάθαρα -ένας σκηνοθέτης, μία νεαρή ηθοποιός, μία ακρόαση- ξεκινά ένα παιχνίδι εξουσίας, με τους ρόλους θύτη και θύματος να εναλλάσσονται με τρελούς ρυθμούς ανασύροντας κρυφές επιθυμίες και διαστροφές.

Ο Γιώργος Οικονόμου τον οποίο γνωρίζουμε από τον Ιβάν και τα Σκυλιά και το Σέρλοκ Χολμς και ο Σκύλος των Μπάσκερβιλ, έχει δώσει έναν ρυθμό στην παράσταση που μοιάζει ιδανικός. Χωρίς υπερβολές ή μοντερνιές σέβεται την ιστορία και την παρουσιάζει με καθαρότητα χωρίς να της στερεί καθόλου τη γοητεία και τον σκοτεινό χαρακτήρα της, επενδύοντας στους δύο υπέροχους ηθοποιούς. Η Βίκυ Παπαδοπούλου -πανέμορφη και λαμπερή επί σκηνής- μεταμορφώνεται από αστείο αγοροκόριτσο σε πονηρή ναζιάρα και μοιραία dominatrice αποδεικνύοντας ότι όσο μεγαλώνει τόσο καλύτερη ηθοποιός γίνεται. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου υποδύεται με φυσικότητα και ακομπλεξάριστα τον Τόμας, από την αρχή έως το (kinky) τέλος. Αξίζει να δείτε αυτή την παράσταση για τις ερμηνείες τους και μόνο. Ταλέντο και φρεσκάδα.
ViewFaster | Η Αφροδίτη με τη Γούνα

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Σκηνικά – κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας
Παίζουν: Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

Info: Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο

Σχετικά θέματα:

ViewFaster | Τετ-α-Τετ με τον Tommy Hilfiger
ViewFaster | Η νέα γενιά του Θεάτρου Τέχνης
ViewFaster | The next big thing

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>