top article

Η Έλενα Μεγγρέλη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι 32 χρονών, αλλά μοιάζει με 20. Υποστηρίζει ότι θα ήθελε να ζει συμβατικά και επιζητά την ασφάλεια, αλλά έφυγε από το πατρικό της στα 18 και η ζωή της μέχρι τώρα είναι μάλλον περιπετειώδης. Δηλώνει επαγγελματίας ηθοποιός με μια μικρή διστακτικότητα, παρόλο που δουλεύει ήδη 15 χρόνια. Η περιπέτεια της υποκριτικής ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα μαθήτρια - μαζί με την ομάδα Le Cirque Petit έδιναν παραστάσεις street theater στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, συνέχισε με μεταπτυχιακά στην Υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ πέρυσι τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Μετά την “ανακάλυψε” ο Έκτορας Λυγίζος και της πρότεινε να συμμετέχει στην παράσταση Πολεμιστές που παρουσιάστηκε στο Low Budget Festival. Τώρα συνεργάζονται ξανά στο Room Service, μια αμερικανική φάρσα για την οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου και έναν χρεοκοπημένο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα έργο.

Τελικά, δεν είσαι πολύ καινούργια στον χώρο. Έχεις πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Με το θέατρο ασχολούμαι επαγγελματικά περίπου δύο χρόνια. Οι παραστάσεις δρόμου δεν αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία. Δουλεύω από τα 18 μου, αλλά δεν έχω ούτε ένα ένσημο. Μπορεί τώρα να αποκτώ σκηνική εμπειρία, ωστόσο η έκθεση δε μου είναι κάτι ξένο. Αποφάσισα να μην φοβάμαι άλλο και να τολμήσω να ακολουθήσω το επάγγελμα του ηθοποιού επισήμως.

Ποιος ήταν ο φόβος σου μέχρι τώρα;
Έλεγα ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για μένα, ίσως επειδή δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πω ότι θα είμαι αποκλειστικά ηθοποιός και τίποτα άλλο. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια προς τα εκεί κατευθύνομαι. Τελικά, αυτό θέλω να κάνω.

Θυμάσαι πότε έγινε το «κλικ» μέσα σου, ότι θα γίνεις ηθοποιός;

Θυμάμαι πολύ έντονα αυτή τη στιγμή. Ήμασταν στη Μυτιλήνη το 2001 και παίζαμε σε μια παράσταση δρόμου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Το Δέντρο των Ευχών - εγώ έπαιζα το δέντρο. Στο τέλος με πλησίασε κάποιος και μου έδωσε ένα μικρό ροζ κουνελάκι, το οποίο έχω ακόμα, λέγοντας μου «Σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό που είδα. Μου άγγιξε πολύ δικά μου κομμάτια». Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο ήταν η πρώτη φορά που είπα μέσα μου «Εγώ αυτό θέλω να κάνω». Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια μέχρι να το “επισημοποιήσω”.

Οι παραστάσεις δρόμου πώς προέκυψαν;
Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Πριν τελειώσω ακόμη το σχολείο είχαμε μια ομάδα με κάποιους φίλους, οι οποίοι τώρα έχουν τη σχολή τσίρκου στον Κεραμεικό, και κάναμε αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο. Ήμασταν όλοι αυτοδίδακτοι. Στην αρχή ήταν κάτι πολύ άγουρο, αλλά στην πορεία κλείσαμε δουλειές, βγάλαμε και κάποια χρήματα, σιγά σιγά έγινε πιο σοβαρό.

Πόσο διαφορετικές είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στο δρόμο από ότι σε ένα κλειστό θεατρικό χώρο;
Ο δρόμος είναι πάντα απρόβλεπτος, αλλά ευτυχώς ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάτι δυσάρεστο. Στο θέατρο πάντως μου αρέσει να εκφράζεται και η άποψη του θεατή, και εννοώ περισσότερο το παιδικό θέατρο με το οποίο ασχολούμαι πιο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μου αρέσουν οι γηπεδικές αντιδράσεις, αλλά απολαμβάνω τις αντιδράσεις των παιδιών.

Το πιο έξυπνο σχόλιο που έχεις ακούσει;
Πέρυσι που έπαιζα την Κοντορεβυθούλα στο Τρένο στο Ρουφ άκουγα από τις πρώτες σειρές ένα debate για την ηλικία μου. Το ένα παιδάκι έλεγε “Είναι στην ηλικία μας”, το άλλο διαφωνούσε “Όχι, είναι πιο μικρή!”. Φέτος που έκανα κατακόρυφο, άκουσα ένα παιδάκι να λέει “Κυρία και κάνει τέτοια πράγματα στην ηλικία της!”.

ViewFaster | Έλενα Μεγγρέλη: Η δυναμική των αντιθέσεων


Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>