top article

Η χρονιά που τελειώνει σηματοδότησε, για τους fans της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας την 40η επέτειο από τον θάνατο της Agatha Christie. Για τον Δημήτρη Πέτρου η επέτειος θανάτου της συγγραφέα της Miss Marple και του Ηρακλή Πουαρό αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία της Couture Affair- της συλλογής, την παρουσίαση της οποίας είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε χθες το βράδυ στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού πολυχώρου "Προορισμός Παπαστράτος", στον Πειραιά.    

Όσο κι αν η ατμόσφαιρα μας προϊδέαζε με το που φτάσαμε στο παλαιό Λιθογραφείο της καπνοβιομηχανίας, σε ένα στενάκι πάνω από το λιμάνι, γεμάτο βιομηχανικά  κτίρια που έδειχναν ή ήταν εγκαταλελειμμένα, συνεργεία και παλιά, χαμηλά σπίτια με τη φθορά του χρόνου εμφανή πάνω τους, δεν ήμασταν έτοιμοι γι' αυτό που θα εκτυλισσόταν σε λίγη ώρα μπροστά στα μάτια μας. Μπαίνοντας στον χώρο συνηθίσαμε εύκολα την βαθιά πορτοκαλί απόχρωση του φωτισμού και ξεχωρίσαμε κατευθείαν το τεράστιο, στρωμένο τραπέζι με τα κηροπήγια- μανουάλια, που δέσποζε στην μέση της αίθουσας. Κι αν, όλες αυτές οι λεπτομέρειες δεν φαίνονται σημαντικές, νιώθω την ανάγκη να αναφέρω ότι, στην Αθήνα του 2016 –και δη στον χώρο της μόδας- μία παραγωγή τόσο καλά στημένη δεν μπορεί παρά να σε προϊδεάσει ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί.

Αφότου κάθισαν όλοι στις θέσεις τους, τα κηροπήγια άναψαν από τους "μπάτλερ"- extras το φώτα έγιναν ψυχρά και εκτυφλωτικά, η μουσική του Rubi Rubi Rubi άρχισε να παίζει και, μπροστά στα μάτια μας, εξελίχθηκε το δείπνο που ο σχεδιαστής οραματίστηκε, με πρωταγωνιστές 49 διαφορετικούς ήρωες των βιβλίων της συγγραφέα- φαινόμενο. Κάθε μοντέλο, ολοκληρώνοντας την διαδρομή του στο catwalk έπαιρνε θέση στο τραπέζι, επισημαίνοντας στο κοινό ότι, στην Couture Affair, ο κάθε χαρακτήρας είναι πρωταγωνιστής και ύποπτος ταυτόχρονα.

Μπροστά από τα μάτια μας πέρασαν couture δημιουργίες γεμάτες αντιθέσεις: προκλητικά ντεκολτέ, αισθησιακές διαφάνειες, αυστηρά κοψίματα και μήκη, υφές πλούσιες και πολυτελείς. Μαύρα σιφόν βελούδα συνδυάστηκαν με γαλλικές δαντέλες σαντιγύ, αιθέριες οργάντζες και μεταξωτά τούλια, δημιουργώντας εναλλαγές "γυμνού" και "ντυμένου", "κάλυψης" και "αποκάλυψης", "σύγχρονου" και "διαχρονικού". Και αν, όλα αυτά, μπορεί να φαίνονται ενδεχομένως ρετρό, η μαγεία της συλλογής υπήρξε ακριβώς ότι, μέσα στην διαχρονικότητα της αισθητικής τους, τα κομμάτια της Couture Affair έδειχναν απόλυτα σύγχρονα και δυναμικά.

Το τέλος της εντυπωσιακής παρουσίασης ήρθε με την έλευση και του τελευταίου μοντέλου στο catwalk και την τοποθέτησή του στο μακρύ τραπέζι. Εκεί, η μουσική σταμάτησε απότομα, ο σχεδιαστής βγήκε για να κάνει τη σύντομη υπόκλισή του και το κοινό έμεινε να χειροκροτά εμβρόντητο τους πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς που άνοιξαν ένα παράθυρο σε έναν κόσμο διαφορετικό- έναν κόσμο όπου η σταθερότητα, η λογική, η ιεράρχηση και η καλαισθησία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Photos by Mike Tsitas

 

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>