Όποιος νομίζει πως το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται μόνο για το γέμισμα των ρυτίδων απέχει πολύ από την αλήθεια, αφού πρόκειται για ένα υλικό με τεράστιο εύρος χρήσης στην αισθητική ιατρική. Μάθε τι μπορεί να κάνει για σένα. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

ΓΕΜΙΣΜΑ ΡΥΤΙΔΩΝ
Η πιο γνωστή ίσως χρήση του υαλουρονικού οξέος είναι το γέμισμα των ρυτίδων. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ρυτίδες βαρύτητας, όπως οι ρινοχειλικές αύλακες, το γνωστό «πόδι της χήνας», οι οριζόντιες ρυτίδες του λαιμού, οι ρυτίδες του μεσόφρυδου και της λύπης (από τις γωνίες του στόματος και λοξά προς τα κάτω), τις οποίες γεμίζει κινητοποιώντας συγχρόνως τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο.
Χρόνος
: Η θεραπεία διαρκεί 20-30 λεπτά και συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, αν και δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μία δεύτερη. Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί ένας τοπικός ερεθισμός για 1-2 ημέρες, ο οποίος εύκολα καλύπτεται με μεϊκάπ.
Αποτέλεσμα
: Οι ρυτίδες απαλύνονται ή και χάνονται και το πρόσωπο αποκτά σαφώς πιο νεανική όψη. Τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι 12 μήνες, οπότε και θα χρειαστεί επανάληψη.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Γενικά δεν παρουσιάζει προβλήματα, αρκεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη ευαισθησία στο υαλουρονικό οξύ, πράγμα αρκετά σπάνιο.
Ενδεικτικό Κόστος
: Περίπου 400 €.

ΜΥΤΗ
Παίζοντας και ρόλο σχηματοποιητή, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί για τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, χωρίς ρινοπλαστική. Σ' αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται είτε η κλασική μορφή υαλουρονικού είτε μία ελαφρώς πιο πυκνή εκδοχή του. Με μία πολύ λεπτή βελόνα ο γιατρός εγχέει το υαλουρονικό και βελτιώνει την όψη της γαμψής μύτης, εφαρμόζοντας το υλικό σε τρία σημεία: ψηλά στη μύτη, εκεί που ενώνεται με το χείλος και στην άκρη της, ώστε να της δώσει προβολή. Επίσης, μπορεί να διορθώσει μικρά βαθουλώματα που έχουν προκληθεί από ατυχήματα ή μικρές ατέλειες που μπορεί να έχουν προκύψει από ρινοπλαστική. Φυσικά η μέθοδος δεν ενδείκνυται για κάποιον που θέλει να δει μια ριζική αλλαγή στη μύτη του.
Χρόνος
: Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά και χρειάζεται επανάληψη ύστερα από 6-10 μήνες. Συνήθως δεν εμφανίζονται εκχυμώσεις και μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στο κανονικό σου πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα
: Βελτιώνει τη γαμψή μύτη ή άλλες μικρές ατέλειες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Δεν αναφέρονται αντενδείξεις ή γενικότερα προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν είσαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, υπάρχει ένα ειδικό ένζυμο, η υαλουρονιδάση, που μπορεί να απορροφήσει το υαλουρονικό σε διάστημα μόλις μίας μέρας και να επαναφέρει τη μύτη στο αρχικό της σχήμα.
Ενδεικτικό κόστος
: 300-400 €

ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να δώσει τα αποτελέσματα μίας βλεφαροπλαστικής του κάτω βλεφάρου χωρίς να σε αγγίξει νυστέρι. Ο γιατρός, τοποθετώντας το υλικό στο σημείο που βρίσκεται η «αύλακα των δακρύων» και ακριβώς πάνω από τα ζυγωματικά, γεμίζει το έλλειμμα μεταξύ βλεφάρου και ζυγωματικού, ενώ η τοποθέτηση του υλικού βαθιά μέσα στο κάτω βλέφαρο συμπιέζει τα αγγεία της περιοχής, μειώνοντας το οίδημα και τους μαύρους κύκλους. Για τη χρήση αυτή γίνεται συνδυασμός υαλουρονικών, καθώς χρησιμοποιείται παχύρευστο υλικό για τα πιο βαθιά σημεία και λεπτόρευστο για τα πιο επιφανειακά.
Χρόνος
: Η διαδικασία διαρκεί 30-45 λεπτά και απαιτούνται 2 συνεδρίες με απόσταση 15 ημερών μεταξύ τους. Για τα πρώτα 2-3 εικοσιτετράωρα, καλό είναι να προσέχεις να μην ερεθιστεί η περιοχή και να χρησιμοποιείς ειδικές κρέμες για τη μείωση των εκχυμώσεων και πάγο για τη μείωση του οιδήματος.
Αποτέλεσμα
: Ομαλοποίηση έως και εξαφάνιση όσον αφορά στις σακούλες, μείωση του οιδήματος και των μαύρων κύκλων. Τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 12 μήνες και καλό είναι, για πιο μόνιμο αποτέλεσμα, ανά 6μηνο να συμπληρώνεται το υλικό που απορροφάται από τον οργανισμό.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Θα υπάρξουν εκχυμώσεις και οίδημα στην περιοχή των ματιών για 2-3 μέρες.
Ενδεικτικό κόστος
: Ξεκινά από 350 €.

ΧΕΙΛΗ
Η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος στα χείλη μπορεί να τα ανασχηματίσει, να τους δώσει όγκο, να βελτιώσει το περίγραμμά τους και να διορθώσει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω τους. Το υλικό που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ειδικού τύπου, με λεπτόρευστη υφή, και εγχέεται με εξαιρετικά λεπτές βελόνες ακριβώς κάτω από το δέρμα, στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Η θεραπεία ενδείκνυται για όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση των χειλιών τους.
Χρόνος
: Η διαδικασία διαρκεί 30-45 λεπτά και συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 15 ημερών. Έπειτα επιστρέφεις κανονικότατα στο πρόγραμμά σου.
Αποτέλεσμα: Τα χείλη ανασχηματίζονται και αποκτούν όγκο. Το αποτέλεσμα διαρκεί 6-9 μήνες, αλλά καλό είναι να κάθε 6 μήνες να γίνεται ένα συμπλήρωμα, ώστε να διατηρείται ένα μόνιμο αποτέλεσμα.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Μπορεί να εμφανιστεί ήπιο οίδημα ή εκχύμωση για ένα- δύο 24ωρα, που καλύπτονται εύκολα με ελαφρύ μεϊκάπ.
Ενδεικτικό κόστος
: Ξεκινά από 350 € ανά αμπούλα, ανάλογα με την ποσότητα που απαιτείται.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Το υαλουρονικό οξύ, εκτός από το να γεμίσει, να δώσει όγκο και να σχηματοποιήσει, μπορεί και να προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για μία εξαιρετικά υδρόφιλη ουσία, η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως στο ανθρώπινο σώμα -και κυρίως στο συνδετικό ιστό- και διαθέτει μεγάλη ικανότητα να απορροφά και να συγκρατεί νερό. Όταν, λοιπόν, γίνεται έγχυση υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα, αυτό συγκρατεί το εξωκυττάριο υγρό, βοηθά στη μεταφορά πρωτεϊνών, συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Για ενυδάτωση χρησιμοποιείται είτε σε υδαρή μορφή, οπότε σε συνδυασμό με βιταμίνες εισάγεται στο δέρμα με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, είτε σε μορφή gel, οπότε εγχέεται με μικροενέσεις στο χόριο και προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και βελτίωση του τόνου της επιδερμίδας. Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ, αλλά και στα χέρια. Οι θεραπείες αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες άνω των 30 ετών και ενδείκνυται για πρόληψη της γήρανσης.
Χρόνος
: Η συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και συνήθως προτείνεται 1 θεραπεία ανά μήνα για 3 μήνες ανά έτος.
Αποτέλεσμα
: Βαθιά ενυδάτωση εκ των έσω, επανάκτηση και διατήρηση του τόνου και της ελαστικότητας της επιδερμίδας, νεανική λάμψη.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Αντενδείκνυται η χρήση του σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων, διαγνωσμένης υπερευαισθησίας στο υαλουρονικό οξύ, εγκυμοσύνης, γαλουχίας και ενεργής φλεγμονής στο δέρμα. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ήπιο ερύθημα και εκχύμωση, τα οποία υποχωρούν άμεσα. Σπανιότερες παρενέργειες αποτελούν η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης και κοκκιώματος (γρομπαλάκια).
Ενδεικτικό κόστος
: Το συνολικό κόστος ενός προγράμματος ενυδάτωσης είναι περίπου 900 €.

ΣΤΗΘΟΣ
Η δράση του υαλουρινού δεν σταματά στο πρόσωπο. Ένα ειδικά επεξεργασμένο υαλουρονικό οξύ για χρήση στο σώμα δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα πιο γεμάτο στήθος χωρίς χειρουργείο. Ο γιατρός με μία πολύ λεπτή κάνουλα, που μοιάζει περισσότερο με χοντρή βελόνα χωρίς αιχμηρή μύτη, εγχέει το υλικό από τα πλάγια του στήθους, μεταξύ του θωρακικού μυός και του μαζικού αδένα. Στη συνέχεια κάνει ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή, για να στρώσει και να απλωθεί ομοιόμορφα το υαλουρονικό. Η μέθοδος είναι ιδανική για γυναίκες που μετά το θηλασμό έχει αδειάσει το πάνω μέρος του στήθους τους και θέλουν να του ξαναδώσουν τη μορφή που είχε πριν, ή που δεν θέλουν να υποστούν χειρουργείο ή τομές, ή που σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυξητική επέμβαση, αλλά δεν είναι σίγουρες για το αποτέλεσμα και θέλουν να δοκιμάσουν πρώτα μία μέθοδο που δεν είναι μόνιμη.
Χρόνος
: Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 30 λεπτά και απαιτείται συμπλήρωμα κάθε 10-12 μήνες. Επανέρχεσαι αμέσως στην καθημερινότητα και στο πρόγραμμά σου, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεις την έντονη άσκηση για 1 εβδομάδα.
Αποτέλεσμα
: Χαρίζει ένα πολύ αρμονικό και φυσικό γέμισμα στο στήθος, το οποίο είναι αμέσως ορατό. Όπως όλες οι μορφές υαλουρονικού, έτσι και αυτό μαλακώνει και στρώνει καλύτερα μετά από 2-3 εβδομάδες.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Εάν εφαρμοστεί μεγάλη ποσότητα υλικού υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί ελαφρύς πόνος από τη διάταση των ιστών για 2-3 ημέρες, ο οποίος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα για 3-4 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται κάποια φλεγμονή, που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, και ακόμα σπανιότερα κάποιο περιορισμένο αιμάτωμα, που απορροφάται από τον οργανισμό σε 2-3 εβδομάδες.
Ενδεικτικό κόστος
: 2.000-4.000 €

ΓΛΟΥΤΟΙ ΚΑΙ ΓΑΜΠΕΣ
Η ίδια μορφή υαλουρονικού οξέος μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές που παρουσιάζουν χαλάρωση, όπως είναι οι γλουτοί, καθώς και στις γάμπες, όταν είναι πολύ αδύνατες και χωρίς όγκο. Η εφαρμογή του γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Μέσα από μια πολύ μικρή τομή, ο γιατρός εισάγει το υλικό στα σημεία που απαιτείται, με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, ώστε να πετύχει ομοιόμορφη διάχυση και φυσικό αποτέλεσμα. Ιδανική υποψήφια για τη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι κάθε γυναίκα που έχει καλή φυσική υγεία και παρουσιάζει «άδειους» γλουτούς ή ασθενικές γάμπες, χωρίς καμπύλες.
Χρόνος
: Η εφαρμογή συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία και διαρκεί 30-60 λεπτά, ανάλογα με την έκταση της περιοχής. Στη συνέχεια μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα
: Γάμπες με πλούσιο όγκο, σφριγηλά οπίσθια, διόρθωση ανομοιομορφιών που προέκυψαν από λιποαναρρόφηση. Τα αποτελέσματα διαρκούν 2-3 χρόνια.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Οι αλλεργικές αντιδράσεις, η λήψη ασπιρίνης και οι νόσοι του ανοσοποιητικού αποτελούν αντενδείξεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση στην περιοχή, οίδημα ή εκχυμώσεις. Όπως ισχύει για όλες τις θεραπείες, η εφαρμογή του από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών.
Ενδεικτικό κόστος
: Από 1.500 έως 2.500 €.

ΧΕΡΙΑ
Τα χέρια, μαζί με τα μάτια και το λαιμό, είναι από τις περιοχές που μαρτυρούν την ηλικία μας. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να φανεί αποτελεσματικό και στη δύσκολη αυτή περιοχή, καλύπτοντας τα σημάδια του χρόνου. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει και να προσδώσει νεανικό όγκο και σφρίγος στην «αδυνατισμένη» με το πέρας του χρόνου ράχη των χεριών. Συνήθως η θεραπεία αυτή έχει ζήτηση σε γυναίκες 40-50 ετών και άνω. Αφού πρώτα εφαρμόσει τοπική αναισθησία, ο γιατρός εγχέει με πολύ λεπτή ένεση το υαλουρονικό οξύ στην περιοχή, καλύπτοντας τα κενά που έχει αφήσει ο χρόνος.
Χρόνος
: Η εφαρμογή διαρκεί μόλις 15-30 λεπτά και συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Όλες οι θεραπείες με ενέσιμα μπορεί να προκαλέσουν κάποια εκχύμωση, άρα καλό είναι να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας 1 εβδομάδας πριν από κάποια επίσημη εμφάνιση.
Αποτέλεσμα
: Απαλύνονται φανερά ή και εξαφανίζονται εντελώς οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ουλές στην περιοχή των χεριών, ενώ προσδίδεται όγκος και βελτιώνεται σημαντικά η εικόνα τους. Τα αποτελέσματα διαρκούν 6-12 μήνες, οπότε και μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές
: Υπάρχει μικρή πιθανότητα για 2-3 μέρες να εμφανιστεί πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία στην περιοχή. Γενικά όμως, πέραν εξαιρέσεων, το υαλουρονικό οξύ είναι φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ενδεικτικό κόστος
: Περίπου 400 €.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ:
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υλικό απόλυτα συμβατό με τον οργανισμό. Πρόκειται για δομικό συστατικό του δέρματος, που φυσιολογικά υπάρχει σε όλους μας, αλλά με την πάροδο των ετών μειώνεται. Το υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορεί στο εμπόριο παρασκευάζεται συνθετικά και όχι από την επεξεργασία ζωικών προϊόντων, άρα δεν απαιτούνται τεστ ευαισθησίας. Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν πάνω από 150 σκευάσματα αμφιβόλου ή και αγνώστου προελεύσεως, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα εγκεκριμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλεργίες, κοκκιώματα και παραμορφώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να απευθυνόμαστε πάντα σε έμπειρους και εκπαιδευμένους γιατρούς και να ενημερωνόμαστε για την ταυτότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει πάντα το υλικό να φέρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του FDA.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον πλαστικό χειρουργό Σάββα Κωνσταντόγλου (www.konstantoglou.gr) για τη χρήση σε μύτη και στήθος, την Ιατρική Ομάδα Κέντρου Symmetria (www.symmetria.gr) για ενυδάτωση, τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, MD, CCST (www.agaitanis.gr) για χέρια και γλουτούς, τον ειδικό δερματολόγο-αφροδισιολόγο Νικόλαο Γ. Καλογερόπουλο, MD (www.drkalogeropoulos.com) για σακούλες και χείλη, και τον πλαστικό χειρουργό Νώντα Καποσίτα, MD, PhD (www.kapositas.gr) για γέμισμα ρυτίδων.

Το παρόν κείμενο δεν είναι διαφημιστικό και οι τιμές είναι προϊόν ρεπορτάζ.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>