Η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές αισθητικές επεμβάσεις, διορθώνοντας μαζί με τα δόντια μας το χαμόγελο, το περίγραμμα και τις ρυτίδες του προσώπου. Από την Ευγενία Καλτεζιώτη

Μπορεί μια επίσκεψη στον οδοντίατρο να αντικαταστήσει τον αισθητικό; Φαίνεται πως ναι, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο προτιμούν να εμπιστευτούν τη σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική για να διορθώσουν τα ίχνη που η φύση και ο χρόνος αφήνουν στο πρόσωπό τους. Η αρχιτεκτονική του προσώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με την οδοντική και περιοδοντική στήριξη. Η έλλειψη δοντιών, λόγω εξαγωγών ή νόσων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια οστού και κατ' επέκταση σε περιορισμένη στήριξη των μυών. Απευθυνθήκαμε στον έμπειρο χειρουργό-οδοντίατρο κ. Παναγιώτη Καρποδίνη για να μας εξηγήσει πώς και πού ακριβώς ενεργεί η οδοντιατρική προς όφελος της αισθητικής.

Σαρκώδη χείλη χωρίς εμφυτεύματα

Τόσο το άνω όσο και το κάτω χείλος στηρίζεται από τα δόντια. Όταν τα μπροστινά δόντια έχουν χάσει το μήκος τους λόγω αποτριβών ή απώλειας της αδαμαντίνης, τότε το περίγραμμα των χειλιών αλλάζει. Με την αισθητική οδοντιατρική και με την κατασκευή όψεων πορσελάνης στο απαιτούμενο πάχος και μήκος, μπορούμε να επαναφέρουμε τα χείλη στην αρχική τους κατάσταση ή ακόμη και να αυξήσουμε τον όγκο τους. Ο αριθμός των όψεων εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Συνήθως, σε μια επίσκεψη κατασκευάζονται «moke ups», δηλαδή προσωρινές όψεις, οι οποίες τοποθετούνται χωρίς να τροχιστούν τα δόντια, ώστε ο ενδιαφερόμενος αλλά και ο γιατρός να συναποφασίσουν για τις απαιτούμενες εργασίες. Όλες οι οδοντιατρικές επεμβάσεις αυτού του τύπου συμπληρώνουν την πλαστική χειρουργική -δεν την ακυρώνουν- και για την εφαρμογή τους σαφώς πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αισθητικού οδοντιατρικού τύπου.

 

Λείανση των γραμμών

Κυρίως οι γυναίκες αλλά και γενικά όσοι καπνίζουν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αντιαισθητικών λεπτών γραμμών στο άνω χείλος. Αυτές οι γραμμές μπορούν να μειωθούν διορθώνοντας το περίγραμμα των ούλων εσωτερικά του χείλους με laser και ουλοπλαστική και κατασκευάζοντας όψεις πορσελάνης στο ανάλογο πάχος. Αν τα δόντια είναι τέλεια, χρειάζεται μόνο η επέμβαση ενός πλαστικού. Αν όμως υπάρχουν και οδοντιατρικά προβλήματα, μπορούμε να αποκτήσουμε λαμπερό χαμόγελο και συγχρόνως να σβήσουμε τις ρυτίδες για πάντα.

Οι γραμμές που ξεκινούν από το πλαϊνό μέρος της μύτης και καταλήγουν στο χείλος λέγονται ρινοχειλικές αύλακες. Αυτές οι γραμμές μπορούν να μειωθούν επαναφέροντας τα δόντια στην αρχική τους κατάσταση και «φουσκώνοντάς» τα στην περιοχή των κυνοδόντων και των προγομφίων με όψεις πορσελάνης ή bonding.

Έμφαση στα ζυγωματικά

Στο οβάλ σχήμα προσώπου, όταν τα μάγουλα είναι έντονα και εφόσον υπάρχουν φρονιμίτες, συνήθως προτείνεται η εξαγωγή τους. Οι φρονιμίτες είναι δόντια που δεν χρησιμοποιούνται στη μάσηση και συνήθως, επειδή δεν καθαρίζονται καλά, τερηδονίζουν τα αμέσως μπροστινά δόντια, τους δεύτερους γομφίους. Επιπλέον, αν δεν βγαίνουν με σωστή φορά, δημιουργούν στρεβλοφυΐες στα μπροστινά δόντια. Η εξαγωγή τους βοηθά ώστε να «μπουν» τα μάγουλα μέσα, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο έντονα τα ζυγωματικά.

 

Παρενέργειες της δίαιτας

Η υπερβολική δίαιτα έχει αντίκτυπο στην εικόνα του προσώπου, γιατί το κάνει να δείχνει υπερβολικά λεπτό με έντονες γωνίες. Εφόσον υπάρχουν παράλληλα και αισθητικά οδοντιατρικά προβλήματα, μπορεί κανείς να αυξήσει τη στήριξη των μυών του προσώπου, κάνοντας πιο έντονες τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών με bonding ή όψεις πορσελάνης. Οι εργασίες αυτές «φουσκώνουν» τα δόντια όπου χρειάζεται, ώστε να «γεμίσει» το πρόσωπο χωρίς τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός του χαμόγελου, ώστε να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι.

Χαμόγελα των teens

Τόσο το χρώμα όσο και το μήκος των δοντιών προσδιορίζει την ηλικία μας. Το χρώμα τους αλλοιώνεται είτε λόγω χρωστικών ουσιών είτε λόγω φαρμάκων και η λεύκανσή τους κάνει το χαμόγελο να δείχνει πιο νεανικό. Οι αποτριβές στις μασητικές ή κοπτικές επιφάνειες είναι είτε φυσιολογικές, και σχετίζονται με το γήρας, είτε παθολογικές. Η διόρθωσή τους με την προσθήκη διαφανειών επαναφέρει τα δόντια στην αρχική τους κατάσταση. Όταν οι χειλικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών της άνω γνάθου επανέρχονται στις φυσιολογικές τους διαστάσεις και θέσεις ή το κοπτικό άκρο αποκαθίσταται ή αυξάνεται, το χαμόγελο φαίνεται πιο νεανικό, το χείλος στηρίζεται καλύτερα και οι γραμμές του χρόνου μειώνονται.

Το χρώμα συνήθως διορθώνεται με την τεχνική της λεύκανσης με KTP laser σε μία επίσκεψη, ενώ όταν χρειάζεται να διορθωθούν το χρώμα και τα κοπτικά άκρα, προτείνεται bonding ή όψεις πορσελάνης.

 

Συμπληρώνοντας τα κενά

Όταν αφαιρούμε κάποια δόντια με εξαγωγές, είναι πολύ σημαντικό να τα αναπληρώνουμε. Το κενό ανάμεσα στα δόντια δημιουργεί προβλήματα σύγκλισης, περιοδοντικά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και ελλιπή στήριξη των μυών του προσώπου. Η συμπλήρωση των δοντιών μπορεί να γίνει είτε με εμφυτεύματα είτε με γέφυρα. Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι ότι δεν τροχίζονται τα διπλανά δόντια. Ωστόσο, η τοποθέτησή τους θεωρείται επέμβαση και απαιτεί προϋποθέσεις, ενώ η γέφυρα είναι πιο απλή διαδικασία. Η παγκόσμια οδοντιατρική διαθέτει πλέον υλικά όπως τα ζιρκόνια (τεχνητό διαμάντι), που κάνουν τις προσθετικές εργασίες άριστες αισθητικά.

* Ο κ. Παναγιώτης Καρποδίνης είναι χειρουργός-οδοντίατρος, επιστημονικός διευθυντής του Smile Design, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της ESOLA (Πανευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ομοσπονδία Χρηστών Laser).

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>