Η Ελίνα Παπαδημητράκη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, μας εξηξεί ό,το πρέπει να ξέρουμε για τις ενέσιμες θεραπείες που βρίσκονται στην υπηρεσία της ομορφιάς και της αντιγήρανσης. Από τη Νέλλη Καλαμαρά.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας και της ηλικίας του οργανισμού. Το πέρασμα του χρόνου, η απαιτητική καθημερινότητα, αλλά και η έκθεση στον ήλιο ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση συντελούν στη γήρανση της επιδερμίδας, η οποία γίνεται άμεσα ορατή στο πρόσωπο με την εμφάνιση ρυτίδων και την απώλεια της ελαστικότητάς της. Οι ρυτίδες οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη δράση των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα οι πτυχώσεις από την κίνηση να γίνονται τελικά μόνιμες. Έτσι, η επιδερμίδα του προσώπου χαλαρώνει και αποκτά κουρασμένη και θαμπή όψη. Ευτυχώς, όπως, υπάρχουν λύσεις.

Βοτουλινική τοξίνη

Εντυπωσιακή λύση στο πρόβλημα των ρυτίδων δίνει η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, η οποία είναι γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Dysport, Vistabel και Botox. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των ρυτίδων στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας», γύρω από το στόμα, αλλά και για την ανόρθωση των φρυδιών και την εξομάλυνση των «χορδών» που εμφανίζονται στο λαιμό. Η βοτουλινική τοξίνη εγχέεται τοπικά και μειώνει τις συσπάσεις των μυών που χαλαρώνουν, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες.
Η θεραπεία διαρκεί μόλις
15-20 λεπτά. Η δράση του φαρμάκου ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας, ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος είναι περίπου 5 μήνες και συστήνεται επανάληψη 2-3 φορές το χρόνο. Αν δεν επαναλάβετε τη θεραπεία, το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Σημαντική κρίνεται η θετική επίδραση της θεραπείας στην ψυχολογία του ατόμου, καθώς και στη χρόνια κεφαλαλγία, αφού, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τα επεισόδιά

Υαλουρονικό οξύ

Η έλλειψη ελαστικότητας και η χαλαρότητα του δέρματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, τα οποία δρουν επιτυγχάνοντας ενυδάτωση, διατήρηση της ελαστικότητας, παραγωγή νέου κολλαγόνου και προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Το υαλουρονικό οξύ, προϊόν βιοτεχνολογίας, εφαρμόζεται είτε μόνο του ενδοδερμικά με λεπτή βελόνα γεμίζοντας τις ρυτίδες και δημιουργώντας όγκο, είτε σε συνδυασμό με πολυβιταμίνες σε τεχνικές μεσοθεραπείας.
Χρησιμοποιείται στις ρινοπαρειακές αύλακες, στις γωνίες του στόματος, στις ρυτίδες του καπνιστού για τη βελτίωση του όγκου και του περιγράμματος των χειλιών και την τόνωση των ζυγωματικών.
Η
κάθε συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά, είναι σχεδόν ανώδυνη, έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται στους 6-14 μήνες.

Αντενδείξεις-Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των θεραπειών είναι απλές και αναστρέψιμες. Παρατηρείται μια πρόσκαιρη ερυθρότητα, ελαφρύ οίδημα και εκχυμώσεις, που καλύπτονται με μεϊκάπ. Οι παραπάνω θεραπείες αντενδείκνυνται όταν υπάρχει γνωστή υπερευαισθησία στα συστατικά τους, σε εγκύους, σε γαλουχία, σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικής αγωγής και σε άτομα που λαμβάνουν αγωγή με αμινογλυκοσίδες ή σπεκτινομυκίνες.

Ευχαριστούμε την κα Ελίνα Παπαδημητράκη, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”, εξειδικευμένη στις επεμβάσεις Αισθητικής και Χειρουργικής Δερματολογίας, επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου DermaHealthcare, μέλος της European Academy of Dermatology and Venereology. (epapadimitraki@hotmail.com)

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>