Μάθε τα πάντα για τις διάφορες τεχνικές λίφτινγκ προσώπου και βρες ποια ταιριάζει στην ηλικία σου. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Είναι η επέμβαση που ανυψώνει και διορθώνει τα στοιχεία του προσώπου που δέχονται την επίδραση της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, όπως είναι η αυξομείωση του βάρους, η εκτεταμένη έκθεση σε καιρικές συνθήκες, το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων-όπως η κορτιζόνη-, οι δερματικές παθήσεις -όπως η ακμή- και η κληρονομικότητα.
Γι' αυτό και οι διάφορες τεχνικές face lift κρατούν και φέτος την τρίτη θέση στη προτίμηση των γυναικών όσον αφορά στις αισθητικές επεμβάσεις και την τέταρτη θέση στην προτίμηση των αντρών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. To facelift όμως πρέπει να ακολουθεί κανόνες που διατηρούν τα φυσικά χαρακτηριστικά, τα βελτιώνουν σε περίπτωση που υπάρχει λόγος και δεν αλλοιώνουν την εξωτερική μας εμφάνιση.
Επίσης είναι βασικό να περιορίζονται, κατά το δυνατόν, οι ουλές και να πραγματοποιούνται σε σημεία όπου μπορούν να κρυφτούν. Συνήθως ένα face lift απευθύνεται σε άτομα μεταξύ 40 και 50 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση και σε νεότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ FACELIFT

Ουσιαστικά το πρόσωπο διαχωρίζεται σε 3 τριτημόρια: το ανώτερο τριτημόριο (μέτωπο και κρόταφοι), το μέσο τριτημόριο (ζυγωματικά και μάγουλα) και το κάτω τριτημόριο με την τραχηλική χώρα (ρινοχειλικές αύλακες, ρυτίδες της λύπης κάτω περίγραμμα του προσώπου και λαιμός).
Τα 3 αυτά
τριτημόρια μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους επεμβατικά.
Δηλαδή το
face lift στο άνω τριτημόριο μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση στο μέσο. Αντίστοιχα, το μέσο τριτημόριο του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με το κάτω τριτημόριο και την τραχηλική χώρα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ FACELIFT

Πέρα από τις βασικές κατηγορίες facelift και τις περιοχές στις οποίες στοχεύουν, υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές, προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι 3 βασικές τεχνικές lifting ωστόσο ανάλογα με την ηλικία είναι οι εξής:

Στη δεκαετία των 30
Ενδοσκοπικό
Lifting Μετώπου: Συμπεριλαμβάνει την κροταφική περιοχή και την περιοχή των ζυγωματικών. Το συγκεκριμένο lifting συνιστάται σε νεαρές ηλικίες με κουρασμένη όψη, γιατί χαρίζει φρεσκάδα καθώς διορθώνει τις ρυτίδες του μετώπου, σηκώνει τα φρύδια και τραβάει προς τα έξω και ελαφρώς προς τα πάνω τη γωνία των κροτάφων. Οι τομές βρίσκονται μέσα στο τριχωτό της κεφαλής γι' αυτό και δεν διακρίνονται.

Στη δεκαετία των 40
Τεχνική MACS ή πρόσθιο lifting: Εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση στο λαιμό συνιστάται η συγκεκριμένη τεχνική. Αφορά την κροταφική περιοχή, στο μέσο τριτημόριο, και στο περίγραμμα του προσώπου και διορθώνει τη γενική χαλάρωση, τις ρινοχειλικές και ρινοπαρειακές ρυτίδες, τις ρυτίδες της λύπης και την “πτώση” του προσώπου. Οι τομές γίνονται και κρύβονται στη φυσική καμπύλη του αυτιού.

Στη δεκαετία των 50
Τεχνική SMAS: Είναι το facelift που γίνεται στο πρόσωπο και στην τραχηλική χώρα και χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος. Όταν κάνουμε λόγο για SMAS, εννοούμε πως ο χειρουργός, αφού τεντώσει και αφαιρέσει το δέρμα που βρίσκεται σε περίσσεια, κάνει συρραφή όχι μόνο του δέρματος, αλλά και του υποδόριου ιστού και των μυών του λαιμού (πλατύσματος) στη νέα θέση συρραφής. Οι τομές πραγματοποιούνται πίσω από το αυτί. Επίσης, στην περίπτωση που, εκτός από χαλάρωση, υπάρχει έντονο διπλοσάγονο και λίπος ο χειρουργός μπορεί να προχωρήσει και σε μία μικρή λιποαναρρόφηση με laser στην περιοχή με μία μικρή τομή κάτω από το σαγόνι.

Κίνδυνοι- Επιπλοκές

Όλες οι επεμβάσεις πάντα κρύβουν κάποιες πιθανότητες επιπλοκής, γι' αυτό είναι πολύ βασικό να επιλέγουμε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Στο face lift οι πιθανές επιπλοκές είναι: τον τραυματισμό των νεύρων, που εξαρτάται στην εμπειρία του χειρουργού, σε ισχαιμία του δέρματος, με μεγαλύτερο κίνδυνο για τις καπνίστριες, στη συρραφή υπό τάση, στο αιμάτωμα, γι' αυτό και πριν και μετά την επέμβαση δεν πρέπει να παίρνουμε ασπιρίνη ή αντιπηκτικά, και στη φλεγμονή.

Συνδυασμοί Νεότητας

Συνδυαστικά με το face lift μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες επεμβάσεις για τη βελτίωση του προσώπου μας. Οι επεμβάσεις, που προσφέρονται περισσότερο για συνδυασμό με το face lift, είναι:

  • Η βλεφαροπλαστική, άνω ή κάτω βλεφάρου.

  • Η διόρθωση της κορυφής της μύτης.

  • Η διόρθωση του πηγουνιού.

Η αποκατάσταση του λιπώδους ιστού σε οστεώδη πρόσωπα.

Οι Χρόνοι

Μόλις ολοκληρωθεί το face lift, ο πλαστικός χειρουργός προχωρά σε συρραφή του δέρματος με λεπτά ενδοδερμικά ράμματα, ενώ τοποθετεί ειδική ελαστική περίδεση γύρω από το κεφάλι. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί, ανάλογα με την περίπτωση, με τοπική ή με γενική αναισθησία, ενώ μπορεί να χρειαστεί και διανυκτέρευση στην κλινική. Την επομένη ημέρα αφαιρείται ο επίδεσμος και λούζονται τα μαλλιά. Φεύγοντας από την κλινική, παίρνεις μαζί σου τον ειδικό ελαστικό επίδεσμο κεφαλής, που θα χρησιμοποιείς κατά διαστήματα για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Μετά από 1 εβδομάδα αφαιρούνται τα πρώτα ράμματα και μετά από 15 ημέρες τα υπόλοιπα. Συνήθως, μπορείς να αρχίσεις να κυκλοφορείς μετά από 10 ημέρες, ενώ στην εργασία σου μπορείς να επιστρέψεις μετά από 2 εβδομάδες. Το κόστος, ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνεται από 3.000-5.000 ευρώ.

Ευχαριστούμε τη Δόμνα Ε. Καλομοίρη MD PhD, Πλαστικό Χειρουργό, Πρώην Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, Πρώην Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων. (kalomiride@hol.gr)

Τo παρόν κείμενο δεν είναι διαφημιστικό και οι τιμές είναι προϊόν ρεπορτάζ.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>