Η δύναμη του ψύχους και η ενέργεια της θερμότητας γυρίζουν το χρόνο πίσω με δύο νέες θεραπείες, το Frotox και το Thermafrax, που έρχονται κατευθείαν από το Λονδίνο. Aπό τη Νέλλη Καλαμαρά

Frotox

Πρόκειται για μία εξαιρετικά νέα θεραπεία -ακόμη και στο Λονδίνο βρίσκεται σε προ-κλινική χρήση- που λειτουργεί με τη δύναμη του ψύχους. Το όνομα Frotox δεν είναι το επίσημο όνομα από την εταιρεία κατασκευής της συσκευής, αλλά η έμπνευση μίας Βρετανίδας δημοσιογράφου. Τείνει όμως να καθιερωθεί τουλάχιστον στον ξένο τύπο. Το Frotox στην ουσία έχει συγγενική σχέση με το Botox, αφού λειτουργεί με την ίδια λογική, δηλαδή την “αναστολή” της λειτουργίας των μυών. Αυτό που διαφέρει είναι το μέσο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ψύχος.
Η γνώση στην οποία βασίζεται η νέα μέθοδος, στην ουσία δεν είναι και πολύ καινούργια, αφού το ψύχος χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην
ιατρική επιστήμη για την πρόκληση αναλγησίας. Όμως η χρήση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για την αντιμετώπιση των ρυτίδων είναι κάτι πολύ νέο.

Λειτουργία:

Η συσκευή διοχετεύει πολύ έντονο ψύχος τοπικά, διακόπτοντας τη συνέχεια των νεύρων παροδικά και έτσι οι μύες χαλαρώνουν και κατά συνέπεια εξαφανίζονται και οι ρυτίδες. Η λογική δεν διαφέρει καθόλου από αυτή του Botox, που με τη βοήθεια μίας τοξίνης παραλύει παροδικά τους μυς, διακόπτει την κίνησή τους και άρα εξαφανίζει τις ρυτίδες. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, έχει να κάνει με το μέσο που χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση του Frotox, ο γιατρός δεν εγχέει απολύτως τίποτα μέσα στον οργανισμό μας.
Η όλη διαδικασία γίνεται με μία ειδική συσκευή, η οποία μοιάζει με χοντρό στυλό που καταλήγει σε μία πολύ λεπτή
βελόνα με κοίλο στόμιο. Ο γιατρός προχωρά σε τοπική αναισθησία και εισάγει την ειδική βελόνα στο δέρμα μας, η οποία διοχετεύει στοχευμένα κύματα ψύχους στο νεύρο του προσώπου. Η όλη διαδικασία κρατά το πολύ 10- 15 λεπτά, κατά την οποία όσοι το έχουν δοκιμάσει μιλούν για αίσθηση πίεσης και όχι πόνου. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Πλεονεκτήματα:

 • Το αποτέλεσμα φαίνεται την ίδια στιγμή που γίνεται η θεραπεία και είναι πιθανώς και πιο φυσικό από το Botox, καθώς δεν προκαλεί το γνωστό “τέντωμα”.

 • Δεν απαιτούνται μεγάλος αριθμός ενέσεων και τρυπημάτων, όπως με το Botox.

 • Δεν πραγματοποιείται έγχυση καμίας ουσίας μέσα στον οργανισμό μας. Έτσι, ο τρόπος αντιμετώπισης των ρυτίδων είναι φυσικός και όχι φαρμακολογικός.

Μειονεκτήματα:

 • Μέχρι στιγμής η χρήση του είναι πολύ περιορισμένη, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και στο μεσόφρυο.

 • Βρίσκεται ακόμη στην αρχή της εφαρμογής του.

Κίνδυνοι-επιπλοκές:

Στο σημείο της ένεσης μπορεί να υπάρξει οίδημα και εκχύμωση. Γενικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές επιπλοκές, ενώ η σωστή επιλογή ασθενούς κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Ιδανικοί υποψήφιοι:

 • Άτομα μέσης ηλικίας.

 • Άτομα πολύ εκφραστικά, που έχουν περισσότερο δυναμικές ρυτίδες έκφρασης.

 • Όχι άνθρωποι με μεγάλη χαλάρωση.

 • Όχι άνθρωποι με μεγάλη βλεφαρόπτωση.

 • Το Frotox είναι ιδανικό για άντρες, διότι σε αυτούς το Botox θέλει μεγαλύτερη δόση.

Κόστος:

Ανάλογο με αυτό του Botox.

Thermafrax

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό συνδυασμό δύο ήδη γνωστών μας θεραπειών, που πραγματοποιείται επίσης στο Λονδίνο και χαρακτηρίζεται ως μη χειρουργικό facelift. Λειτουργεί με τη δύναμη της θερμότητας. Στην ουσία το Thermafrax συνδυάζει τη σύσφιξη που μας προσφέρει το Thermage με την αναζωογόνηση που μας χαρίζει το Fraxel σε μία θεραπεία, που βοηθά στη βελτίωση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, εξαφανίζει ουλές από ακμή, προσδίδει λάμψη στο δέρμα και γενικώς κόβει χρόνια από την εικόνα μας με σύμμαχο τις υψηλές θερμοκρασίες.

Λειτουργία:

Η λογική είναι απλή: το κολλαγόνο του δέρματος είναι τρισδιάστατο και, όταν βρεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παθαίνει κάτι σαν "σμίκρυνση" με αποτέλεσμα να τεντώνεται. Αυτό επιτυγχάνει το Thermage. Συγχρόνως το Fraxel, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας των fractional laser, ανεβάζει τη θερμοκρασία στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλεί εσωτερικά απειροελάχιστα στοχευμένα “εγκαύματα, τα οποία πυροδοτούν το μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού και διεγείρουν τους ινοβλάστες για παραγωγή νέου κολλαγόνου. Το δέρμα φαίνεται φρέσκο και νεανικό, χωρίς κηλίδες, ουλές και λεπτές γραμμές. Έτσι, το Thermafrax μπορεί να μας δώσει και το τέντωμα του facelift και τη φρεσκάδα και τη νεανική όψη που προσφέρουν τα laser. Συνολικά χρειάζονται 5 συνεδρίες των 60 λεπτών και τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν 2-4 χρόνια.

Πλεονεκτήματα:

 • Αποτελεί εναλλακτική λύση στο facelift για ανθρώπους χωρίς μεγάλη χαλάρωση.

 • Δεν επιδρά μόνο στη δομή του δέρματος, αλλά και στην υφή και στην εικόνα του

 • Δεν είναι επεμβατική μέθοδος και μπορούμε να επιστρέψουμε κατευθείαν στις υποχρεώσεις μας.

Άλλες χρήσεις:

Το Thermafrax μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε όλο το σώμα -πλην του στήθους- για:

 • Χαλάρωση

 • Κυτταρίτιδα

 • Ραγάδες

Επιπλοκές- αντενδείξεις:

Πιθανή ερυθρότητα για μερικές μέρες. Αντενδείκνυται σε ανθρώπους με νόσους του κολλαγόνου, διαβήτη, ανοικτές πληγές, καθώς και σε εγκύους.

Ιδανικοί υποψήφιοι:

 • Υγιή άτομα χωρίς μεγάλη χαλάρωση.

 • Υγιή άτομα με υγιές δέρμα

Κόστος:

Περίπου 4.000 λίρες το πακέτο των 5 συνεδριών.

Ιnfo: Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Αλεξανδρίδη, πλαστικό και αισθητικό χειρουργό (www.111harleystreet.com).

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>