Ο Κωνσταντίνος Μυρίλλας, MD, MRCOG1, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, μας μιλά για την εξειδικευμένη αυτή επέμβαση. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Τα Προβλήματα

Η ανατομική δομή του γυναικείου κόλπου αποτελεί έναν ινομυώδη σωλήνα με πολλαπλή λειτουργικότητα και ιδιαίτερες ψυχολογικές προεκτάσεις. Το σύμπλεγμα αιδοίου- κόλπου είναι δυνατό να φέρει, είτε εκ γενετής είτε με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα μετά από τραυματικά γεγονότα, όπως ο επιπλεγμένος φυσιολογικός τοκετός, διάφορες βλάβες, που διαφοροποιούν τη μορφή και τη λειτουργία του. Η πιο συνηθισμένη βλάβη είναι η χαλάρωση του κόλπου, η αύξηση δηλαδή της ελαστικότητας, της διαμέτρου και του βάθους του σε συνδυασμό με την απώλεια της δυνατότητας σύσφιξης κατά την επαφή.

Οι Λύσεις

Με την τεχνική LVR (laser vaginal rejuvenation) επιτυγχάνεται η διόρθωση –ανάπλαση ή αναζωογόνηση του εσωτερικού του κόλπου, κατά την οποία επανακτά την αρχική του διάμετρο και λειτουργία. Κατά την τεχνική αυτή ο κόλπος και στενεύει και υποστηρίζεται εκ νέου από τους μυς του σφικτήρα του κόλπου, που είναι αυτοί που σφίγγουν τον κόλπο κατά την επαφή και μεγιστοποιούν την απόλαυση. Οι τομές πραγματοποιούνται με τη χρήση ενός ειδικού Laser, με αποτέλεσμα η διόρθωση του κόλπου να είναι ακριβής, ανώδυνη, αναίμακτη, με ελάχιστη νοσηλεία και άριστο αποτέλεσμα. Έτσι, επανακτάται η πρότερη “σπαργή” του κόλπου και βελτιώνεται η ποιότητα της επαφής και η επίτευξη οργασμού.
Με τον ίδιο μηχανισμό πραγματοποιείται και η αιδοιοπλαστική (DLV designer laser vagino plasty), η οποία σμιλεύει την εξωτερική γυναικεία ανατομία, όπως τα μικρά ή τα μεγάλα χείλη, την πόσθη της κλειτορίδας και την είσοδο του κόλπου, σε περιπτώσεις ασυμμετρίας ή τραυματισμών.

Αισθητική και Υγεία

Η βάση της χειρουργικής θεραπείας είναι αυστηρά λειτουργική, καθώς περιλαμβάνει τη διόρθωση εν γένει όλων των συστημάτων του κόλπου, όπως του ουροποιητικού και του εντέρου μαζί βέβαια με την πτώση της μήτρας.
Πιο συγκεκριμένα, με την τεχνική TVR (total vaginal reconstruction) διορθώνονται βλάβες πιο προχωρημένες από την απλή χαλάρωση. Το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, πίσω από το οποίο βρίσκεται η ουροδόχος κύστη, παρουσιάζει συχνότερα προβλήματα, όπως η ελλιπής στήριξη της ουρήθρας με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων ή η κήλη της ιδίας της ουροδόχου (κυστεοκήλη) με συνέπεια την πρόπτωση και την κατακράτηση ούρων.
Επίσης, η μήτρα μπορεί να “κατέβει” μέχρι την είσοδό του κόλπου ή ακόμα και να βγει εκτός αυτού (ολική πρόπτωση ή procidentia). Ομοίως και το έντερο, όταν χαλαρώσει αρκετά το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, μπορεί να οδηγηθεί σε εντεροκήλη ή δουγλασειοκήλη με συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή αισθημάτων πληρότητας.
Γυναίκες υπέρβαρες, γυναίκες που εκτελούν βαριές σωματικές εργασίες, καπνίστριες με χρόνιο βήχα, καθώς και αυτές που υπέστησαν επιπλεγμένους τοκετούς ή που πάσχουν από αδύναμους κληρονομικά ιστούς είναι οι συνηθέστερες υποψήφιες των διαταραχών αυτών.
Η τεχνική TVR με χρήση laser “αναδομεί το πάτωμα” της γυναικείας λεκάνης (περίνεο), επαναφέροντας την πρότερη ανατομία αλλά και λειτουργία των συστημάτων του κόλπου, ενώ η χρήση ειδικών πλεγμάτων δίνει τη δυνατότητα στήριξης των οργάνων που προπίπτουν.

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Μυρίλλα, MD, MRCOG1, Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο, GMC Full membership, μέλος στο βασιλικό βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρων γυναικολόγων, με υποειδικότητα στην κύηση υψηλού κινδύνου, στα προβλήματα αναπαραγωγής και στην ενδοσκοπική χειρουργική.
www.lvriathens.com
www.kmyrillas.gr
 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>