Ο πλαστικός χειρουργός, Αναστάσιος Τσεκούρας, μας εξηγεί πως η λιποαναρρόφηση παραδίδει σκυτάλη στη νέα αυτή τεχνική. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Μέχρι χθες γνωρίζαμε τη λιποαναρρόφηση. Σήμερα μια νέα τεχνική, η λιπογλυπτική, δίνει τη δυνατότητα στον πλαστικό χειρουργό να σμιλεύσει το σώμα στο επιθυμητό σχήμα με σκοπό όχι μόνο τη μόνιμη αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους από μεμονωμένες περιοχές, αλλά και τη βελτίωση και επαναφορά της φόρμας του σώματος γενικά, πάντα στο μέτρο του εφικτού. Ειδικότερα, μπορούν να βελτιωθούν οι γραμμές του σώματος, να επιτευχθεί η πολυπόθητη γράμμωση και ταυτόχρονα μία καλύτερη όψη, αφού η συγκεκριμένη τεχνική βελτιώνει παράλληλα και τον τόνο του δέρματος, δηλαδή προσφέρει σύσφιξη.

Ο τρόπος

Η λιπογλυπτική αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής λιποαναρρόφησης. Μέσα από πολύ μικρές οπές εισέρχονται στα επιθυμητά σημεία του σώματος ειδικές λεπτές κάνουλες 2 και 3 χιλιοστών, που αφαιρούν το λίπος με τη βοήθεια ειδικών παλλόμενων συσκευών ή με τεχνολογία laser. Συνήθως, προηγείται η έγχυση ενός αλατούχου διαλύματος με τοπικό αναισθητικό και επινεφρίνη (φάρμακο που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια αίματος) στην υπό θεραπεία περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση της κάνουλας. Οι λεπτές αυτές κάνουλες στην ουσία χρησιμοποιούνται ως εργαλείο γλυπτικής, αφού με ειδική “μικροδικτυωτή” τεχνική ο γιατρός επεμβαίνει όχι μόνο στον λιπώδη ιστό, ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από το δέρμα και ευθύνεται για το τοπικό πάχος, αλλά και σε σημεία με λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα, βελτιώνοντας ακόμη και την κυτταρίτιδα τοπικά και βοηθώντας την επαναφορά και τη σύσφιγξη του δέρματος.
Τα παραπάνω αρκούν για να δικαιώσουν τον όρο “λιπογλυπτική, όμως οι δυνατότητες της τεχνικής αυτής δεν σταματούν εκεί, αφού το λίπος που έχει αφαιρεθεί μπορεί να μας φανεί χρήσιμο αλλού. Έτσι, στο πλαίσιο της επέμβασης γίνεται επανέγχυση του αφαιρούμενου λίπους σε άλλα σημεία του σώματος, ώστε να εξαφανιστούν τυχόν βαθουλώματα, να στρογγυλέψουν οι γλουτοί και νασμιλευτούν οι σωστές αναλογίες για ένα προκλητικό και αρμονικό σώμα. Ανάλογα με την έκταση των υπό θεραπεία περιοχών, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή αισθητική επισκληρίδιο.
Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως στο στήθος, στην κοιλιά, στην περιφέρεια, στη μέση, στους γλουτούς, στα γόνατα, στην έσω επιφάνεια των μηρών, στις γάμπες, στα μπράτσα, στην πλάτη, ακόμα και στο προγούλι και στον λαιμό.

Ιδανικός υποψήφιος

Η ποιότητα του δέρματος έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Άτομα με καλή ελαστικότητα και τόνο δέρματος, χωρίς γενετική προδιάθεση χαλάρωσης έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Επομένως κυρίως απευθύνεται σε υγιή άτομα κάτω των 60 ετών, που το δέρμα τους έχει καλή ελαστικότητα και το σωματικό τους βάρος δεν ξεπερνά τα 15 κιλά του ιδανικού βάρους. Μπορεί, δηλαδή, να εφαρμοστεί σε υπέρβαρα, αλλά όχι σε παχύσαρκα άτομα που κάνουν ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
Η λιπογλυπτική ως επέμβαση κατέχει την πρώτη θέση και στον αντρικό πληθυσμό. Στους άντρες οι προβληματικές περιοχές εντοπίζονται κυρίως γύρω από τη μέση (το γνωστό σωσίβιο), αλλά και στο έσω μέρος των μηρών και σίγουρα στην περιοχή κάτω από το πηγούνι και το λαιμό, το περίφημο προγούλι.

Λιπογλυπτική και κυτταρίτιδα

Η λιπογλυπτική μπορεί να βελτιώσει και την κυτταρίτιδα τοπικά, καθώς διασπά τα διαφραγμάτια σε πολύ επιφανειακά στρώματα του λίπους που παγιδεύουν το λιπώδη ιστό και επομένως ευθύνονται για το δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συστήνεται αυτή η μέθοδος απλώς για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Χρόνοι

Για 2-6 εβδομάδες, ανάλογα με τα σημεία του σώματος όπου έχει εφαρμοστεί η λιπογλυπτική, θα πρέπει να φοριέται ένας ειδικός κορσές πρωί–βράδυ. Αν η επέμβαση είναι πολύ μικρής έκτασης, ένα Σαββατοκύριακο αρκεί για να επιστρέψει το άτομο κανονικά στις δραστηριότητές του, ενώ σε μεγαλύτερες εφαρμογές απαιτείται συνήθως έως και μία εβδομάδα αποχή από τις υποχρεώσεις και ξεκούραση. Σε 1-2 μήνες περίπου κανένα ίχνος δεν θα μαρτυρά την επέμβαση.

Διάρκεια αποτελέσματος

Με τη λιπογλυπτική καταστρέφεται μέρος των λιποκυττάρων, ενώ με τη δίαιτα απλώς μειώνεται ο όγκος τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τα αποτελέσματα να μπορούν να χαρακτηριστούν έως και μόνιμα. Σε περίπτωση που πάρουμε κιλά ύστερα από μία τέτοια επέμβαση, θα παχύνουμε σίγουρα σε όλο μας το σώμα, αλλά στα σημεία που έχει γίνει λιπογλυπτική δεν θα εμφανιστεί σοβαρό πρόβλημα ή, τουλάχιστον, ποτέ σαν αυτό που υπήρχε πριν από την επέμβαση.

Ευχαριστούμε τον Αναστάσιο Τσεκούρα, πλαστικό χειρουργό, διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.
( www.drtsekouras.gr )

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>