Η πλαστικός χειρουργός, dr. Χριστίνα Χριστοφορίδου, μας μιλάει για την εξέλιξη του κλασικού facelift, το minimal facelift. Aπό τη Νέλλη Καλαμαρά

Το facelift αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις στον τομέα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Στις μέρες μας υπάρχουν διαθέσιμες πολλές διαφορετικές τεχνικές, που όλες στοχεύουν στο μικρότερο δυνατό τραυματισμό και στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το
minimal lift ως φιλοσοφία αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του κλασικού facelift και υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο.

Η φιλοσοφία του Minimal

Το lift αφορά το γηρασμένο και χαλαρό δέρμα προσώπου και λαιμού και πραγματοποιείται συνήθως μετά τα 40 έτη, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες εάν υπάρχει ένδειξη. Παλαιότερα στο facelift γινόταν ανόρθωση και αφαίρεση μόνο του δέρματος, με αποτέλεσμα το "αφύσικο" και υπερβολικό τράβηγμα, χωρίς μεγάλη διάρκεια στο χρόνο, καθώς και εκτεταμένες ουλές, παραμορφωμένα αυτιά και κροτάφους, παρατραβηγμένο μέτωπο, αλωπεκία και υπερδιορθωμένα ψεύτικα χαμόγελα.
Σήμερα, οι πλαστικοί χειρουργοί ακολουθούν μία minimal προσέγγιση όσον αφορά το facelift και ανάλογα με τον τύπο της χαλάρωσης, την ηλικία και τις επιθυμίες του ασθενούς υπάρχει επιλογή μεταξύ πολλών διαφορετικών τεχνικών, όπως Μini Lift, Short Scar Lift, Macs Lift, Smasectomy, Smas Plication, Limited Dissection Composite Lift του πρωτοπόρου στο Face Lift Mr. Bryan Mendelson.

Όλες αυτές οι τεχνικές αποτελούν minimallift τεχνικές, δηλαδή αφορούν:

  • minimal υποσκαφή και αφαίρεση δέρματος

  • minimal ατραυματική παρασκευή ιστών

  • αντιμετώπιση της χαλάρωσης σε βάθος με ανάρτηση, εκτομή ή αναδίπλωση του SMAS, δηλαδή- σε πολύ απλή γλώσσα- των μυών ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Πλεονεκτήματα

Με τις νέες minimal lift τεχνικές τα αποτελέσματα είναι πιο μόνιμα και φυσικά, αφού η ανόρθωση γίνεται στους βαθύτερους ιστούς και το δέρμα αγκαλιάζει, χωρίς τάση, το νέο αναστηλωμένο πρόσωπο και λαιμό. Οι ουλές είναι minimal και αφανείς, αφού κρύβονται εντέχνως πίσω από τα αυτιά και μέσα στα μαλλιά, και δεν παραμορφώνεται το χαμόγελό, ούτε ο τράγος του αυτιού, ούτε το λοβίο, ενώ διατηρούνται τα μαλλιά στους κροτάφους και στο μέτωπο.
Η ατραυματική παρασκευή ιστών συνεπάγεται λιγότερα οιδήματα, μελανιές και επιπλοκές.

Συνδυαστικές επεμβάσεις

Παράλληλα με όλες τις τεχνικές lifting και με την ίδια αναισθησία μπορούν συνδυαστικά να πραγματοποιηθούν και άλλες επεμβάσεις για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:

  • Endo-Brow Lift

Ενδοσκοπικό lift μετώπου με αφανείς τομές στο τριχωτό της κεφαλής για ανόρθωση φρυδιών και βλεφάρων.

  • Κροταφικό Lift

Lift κροτάφου με αφανείς τομές στο τριχωτό της κεφαλής για διόρθωση της λυπημένης έκφρασης των ματιών και για "γατήσιο" βλέμμα.

  • Βλεφαροπλαστική

Laser, Pinch, Anchor, Eνδοεπιπεφυκοτική, Soof Lift είναι οι νέες τεχνικές για φυσικό ή λαμπερό βλέμμα με εντυπωσιακή ανόρθωση των βλεφαρίδων που διαρκεί.

  • Bodytite

Λιποαναρρόφηση με Ραδιοσυχνότητες για ταυτόχρονη σύσφιξη σε λαιμό, προγούλι και διπλοσάγωνο.

  • Μicro-Lipofilling

Αυτομεταμόσχευση Λίπους με Βλαστοκύτταρα σε ζυγωματικά, πηγούνι, χείλη και ρυτίδες, για ανάπλαση ματιών και για εξάλειψη μαύρων κύκλων, κάτω από τα φρύδια για πιο εκφραστικό βλέμμα και σε όλο το πρόσωπο για αποκατάσταση του χαμένου όγκου και βελτίωση της υφής του δέρματος.

Χρόνοι

Η επέμβαση lifting γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη ή γενική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες. Απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών στην κλινική, οπότε και αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και οι επίδεσμοι. Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα, χωρίς επιδέσμους, αφού λουστούμε, χτενιστούμε και μακιγιαριστούμε από εξειδικευμένο προσωπικό. Το οίδημα και οι μελανιές υποχωρούν σε 3-4 ημέρες. Τα ράμματα μπροστά από το αυτί αφαιρούνται σε 5 ημέρες και αυτά πίσω από το αυτί σε 10 ημέρες, οπότε και επιστρέφουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.

Ευχαριστούμε την Δρ. Χριστίνα Χριστοφορίδου, πλαστικό χειρουργό, M.D., CCST, ISAPS, Advanced Aesthetic Surgery Fellowships (London-Melbourne-Barcelona (www.christoforidou.gr)

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>