Ο πλαστικός χειρουργός, Στρατής Γαβριήλ, μας αναλύει τις βασικές τεχνικές πλαστικής στη μύτη για να επιλέξουμε την κατάλληλη. Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Οι τεχνικές

Δύο βασικές χειρουργικές μέθοδοι υπάρχουν για τη ρινοπλαστική: η κλειστή και η ανοιχτή. Οι όροι αυτοί αναφέρονται ουσιαστικά στην τομή που θα πραγματοποιηθεί, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι στόχοι είναι κοινοί. Στην κλειστή ρινοπλαστική οι τομές γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών, ενώ στην ανοιχτή ρινοπλαστική υπάρχει μία επιπλέον τομή στη βάση της στυλίδας (σημείο που ενώνεται η μύτη με την περιοχή του άνω χείλους). Το μειονέκτημα της επιπλέον τομής προσφέρει στον χειρουργό το πλεονέκτημα της άμεσης όρασης των ανατομικών στοιχείων της μύτης, που πρόκειται να διορθώσει. Και οι δύο αποτελούνται από επιμέρους τεχνικές, που αφορούν τη διόρθωση ανατομικών στοιχείων. Έτσι έχουμε την αφαίρεση της καμπούρας, την ωραιοποίηση των πτερυγιαίων χόνδρων, τη διόρθωση του διαφράγματος, την τοποθέτηση χόνδρινων μοσχευμάτων και την πλάγια οστεοτομή.

Επιλογή τεχνικής

Η κλειστή ρινοπλαστική είναι η κύρια τεχνική, που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Η ανοιχτή ρινοπλαστική είναι η τεχνική που, τουλάχιστον από την πλευρά κάποιων χειρουργών, φυλάσσεται για περιπτώσεις επανεπέμβασης ρινοπλαστικής, όπου προηγούμενες επεμβάσεις κατέστρεψαν σημαντικά ανατομικά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά κάποιοι χειρουργοί εφαρμόζουν την ανοικτή μέθοδο και στις κλασσικές ρινοπλαστικές, επειδή νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για το αποτέλεσμα. Οι επιμέρους τεχνικές εφαρμόζονται σε κάθε ασθενή, ανάλογα με τις ανάγκες διόρθωσης.

Σημαντικές λεπτομέρειες

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αλλά συχνότερα προτιμάται η γενική, καθώς δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στον χειρουργό να επιδείξει την τέχνη του, απελευθερωμένος από τις αναστολές που προκύπτουν, όταν “δουλεύει” σε ξύπνιο ασθενή. Στο τέλος του χειρουργείου τοποθετούνται ειδικά ταμπόν στα ρουθούνια που αφαιρούνται τη ημέρα. Συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική, ενώ -εάν είναι απαραίτητο-, μπορεί να επιστρέψει κανείς στην εργασία του και ύστερα από 1-2 ημέρες, αλλά θα έχει ακόμη τον ειδικό νάρθηκα στη μύτη του και εμφανείς εκχυμώσεις. Σε διάστημα 10 ημερών ο νάρθηκας αφαιρείται και οι μελανιές υποχωρούν. Σε περίπτωση ανοικτής ρινοπλαστικής τα ράμματα στη στυλίδα αφαιρούνται την ημέρα.

Φυσικό αποτέλεσμα

Η φυσικότητα δεν αποτελεί απλώς μία τάση της εποχής, ήταν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα θα πρέπει η νέα μύτη να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια και σε πλήρη αρμονία με το πρόσωπο του ασθενούς. Δεν υπάρχει ωραία μύτη, αν αυτή δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που την έχει.
Η σωστή χειρουργικά μύτη θα πρέπει πάντα να ταιριάζει στο πρόσωπο του εκάστοτε χειρουργημένου και επιπλέον να μην φαίνεται χειρουργημένη. Αυτό προϋποθέτει καλή προεγχειρητική εκτίμηση -διάγνωση των προβλημάτων της μύτης, άριστη γνώση της ανατομίας και των χειρουργικών τεχνικών-, αλλά και εμπειρία και χειρουργικό ταλέντο του Πλαστικού Χειρουργού.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Στρατή Γαβριήλ, Πλαστικό Χειρουργό, Diplomate of European Board of Plastic Surgery, Διευθυντή πλαστικής χειρουργικής της κλινικής Doctor’s Hospital, (www.sgabriel.gr info@sgabriel.gr)

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>