top article

Νεανικό βλέμμα
Τα μάτια μας είναι τα πρώτα που μαρτυρούν το «βάρος» των ετών. Οι νέες τεχνικές βλεφαροπλαστικής δίνουν τη λύση.

Οδηγός Αισθητικής

Πολλοί υποστηρίζουν πως «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής», ακόμη όμως και αυτό να μην ισχύει, σίγουρα τα μάτια είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος σε εμάς και μία από τις πρώτες περιοχές που προδίδουν την ηλικία μας.

Τα προβλήματα
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι ένα συχνό φαινόμενο, ακόμη και στη νεαρή ηλικία, ύστερα από ξενύχτι, κατανάλωση αλκοόλ ή αλμυρών τροφών. Όμως, αυτά τα «πρηξίματα» στα κάτω βλέφαρα σταδιακά μονιμοποιούνται και οδηγούν σε χαλάρωση του δέρματος, αλλά και του λίπους που στηρίζει τον βολβό του ματιού μέσα στον οφθαλμικό κόγχο. Αντίστοιχη δερματική χαλάρωση εμφανίζεται και στα άνω βλέφαρα, όπου το δέρμα μπορεί να κρεμάσει ακόμη και ως τις βλεφαρίδες (αυτό το φαινόμενο ονομάζεται δερματοχάλαση), δημιουργώντας πρόβλημα ακόμα και στην όραση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται ο συνδυασμός χαλάρωσης του προσώπου με τη
δερματοχάλαση και τις σακούλες των κάτω βλεφάρων.

Η αντιμετώπιση
Η προεγχειρητική εκτίμηση από τον χειρουργό είναι απαραίτητη για την την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για κάθε περίπτωση. Όταν δεν υπάρχει δερματική χαλάρωση, αλλά μόνο σακούλες στα κάτω βλέφαρα, η επέμβαση γίνεται από την εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου, χωρίς καθόλου σημάδια και με ταχύτατη επούλωση (2-3 ημέρες). Όταν υπάρχει δερματική χαλάρωση, οι τομές γίνονται στη φυσική πτυχή του πάνω βλεφάρου και παράλληλα με τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, από όπου αφαιρείται το λίπος και το περίσσιο δέρμα και ανορθώνονται οι γύρω ιστοί.

Μια νέα τεχνική, που εφαρμόζεται στα κάτω βλέφαρα, είναι η επανατοποθέτηση του λίπους που αφαιρέθηκε γύρω από τον οφθαλμικό κόγχο και η ταυτόχρονη ανόρθωση του μέσου προσώπου. Αυτό είναι ουσιαστικά μία βλεφαροπλαστική μαζί με midface lift, που ανορθώνει τα ζυγωματικά, διορθώνει τις ρινοπαρειακές αύλακες, σταθεροποιεί το κάτω βλέφαρο και βελτιώνει όλη την περιοφθαλμική περιοχή από μία αόρατη τομή στην περιοχή του κάτω βλεφάρου. Μια, επίσης, νέα και ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική είναι η τοποθέτηση λίπους (λιπομεταφορά) γύρω από τα μάτια, που παρουσιάζουν εικόνα «αδειάσματος». Με τη λιπομεταφορά τονίζεται και ανορθώνεται το τόξο των φρυδιών, γεμίζει η εσωτερική γωνία του άνω βλεφάρου καθώς και η αύλακα των δακρύων. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη σε περιβάλλον χειρουργείου, ενώ διαρκεί 1-2 ώρες και χρειάζεται ολιγόωρη παραμονή στην κλινική, χωρίς όμως διανυκτέρευση. Από το ίδιο βράδυ και για 48 ώρες εμφανίζεται πρήξιμο, που υποχωρεί με κρύες κομπρέσες και οφθαλμικές σταγόνες, ενώ δεν υπάρχει πόνος. Ύστερα από 4 ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα, ενώ το οίδημα έχει υποχωρήσει κατά 80%. Οι όποιες ελαφριές μελανιές μπορούν να καλυφθούν με μακιγιάζ και επιστρέφουμε στην εργασία μας μετά την 5η-7η μέρα. Είναι απαραίτητο να φοράμε γυαλιά ηλίου και να αποφεύγουμε ατμούς, ζέστη και γυμναστική για τις πρώτες 10 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια, ενώ μικρές διορθώσεις μπορεί να χρειαστούν μετά την πενταετία. Οι λεπτές ρυτίδες στο «πόδι της χήνας» μειώνονται με τη βλεφαροπλαστική, αλλά η χρήση βοτουλινικής τοξίνης βοηθά ακόμη περισσότερο στη διατήρηση του αποτελέσματος. Επίσης, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με ανόρθωση των φρυδιών (μέσα από δύο μικρές τομές στα μαλλιά) και facelift.

Ευχαριστούμε την κα Νέλλη Τζιβαρίδου-Μάλλια, πλαστικό χειρουργό MD, μετεκπαιδευθείσα στο Chelsea Westminster Hospital London, απόφοιτο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής EBOPRAS, μέλος του International Society of Plastic Surgeons IPRAS και της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής. (www.plastikos.gr)


Τέλος στο τοπικό πάχος
Η Λιποπλαστική Υψηλής Ευκρίνειας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του τοπικού πάχους εκμεταλλευόμενη το περιττό λίπος με τον καλύτερο τρόπο. 


Μια κατάσταση γνωστή ως Λιποδυστροφία, δηλαδή δυσανάλογη συγκέντρωση λίπους τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, ταλαιπωρεί συχνά γυναίκες αλλά και άντρες, που μάταια πασχίζουν να απαλλαγούν από το τοπικό πάχος με άσκηση και δίαιτα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας «ψωμάκια», αλλά και το διπλοσάγονο, η κοιλιά, οι γλουτοί, οι έσω και έξω μηροί, τα γόνατα και οι περιπτώσεις γυναικομαστίας στους άντρες.

Η ορολογία
Συχνά γίνεται λόγος για τεχνικές αντιμετώπισης της λιποδυστροφίας με όρους όχι και τόσο σαφείς για όλους εμάς, που δεν είμαστε γιατροί. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε πως με τον όρο Λιπογλυπτική εννοούμε την αφαίρεση του λίπους με λεπτεπίλεπτες κάνουλες, με τον όρο Λιποπλαστική υποδηλώνεται η μεταφορά του λίπους που αφαιρείται σε κοντινές ή και πιο απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, δηλαδή η αυτομεταμόσχευση λίπους ή λιποπροσθετική, ενώ με τον όρο Μηχανικά Υποβοηθούμενη Λιποαναρρόφηση οι γιατροί μιλάνε για τη διαδικασία που εκτελείται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, οι οποίες προσδίδουν στις λεπτές κάνουλες οριζόντια και κυκλική κίνηση.

Ο συνδυασμός
Η Λιποπλαστική Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition Lipoplasty) στην ουσία είναι ένας συνδυασμός, που αφορά τον άριστο και ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο και σχεδιασμό, αλλά και τη χρήση όλων των προηγουμένων τεχνικών συνδυαστικά, ώστε να επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικά ακριβές αποτέλεσμα. Η μηχανική υποβοήθηση συντελεί στην ακούραστη, λεπτομερή και επίμονη αφαίρεση του λίπους, καθώς αυτό συλλέγεται, ενώ στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling= λιποπρόσθεση), όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτη αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να τη βάλει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή (π.χ. πρόσωπο ή χείλη), ή να τη χρησιμοποιήσει για τον τονισμό των ζυγωματικών. Η επέμβαση εφαρμόζεται όπου υπάρχει περίσσεια λίπους (μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, βραχίονες), σε άτομα άνω των 18 ετών και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλης ποσότητας αναισθητικού διαλύματος στην προβληματική περιοχή και στη συνέχεια την αφαίρεση του λίπους. Κατόπιν επεξεργασίας, το λίπος αυτό επανεισάγεται στο σώμα, για να διορθώσει τις ατέλειες.

Πλεονεκτήματα
  • Μείωση του επεμβατικού χρόνου
  • Αποφυγή επιδερμικής χαλάρωσης
Ελαχιστοποίηση του πόνου και των μετεγχειρητικών οιδημάτων και μωλώπων
Επέκταση των ενδείξεων της λιποαναρρόφησης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Αυξημένη ασφάλεια, χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας
Απουσία τομών – γίνονται μόνο μερικές μικροσκοπικές οπές του 0,5 εκ.
Μακροχρόνια διάρκεια αποτελέσματος, εφόσον διατηρηθεί σταθερό το βάρος στο μέλλον. 


Ευχαριστούμε τον Δρα Ζήση K. Μπουκουβάλα, πλαστικό χειρουργό, Διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου «Metropolitan», Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (www.drboukouvalas.gr)Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>