Μπορεί τα διατροφικά trends να έρχονται και παρέρχονται τα τελευταία χρόνια, όμως η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει κατακτήσει την αγάπη μιας μεγάλης μερίδας του κοινού και όχι άδικα, αφού τα προβλήματα κοιλιοκάκης και οι εντερικές διαταραχές είναι πλέον πολύ συχνές. Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως η συγκεκριμένη διατροφή αναμφίβολα θα αναδειχθεί σε κάτι μεγαλύτερο από μια διατροφική μόδα. 

Όμως, επειδή "κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις", έτσι και η διατροφή χωρίς γλουτένη φαίνεται πως έχει τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία όσων την ακολουθούν. Η διατροφολόγος Caroline Trickey μοιράστηκε τις ενστάσεις της για τη νέα αυτή διατροφική τάση. 

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Μήπως δεν είναι τόσο ευεργετική όσο φαντάζεσαι;

"Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν συστατικά που είναι κενές θερμίδες (περιλαμβάνουν συχνά γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές ενίσχυσης της υφής και της γεύσης). Τα τρόφιμα με κενές θερμίδες παρέχουν ενέργεια, μόνο που αυτή η ενέργεια δεν έχει καμία διατροφική αξία, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνεις θερμίδες χωρίς οφέλη για την υγεία. Όταν καταναλώνεις φαγητό με κενές θερμίδες, αυτές μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη που μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί ως λίπος και τελικά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους", εξηγεί η διατροφολόγος, παρουσιάζοντας μια διαφορετική οπτική από τη συνηθισμένη.