Τα όμορφα μαλλιά φτιάχνουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και τη διάθεσή μας. Πόσο όμως επηρεάζει η ψυχολογική μας κατάσταση την υγεία των μαλλιών μας; Από τη Φλώρα Καμχή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση των μαλλιών μας: η κληρονομικότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, οι τεχνικές εργασίες, η φροντίδα που τους παρέχουμε. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όμως που συχνά μας διαφεύγει είναι η ψυχολογική μας κατάσταση. Το άγχος, η στενοχώρια, το στρες και η ψυχολογική κόπωση αποτυπώνονται και στα μαλλιά μας, που συχνά υφίστανται τις συνέπειες της κακής μας διάθεσης.
Έτσι, όσες έχουν λιπαρά μαλλιά έχουν ίσως παρατηρήσει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη λιπαρότητα. Η ξηροδερμία και η πιτυρίδα ερμηνεύονται ακόμη και από τους δερματολόγους ως ψυχοσωματικά συμπτώματα. Τέλος, έπειτα από στρεσογόνες καταστάσεις, πολλές βλέπουμε τα μαλλιά μας να αραιώνουν επικίνδυνα. Αντιμετώπισε κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να βελτιώσεις τόσο την εμφάνιση όσο και την ψυχολογία σου.

Λιπαρότητα
Προκύπτει από αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, κακή διατροφή, στρες και αυξάνεται με το πολύ συχνό λούσιμο. Για να μειώσεις λοιπόν τη λιπαρότητα, απόφυγε τις λιπαρές τροφές, πρόσθεσε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τις κατάλληλες βιταμίνες που θα σου συστήσει ο γιατρός σου. Τέλος, να προτιμάς σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά ή ξηρό σαμπουάν, το οποίο εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά και απορροφά τη λιπαρότητα μέχρι το επόμενο λούσιμο.

Τριχόπτωση
Όπου κι αν οφείλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα –ορμονικές διαταραχές, στρες, αλλαγή εποχής–, πρέπει να το αντιμετωπίσεις άμεσα με ειδικές θεραπείες, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, παίρνοντας δηλαδή συμπληρώματα διατροφής ή ειδικές κάψουλες που δυναμώνουν τον οργανισμό, ώστε να αποκτήσεις πλούσια και υγιή μαλλιά. Όποτε παρατηρείς ότι τα μαλλιά σου πέφτουν περισσότερο από το κανονικό, φρόντισε να χρησιμοποιείς ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης και να αποφεύγεις το έντονο styling που ταλαιπωρεί και συχνά σπάει την τρίχα.

Πιτυρίδα
Συγχέεται συχνά με την ξηροδερμία, αλλά είναι κάτι διαφορετικό. Η ξηροδερμία προκαλείται από υπερβολική ξηρότητα στο δέρμα, ενώ η πιτυρίδα από ένα μύκητα που ονομάζεται pityrosporum ovale και αυξάνει υπερβολικά το ρυθμό της φυσικής απολέπισης του τριχωτού. Οφείλεται συνήθως στο αυξημένο στρες, σε ορμονικές μεταπτώσεις και στο περιβαλλοντικό στρες. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν και θεραπείες που μειώνουν σημαντικά την εμφάνισή της, καθώς και τον κνησμό.

Έλλειψη λάμψης
Οι λόγοι που τα μαλλιά μας δεν είναι λαμπερά μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το στρες, η υπερβολική χρήση βαφών χωρίς την αντίστοιχη περιποίηση και η έλλειψη βιταμινών. Για να έχεις όμορφα λαμπερά μαλλιά, αρχικά πρέπει να προσέχεις πολύ τη χρήση των βαφών –αν τα βάφεις μόνη σου– και να τα φροντίζεις με σαμπουάν, μάσκα και κοντίσιονερ ειδικά για λάμψη, τα οποία μπορείς να εναλλάσσεις με προϊόντα για αναδόμηση. Αν βάφεις τα μαλλιά σου στο κομμωτήριο, ζήτησε από τον κομμωτή σου να σου κάνει μια θεραπεία για λάμψη μετά τη βαφή.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>