Στη γυναικεία ατζέντα, ο Οκτώβρης, έχει καταχωρηθεί ως μήνας αφιερωμένος στη πρόληψη και ενημέρωση του γυναικείου κοινού κατά του Καρκίνου του Μαστού. Σύμφωνα με όλους τους γιατρούς και ειδικούς, όταν μιλάμε για Καρκίνο του Μαστού, «Πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση». Γι' αυτό ακριβώς και 1 από τους 12 μήνες του χρόνου έχει μεγάλη σημασία να θεσπιστεί ως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στη μάχη ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις:

 • Η συχνή αυτοεξέταση είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε μήνα 1 εβδομάδα μετά την περίοδο πρέπει να εξετάζουμε οι ίδιες το μαστό μας με τον τρόπο που μας έχει υποδείξει ο γυναικολόγος.
   
 • Μία φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση, δηλαδή ψηλάφηση του μαστού από γυναικολόγο- μαστολόγο.
   
 • Στα 35 πρέπει να κάνουμε την πρώτη μαστογραφία και μετά τα 40 πρέπει να κάνουμε μία μαστογραφία το χρόνο. Για τις γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία πραγματοποιείται 10 χρόνια πριν από την ηλικία στην οποία διαγνώστηκε η ασθένεια στη μητέρα.
   
 • Πέρα από την κληρονομικότητα, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η πολύ μικρή ηλικία που ξεκινάει η περίοδος, η πολύ μεγάλη ηλικία εμμηνόπαυσης, η ατεκνία, η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία., αλλά και η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση λίπους, το τσιγάρο, η χρόνια λήψη φαρμάκων, ιδίως ορμονών, και συχνά περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.
   
 • Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας δεν πρέπει να αμελούν την αυτοεξέταση, καθώς δεν έχουν μειωμένες πιθανότητες σε σχέση με όλες τις άλλες γυναίκες.

Από τη Νέλλη Καλαμαρά

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Γεωργία Καρβούνη, Ακτινολόγο-Μαστολόγο.