top article

Πληθαίνουν οι υποστηρικτές των φυσικών και εναλλακτικών θεραπειών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Βοτανολογία - Βοτανοθεραπεία, όπου στηρίζεται εξ'ολοκλήρου στη Φύση. Τι πραγματικά σημαίνει όμως η θεραπεία με βότανα, ποιους αφορά και πώς μπορεί να γίνει σωστά;

Η Βασιλική Κουλούρη είναι Γεωλόγος με συμπληρωματικές Σπουδές στη Βοτανολογία - Βοτανοθεραπεία, την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και την Παραδοσιακή Φαρμακογνωσία. Δουλειά της είναι η παρασκευή φυτικών φαρμάκων για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, σωματικής, ψυχολογικής και πνευματικής.

"Συνεργαζόμαστε με θεραπευτές και ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους οποίους μέσα από την μελέτη των ιατρικών ιστορικών των ασθενών,  οργανώνουμε προσωπικά σχήματα θεραπείας, τα οποία βασίζονται κυρίως στη θεραπεία με φυτικά φάρμακα ,δηλαδή φάρμακα που παρασκευάζονται με πρώτες ύλες που προέρχονται από τη φύση" μου εξηγεί αναφερόμενη στη φύση του επαγγέλματός της.

"Να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ και να πω, γιατί αξίζει να αναφερθεί πώς μέχρι το έτος 2000 τα φάρμακα που προέρχονταν από καθαρά φυσικές πηγές, έφθαναν το 30 % σε μερικές χώρες και σε άλλες το 60 % (Χρήστος Ν. Σουλελές :ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑ-Θεσσαλονίκη 2000). Σήμερα, 17 χρόνια μετά, το ποσοστό είναι  μεγαλύτερο, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ιστορικά: μέχρι το 19ο αιώνα όλα σχεδόν τα φάρμακα για κάθε φαρμακολογική δράση προέρχονταν από φυσικές πηγές. Παρά την αποτελεσματικότητα τους, πέρασαν στο περιθώριο για αρκετό χρονικό διάστημα, εξαιτίας της εκρηκτικής εξέλιξης της συνθετικής χημείας (αρχές 19ου).Η αναμφισβήτητη αξία τους όμως και τα πλεονεκτήματα τους έναντι των συνθετικών, τα έφεραν και πάλι κοντά στον άνθρωπο. (Χρήστος Ν. Σουλελές :ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑ-Θεσσαλονίκη 2000)".

Γιατί να στραφεί κάποιος στα βότανα;

"Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν τίθεται θέμα επιλογής ή σύγκρισης, οπότε δεν χρειάζεται ο άνθρωπος να πρέπει να στραφεί προς κάτι, που σημαίνει να γυρίσει την πλάτη σε κάτι άλλο. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για σύνορα ή τείχη στη θεραπεία των ανθρώπων, δεν υπάρχουν και δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκπαιδευτούμε, ώστε να γνωρίζουμε  πού/πώς/πότε χρησιμοποιούνται τα βότανα, πού/πώς/πότε χρησιμοποιούνται τα συμβατικά φάρμακά και  πού/πώς/πότε  συνδυάζονται και συνεργάζονται.

Σε αυτή τη βάση μιλώντας, πολλοί είναι οι λόγοι που ο άνθρωπος πρέπει να στραφεί στα βότανα τόσο στη ζωή του γενικότερα όσο και στην καθημερινότητα του ουσιαστικά.

Οι πιο βασικοί από αυτούς είναι οι εξής:

ι)τα βότανα αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο .

ιι) είναι φάρμακα πρόληψης ασθενειών καθώς:

 θρέφουν και ενισχύουν τα εσωτερικά μας όργανα

 βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινώνεται και

 ενεργοποιούν το μηχανισμό αυτοίασης οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί

ιιι) μπορούν να υποστηρίζουν το άτομο εφόρου ζωής, όσο δύσκολη και αν είναι μια θεραπεία, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό ή να του δημιουργούν επιπλέον προβλήματα και γι αυτό το λόγο, συνεργάζονται εξαιρετικά με τα συμβατικά φάρμακα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί θεραπεία ουσιαστική και σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ΄ότι θα χρειαζόταν ο κάθε τρόπος μεμονωμένα.

Βάση των προαναφερθέντων κύριων χαρακτηριστικών που έχουν τα βότανα, καταφέρνουν τελικά να δυναμώνουν τον οργανισμό σε μεγάλο βαθμό, τόσο σε λειτουργία όσο και σε δομή-σώμα των οργάνων και επιπλέον να πολλαπλασιάζουν την άμυνα του, με αποτέλεσμα να εντοπίζει τον εκάστοτε παθογόνο παράγοντα (μικρόβιο συναίσθημα, μπλοκάρισμα) και να τον αποβάλει ή να τον καταστρέφει" τονίζει η ειδικός.

Πόσο ασφαλής είναι μια θεραπεία;

Τα κοινά βότανα, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια, σαν μέρος της ζωής του ατόμου, χωρίς να θεωρούνται φάρμακα. Όσων αφορά όμως ειδικές ανάγκες υγείας και εμφάνιση προβλημάτων, δεν συνιστάται το άτομο να κάνει μόνο του διάγνωση και χορήγηση των βοτανικών συμπληρωμάτων, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ιατρό και έναν βοτανοθεραπευτή,προκειμένου να το ενημερώσουν για τη φύση του προβλήματος του και να το καθοδηγήσουν για την ασφαλή χρήση των βοτανικών συμπληρωμάτων και για τον τρόπο που αυτά μπορούν να συνδυαστούν, εφόσον απαιτείται ,με συμβατικές αγωγές φαρμάκων . Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μια θεραπεία με βότανα είναι απολύτως ασφαλής".

Μπορούν όλοι να κάνουν βοτανοθεραπεία;

"Εξαιρούνται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Πρόκειται για μια περίοδο με ιδιαίτερες διαδικασίες και "τρυφερές" ισορροπίες που δεν θέλουμε με τίποτα να τις κινητοποιήσουμε".

Είναι τελικά ένας τρόπος να αλλάξεις ανώδυνα "mindset";

"Θεωρώ πώς είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να αλλάξεις 'mindset' ανώδυνα. Η θεραπεία είναι έμφυτη ιδιότητα κάθε ζωντανού όντος. Έχει δοθεί από τον Δημιουργό ως δώρο και ευθύνη μας. Πρόκειται για μια διαδικασία μαγική, μέσα από την οποία το άτομο βιώνει τον τρόπο που εκφράζεται η ζωή μέσα του. Κατά την πορεία αυτής της διαδικασίας, το άτομο έρχεται σε απόλυτη σύνδεση με τον εαυτό του, βιώνει το σώμα του να αλλάζει, το μυαλό του να αλλάζει –οι πεποιθήσεις του- η διαύγεια, η εγρήγορσή του και παράλληλα, αναγκάζεται και το ίδιο το άτομο να συμμετέχει σε αυτές τις αλλαγές, καθώς πλέον μπορεί να αντιληφθεί τι ζητά η υγεία του- το σώμα του και να του το προσφέρει . Μέσω αυτής της βιωματικής διαδικασίας, αποκτά  μια καινούργια θεώρηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συμβαίνουν τα πράγματα και έτσι γίνεται κύριος του εαυτού του – της υγείας του και δημιουργός του πεπρωμένου του".

*Κουλούρη Βασιλική, Βοτανολογία-Βοτανοθεραπεία, Βsc Τμήματος Γεωλογίας. Τ| 6971650664 e| vikikoulouri@hotmail.com

Έδρα: Κηφισιά ,Θράκης 13 και Θερμοπυλών

                                                                                      

                                                                                                                                                                    

                                                                                    

                                          

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>