Υπάρχουν πολλές παραλλαγές των επεμβάσεων που διορθώνουν τις διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών με τη χρήση laser.

Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι η LASIK (Laser in Situ Keratomileusis) ή αλλιώς Ενδοστρωματική Κερατοσμίλευση.
Κατά τις επεμβάσεις αυτού του τύπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας laser σμιλεύεται η διόρθωση- που κανονικά προσφέρουν τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής- κατευθείαν στον κερατοειδή. Στη συγκεκριμένη επέμβαση η σμίλευση του κερατοειδούς δε γίνεται στην επιφάνεια, αλλά στο εσωτερικό του ιστού. Με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου (μικροκερατόμος) πραγματοποιείται μία λεπτή τομή στον κερατοειδή - κόβεται, δηλαδή, μία λεπτή «φέτα» του ιστού - και δημιουργείται ένα λεπτό «καπάκι» που ανασηκώνεται, ώστε να αποκαλυφθεί το εσωτερικό του κερατοειδούς. Ακολουθεί η σμίλευση της διόρθωσης στο εσωτερικό του κερατοειδούς και το «καπάκι» επανατοποθετείται στο μάτι, εξασφαλίζοντας έτσι τη διόρθωση χωρίς εξωτερικό τραύμα. Η αποκατάσταση είναι άμεση και ανώδυνη.
Ο βασικός περιορισμός της LASIK είναι πως για να μπορέσει να την κάνει κάποιος που έχει μεγάλο βαθμό μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετροπίας, θα πρέπει αντίστοιχα να έχει και πολύ παχύ κερατοειδή.
Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, και εφόσον το πάχος του κερατοειδούς το επιτρέπει, οι χειρουργοί είναι σε θέση να πραγματοποιούν διορθώσεις έως περίπου 10 βαθμών μυωπίας, 6 βαθμών υπερμετρωπίας και 6 βαθμών αστιγματισμού.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη Βικεντία Κατσανεβάκη, MD, PhD, Corneal Fellow Moorfields Eye Hospital, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονική Διευθύντρια Διαθλαστικού τμήματος Οφθαλμολογικού Κέντρου ORASIS.

Nέλλη Καλαμαρά

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>