Η ιριδολογία είναι μία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Οι ιριδολόγοι αναλύουν τις παρεκκλίσεις από τα φυσιολογικά χρώματα και τη φυσιολογική δομή της ίριδας του ματιού και από αυτό βγάζουν συμπεράσματα για τις γενετικές προδιαθέσεις που έχει ο καθένας μας.

Πώς λειτουργεί
Η ίριδα, το έγχρωμο δηλαδή τμήμα του ματιού, παίζει το ρόλο ενός διαφράγματος, που ελέγχει την ποσότητα φωτός που μπαίνει στο μάτι μας. Αποτελείται δε από ένα εξαιρετικά πολύπλοκο δίκτυο αγγείων και νεύρων. Το χρώμα της εξαρτάται από την ποσότητα της μελανίνης που περιέχει. Έτσι, η παρουσία μελανίνης δίνει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στα μάτια μας, ενώ η απουσία της κάνει την ίριδα να φαίνεται γαλάζια, λόγω των πολλών αγγείων που περιέχει. Πέρα από το καφέ και το μπλε, όλα τα άλλα χρώματα της ίριδας οφείλονται σε πολύπλοκες χημικές ενώσεις. Πρέπει να ξέρουμε πως η ίριδα σταθεροποιείται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και μετά παραμένει σχεδόν σταθερή για πάντα. Συχνά, λοιπόν, η ίριδα παρουσιάζει κάτι σαν ρωγμές ή κρατήρες, τα οποία μαζί με το χρώμα της ερμηνεύονται από την ιριδολογία ως παρεκκλίσεις από τη γενετική τελειότητα και προσδιορίζουν τις γενετικά προκαθορισμένες τάσεις” που έχει ο καθένας μας και είναι απόλυτα μοναδικές.

Ιριδοσκόπηση
Η ιριδοσκόπηση -που δεν έχει καμία σχέση με τη συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση- είναι η εξέταση της ίριδας που χρησιμοποιούν οι ιριδολόγοι. Γίνεται με τη βοήθεια μίας ειδικά προσαρμοσμένης φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας ή οφθαλμοσκοπίου. Στη συνέχεια η εικόνα της ίριδας μεγεθύνεται πολλές φορές και υποδιαιρείται πολλούς τομείς, ενώ κάθε τομέας αντιστοιχεί σε κάποια λειτουργία του σώματος ή σε κάποιο όργανο. Ανάλογα, λοιπόν, με τα σημάδια που βρίσκονται αποτυπωμένα στους διάφορους αυτούς τομείς, οι ιριδολόγοι βγάζουν συμπεράσματα για τις προδιαθέσεις του κάθε ατόμου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες προδιαθέσεις, που - υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις - θα μπορούσαν μελλοντικά να οδηγήσουν σε παθήσεις. Ωστόσο, η ιριδοσκόπηση δεν είναι ιατρική διάγνωση, ούτε την αντικαθιστά, απλά αναλύει το γενετικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να στηρίζεται μελλοντικά μία πάθηση.

Γιατί να κάνω ιριδοσκόπηση
Η ιριδολογία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και άρα κανείς δεν γνωρίζει τι θα μπορεί να προσφέρει στο μέλλον. Αυτήν τη στιγμή πάντως μπορεί:
 

  • Να παρέχει πληροφορίες για τις γενετικές προδιαθέσεις του ατόμου, για την άσκηση προληπτικής ιατρικής συνδυαστικά με τις ιατρικές γνώσεις που υπάρχουν σε αυτή τη φάση.
  •   Να μας δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες που μπορεί να επηρεάζουν την εξέλιξη μίας πάθησης και άρα μπορούν να συμβάλουν στη σχεδίαση και την εξατομίκευση της προτεινόμενης από το θεράποντα ιατρό θεραπείας.
  •   Να παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες για τον ασθενή, οι οποίες μαζί με τις ιατρικές του εξετάσεις και το ιατρικό του ιστορικό μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της πάθησής του από το γιατρό.

Nέλλη Καλαμαρά

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον ιριδολόγο Νάρινιαν Γκάρο, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιριδολόγων.
Nέλλη Καλαμαρά

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>