Για να έχεις μόνο ευχάριστες εκπλήξεις από το sex μάθε τα πάντα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Για να έχεις μόνο ευχάριστες εκπλήξεις από το sex μάθε τα πάντα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Αφροδίσια Νοσήματα- STDs

 • HPV λοίμωξη
 •  Έρπης γεννητικών οργάνων
 • Σύφιλη
 • Βλεννόρροια
 • Χλαμύδια
 • ΗIV λοίμωξη
 • Ηπατίτιδα Β (HBV)

Από τα παραπάνω νοσήματα, αυτά που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι δερματολόγοι-αφροδισιολόγοι στη χώρα μας είναι η HPV λοίμωξη, ο έρπης, η σύφιλη, η βλεννόρροια και τα χλαμύδια, ενώ η HIV λοίμωξη και η ηπατίτιδα Β απαιτούν άλλη αντιμετώπιση.

HPV (Human Papilloma Virus / Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων): Ο συγκεκριμένος ιός έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους, που ξεπερνούν τους 100.
Συμπτώματα:

 • Εμφάνιση κονδυλωμάτων, δηλαδή μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος, που μοιάζουν με κρεατοελιές, στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό.
 • Αλλοιώσεις στο Τεστ Παπανικολάου.
 • · Ο ιός αυτός δεν προκαλεί ενόχληση ή πόνο, ενώ σε μεγάλο ποσοστό τα άτομα που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αντιμετώπιση:
Ο ιός HPV δεν μπορεί να θεραπευτεί. Αυτό που θεραπεύεται είναι τα συμπτώματά του. Είτε με ειδικές τοπικές κρέμες είτε με καυτηριασμό, ο γιατρός καταστρέφει τα κονδυλώματα, τα οποία μπορεί να επανεμφανιστούν, αλλά μπορεί και όχι. Το ποσοστό επανεμφάνισης κυμαίνεται περίπου στο 30%. Αν περάσει ένα επαρκές χρονικό διάστημα και τα συμπτώματα δεν εμφανιστούν ξανά, θεωρείται πως ο ιός είναι αρκετά δύσκολο να μεταδοθεί στο/στη σύντροφο, όχι όμως και αδύνατο.

Πρέπει να ξέρεις:
Κάποιοι τύποι του ιού μπορεί να προκαλέσουν, μακροπρόθεσμα και εφόσον δεν αντιμετωπιστούν, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε το Τεστ Παπανικολάου ανά τακτά χρονικά διαστήματα -σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου- είτε υπάρχει πρόβλημα είτε όχι.

Έρπης γεννητικών οργάνων
Υπάρχουν δύο ιοί: ο τύπου 1 που εμφανίζεται στα χείλη (επιχείλιος έρπης) και ο τύπου 2 που εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με στοματογεννητική επαφή δεν μπορεί να μεταδοθεί ο τύπου 1 στα γεννητικά όργανα ή ο τύπου 2 στα χείλη.

Συμπτώματα:

 • Εμφάνιση φυσαλίδων στα γεννητικά όργανα, στους γλουτούς, στον πρωκτό ή και στο στόμα, οι οποίες γρήγορα σπάνε και αφήνουν μικρές πληγές.
 • Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα ή να τα εμφανίσει πολύ καιρό αφού μολυνθεί από τον ιό.
 • Ο έρπης χαρακτηρίζεται από πόνο.

Αντιμετώπιση:
Ο ιός δεν μπορεί να θεραπευτεί, όπως συμβαίνει και με τον HPV. Υπάρχουν, όμως, χάπια που επιταχύνουν τον «κύκλο» που κάνει ο έρπης, μέχρι να περάσει το επεισόδιο, και μειώνουν τα συμπτώματα. Παρότι δεν είναι απαραίτητο πως τα συμπτώματα θα επανέλθουν, σε ασθενείς που υποτροπιάζουν πολύ συχνά μπορεί να δοθεί κατασταλτική αγωγή, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποτροπών. Ακόμη και τις περιόδους που δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στον οργανισμό και μπορεί να μεταδοθεί στο/στη σύντροφο.

Πρέπει να ξέρεις:
Όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, τα συμπτώματα και οι εξάρσεις συνήθως εμφανίζονται όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, πχ. σε περιόδους σωματικού ή οργανικού στρες.

Σύφιλη
Η σύφιλη υπάρχει ακόμη, παρά το γεγονός πως πολλοί πιστεύουν πως έχει εξαλειφθεί. Στη χώρα μας το 2006 διαγνώστηκαν 280 νέα κρούσματα, ενώ 2 χρόνια πριν ο αριθμός αυτός ήταν μονοψήφιος.

Συμπτώματα:

 • Η πρώτη εκδήλωση είναι η εμφάνιση πληγής στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό.
 • Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κολλούν σύφιλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
 • Οι πληγές στην περίπτωση της σύφιλης είναι ανώδυνες.

Αντιμετώπιση:
Σε αντίθεση με τον HPV και τον έρπητα, η σύφιλη θεραπεύεται πλήρως με ενέσιμη πενικιλλίνη, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Είναι σημαντικό, όμως, να κάνουν θεραπεία και οι δύο σύντροφοι ταυτόχρονα, είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να κολλήσει ο ένας τον άλλο.

Πρέπει να ξέρεις:
Αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος, πρέπει να κάνεις προληπτικά εξετάσεις για σύφιλη, γιατί μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο μωρό.

Βλεννόρροια (Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα/ Τραχηλίτιδα)

Συμπτώματα:

 • Ουρηθρικό έκκριμα στους άντρες και αυξημένα κολπικά υγρά στις γυναίκες.
 • Συχνά παρουσιάζεται ενόχληση κατά την ούρηση.
 • Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών (πάνω από 70%) δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ στους άντρες το ποσοστό είναι μόλις 10%.
 • Η βλεννόρροια χαρακτηρίζεται συνήθως από πόνο μόνο όταν αφορά τους άντρες.

Αντιμετώπιση:
Θεραπεύεται εντελώς με μία και μόνη αντιβιοτική ένεση ή με τη χορήγηση αντιβιοτικών χαπιών. Εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δεν αφήνει κανένα πρόβλημα. Και στην περίπτωση της βλεννόρροιας, όμως, είναι απαραίτητο να κάνουν τη θεραπεία και οι δύο σύντροφοι ταυτόχρονα, ακόμη κι αν κάποιος από τους δύο δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Πρέπει να ξέρεις:
Επειδή στην περίπτωση των γυναικών πολύ συχνά το νόσημα είναι ασυμπτωματικό, είναι καλό να είμαστε σε επιφυλακή και να εξεταζόμαστε σε κάθε ασυνήθιστη έκκριση ή ανωμαλία.

Χλαμύδια (Χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα/τραχηλίτιδα)
Θεωρείται ένα από τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα, καθώς κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 3.000.000 νέα περιστατικά.

Συμπτώματα:

 • Ουρηθρικό έκκριμα στους άντρες και αυξημένα κολπικά υγρά στις γυναίκες.
 • Συχνά παρουσιάζεται ενόχληση κατά την ούρηση.
 • Ένα 75% των γυναικών και ένα 50% των ανδρών δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση:
Τα χλαμύδια θεραπεύονται πλήρως με τη χορήγηση αντιβιοτικών χαπιών, τα οποία πρέπει να λάβουν απαραιτήτως και οι δύο σύντροφοι ταυτόχρονα, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι.

Πρέπει να ξέρεις:
Αν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και στείρωση στις γυναίκες, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να μην αμελούμε τη θεραπεία.

Νέλλη Καλαμαρά


Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την κ. Ηλέκτρα Νικολαϊδου, Επίκουρο Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσ. «Ανδρέας Συγγρός». Λοιπές πηγές: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (www.imop.gr), www.medlook.gr, www.hiv.gr.

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>