Σώμα κατά παραγγελία, ελιξίρια νεότητας, εξάλειψη των ανίατων ασθενειών, τεχνικές που ξεγελούν το χρόνο, χάπια για να μυρίζουμε όμορφα. Μπορεί άραγε η πρόοδος της επιστήμης να μας οδηγήσει στην αθανασία; Καταξιωμένοι επιστήμονες και αναλυτές απαντούν.
Απο τη
Marie-Christine Deprund, Αποδοση: Μυρτώ Σιμιτοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ: ΟΜΟΡΦΗ, ΛΕΠΤΗ, ΝΕΑ

Αναζητώντας να μάθουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, διαπιστώσαμε ότι όλες οι κρυστάλλινες σφαίρες συμφωνούν: με το πέρασμα του χρόνου θα γινόμαστε όλο και πιο ευλύγιστες. «Το γυμνασμένο σώμα είναι ένδειξη της ανέλιξης της γυναίκας στην κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν από το σπίτι, και έκτοτε δεν σταμάτησαν να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στη δημόσια ζωή», επισημαίνει ο Georges Vigarello, ιστορικός ομορφιάς*. Ικανές να κατακτήσουν κάθε πόστο, από τις χειρωνακτικές έως τις πνευματικές δραστηριότητες, ταξιδεύουν, αθλούνται, εργάζονται. Και για όλα αυτά απαιτείται ένα σώμα σε επαγρύπνηση. «Όλο και πιο ευέλικτο, έτοιμο να προσαρμοστεί στις ταχύτητες ενός κόσμου που διαρκώς επιταχύνει τους ρυθμούς του. Φανταστείτε φιγούρες από το Avatar ή το Matrix, πλάσματα που αναπηδούν, χορεύουν, έχουν μέσα τους το ρυθμό», προσθέτει ο Vigarello.


Λεπτή χωρίς θυσίες

«Οι ιατρικές έρευνες πάνω στα γονίδια και στο DNA, καθώς και η πρόοδος της εφαρμοσμένης διαιτολογίας, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγχουν το βάρος τους. Φαίνεται ότι η ιατρική θα είναι σε θέση να δώσει απόλυτα στοχευμένες θεραπείες, που θα αντιστοιχούν ακριβώς στο προφίλ μας, άρα θα είναι και πιο αποτελεσματικές», ευελπιστεί. «Έχουμε μπροστά στα μάτια μας στοιχεία που θα επαληθευτούν στο μέλλον. Οι νέοι είναι ψηλόλιγνοι και γεροδεμένοι, αλλά διατηρούν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους: τα κορίτσια έχουν στήθος και ανοιχτή λεκάνη, τα αγόρια φαρδείς ώμους και στέρνο ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, στο μέλλον τα κριτήρια ομορφιάς θα ξεφύγουν από τα χολιγουντιανά δυτικά πρότυπα και θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν θα είναι πλέον το αρχέτυπο της ομορφιάς. Ανερχόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα ή η Ινδία, εμπλουτίζουν τα ήδη υπάρχοντα κριτήρια, ενώ οι επιμειξίες δίνουν νέα έννοια στον όρο ομορφιά. Όμορφα κορίτσια από την Ανατολή, όπως η Ινδή ηθοποιός Χαφζία Χερζί, η ηθοποιός Φρίντα Πίντο (Slumdog Millionaire), η Κινέζα σταρ Ζανγκ Ζιγί (Τίγρης και Δράκος, Ιπτάμενα Στιλέτα, Αναμνήσεις μιας Γκέισας), θα εδραιωθούν στη μαζική συνείδηση και θα δώσουν σε όλους το δικαίωμα να ανακαλύψουν και να πειραματιστούν με τη μοναδικότητά τους», συμπληρώνει η Hélène Capgras, ιδρύτρια και διευθύντρια του Brain for Beauty, ενός ερευνητικού τμήματος σχετικά με τα πολυτελή προϊόντα και τα trends της ομορφιάς, στο πλαίσιο του ερευνητικού οργανισμού Martine Leherpeur Conseil για luxury εταιρείες μόδας και ομορφιάς.

Ομορφιά που αντέχει στο χρόνο
Στο μέλλον η ομορφιά δεν θα είναι καταδικασμένη με την πάροδο του χρόνου. «Η ομορφιά δεν είναι πλέον αποκλειστικά υπόθεση των νέων», υπογραμμίζει ο
Georges Vigarello. Με μικρές δόσεις Botox, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, πίλινγκ και λέιζερ, η αισθητική ιατρική εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Με ένα διαρκώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, οι γυναίκες θα παραμένουν γοητευτικές για πολλά χρόνια και όχι μόνο στα χρόνια της νιότης. «Θα διακηρύττουν τα πενήντα τους χρόνια χωρίς ντροπή και χωρίς δισταγμό. Θα είναι όλες ένα είδος Τζέιν Φόντα της γενιάς τους», καταλήγει ο Georges Vigarello.

* Ιστορία της Ομορφιάς: Το Σώμα και η Τέχνη του Καλλωπισμού από την Αναγέννηση έως τις Μέρες μας, του Georges Vigarello, εκδόσεις Seuil, συλλογή Points.

ΥΓΕΙΑ: ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Ένας κόσμος φουτουριστικός, στον οποίο θα κάνουμε μωρά σε κάθε ηλικία, η νεότητα θα διαρκεί μέχρι τα 100 και οι σοβαρές ασθένειες δεν θα είναι πλέον θανατηφόρες. Είναι δυνατόν; Κατά πάσα πιθανότητα ναι, υπόσχεται ο Δρ. Axel Kahn, ιατρός, γενετιστής και συγγραφέας του Μυστικού της Σαλαμάνδρας (εκδόσεις NiL), καθώς μας ξεναγεί στις ανακαλύψεις που σε μερικά χρόνια ενδέχεται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας.

Νεότητα μέχρι τα 100

«Μέσα σε μόλις έναν αιώνα, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 48 στα 80 χρόνια, σημείωσε δηλαδή αύξηση της τάξης του 65%. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, μετά το 2050 θα ζούμε μέχρι τα 100, ή ακόμα και τα 120. Χάρη στην καλύτερη διατροφή και στην πρόοδο της ιατρικής, θα μπορούμε να ανανεώνουμε το δέρμα μας, να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα, να επιδιορθώνουμε τις αρθρώσεις μας. Οι σχετικές μελέτες όλο και αυξάνονται και είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια μέρα η ιατρική θα θέσει στη διάθεσή μας φάρμακα που θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης. Έτσι θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, αλλά όχι και η διάρκεια των γηρατειών και της εξάρτησης. Αντίθετα, παρά τα όσα φαντάζονται κάποιοι Αμερικανοί τεχνο-προφήτες (μεταξύ άλλων και το κίνημα The Singular), φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να επαληθευτούν ακραία επιστημονικά σενάρια, όπως το ενδεχόμενο ο άνθρωπος να μετατραπεί σε ένα σύστημα που φορτίζει τον εγκέφαλό του σε κάποιο σκληρό δίσκο και τον επανατοποθετεί σε φιγούρες ανθρωποειδών για να εξασφαλίσει την αθανασία!».


Η μητρότητα αναθεωρείται

«Πολύ σύντομα, μία γυναίκα 50 ετών θα βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της ζωής της. Εξυπακούεται λοιπόν πως κάθε μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα εξελιχθεί. Δωρητές σπέρματος και ωαρίων, παρένθετη μητρότητα... ήδη γνωρίζουμε πώς να μεταμορφώνουμε κάποια κύτταρα του σώματος –και κυρίως του δέρματος– σε κύτταρα αναπαραγωγής. Έτσι σε μερικά χρόνια δεν αποκλείεται μία γυναίκα να μπορεί να αναπαραχθεί μόνη της. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι θα γεννάει μόνο κορίτσια, καθώς θα μπορεί να μεταδώσει μόνο αυτό το οποίο διαθέτει, δηλαδή τα θηλυκά χρωμοσώματα ΧΧ. Έτσι στο μέλλον τα αρσενικά δεν θα είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του είδους, ωστόσο θα μπορούμε, φυσικά, να γεννάμε παιδιά με φυσιολογικό τρόπο στα χρόνια της νεότητας. Ο άντρας θα μετατραπεί σε δυσεύρετο, πολύτιμο είδος. Προσωπικά, ως άντρας, βρίσκω αυτή την προοπτική εξαιρετικά ελκυστική!».


Δαμάζοντας τις ασθένειες

«Ποτέ δεν θα έχουμε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες. Θα κερδίσουμε μάχες, αλλά όχι και τον πόλεμο ενάντια στον καρκίνο, στους ιούς, στις μολυσματικές ασθένειες και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Κι αυτό γιατί συνεχώς αντιμετωπίζουμε καινούργιους εχθρούς. Από την άλλη, χάρη στην πρόοδο των θεραπειών που γίνονται όλο και πιο στοχευμένες, αναμφίβολα θα ελέγχουμε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή ο καρκίνος, που θα θεωρούνται πλέον χρόνιες και όχι ανίατες. Αύριο, τίποτα δεν μας εμποδίζει να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να ζήσουμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας με καρκινικά κύτταρα που θα ελέγχουμε χάρη σε μακροχρόνιες θεραπείες. Όπως περίπου συμβαίνει σήμερα και με το AIDS. Θα νικήσουμε λοιπόν και την παχυσαρκία; Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τα γονίδια και τα ένζυμα, ουσίες που ακόμα δεν έχουμε αποκρυπτογραφήσει πλήρως. Το περιβάλλον, η οικογένεια, η ψυχολογική κατάσταση παίζουν επίσης το ρόλο τους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών που χρειάζεται ακόμα πολλή μελέτη».

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΙΔΙΕΣ;

Η πλαστική χειρουργική εξερευνά νέα μονοπάτια, αφού χάρη στη διάδοση των μη επεμβατικών μεθόδων της αισθητικής ιατρικής, οι γυναίκες καθυστερούν πλέον να φτάσουν στις χειρουργικές επεμβάσεις και στο νυστέρι. Μένει να μάθουμε πού θα μας οδηγήσει: σε πρόσωπα «παγωμένα» και ομοιόμορφα ή σε μία ευρύτερη γκάμα επιλογών; Απαντά ο δρ. Patrick Bui, πλαστικός χειρουργός.

Οι κρέμες ομορφιάς και η μη επεμβατική αισθητική θα εξαλείψουν κάποια μέρα την ανάγκη για νυστέρι; «Όχι. Το Botox και οι μέθοδοι γεμίσματος των ρυτίδων απλώς καθυστερούν το χειρουργείο. Κάποιες πολύ αποτελεσματικές κρέμες διατηρούν την ποιότητα του δέρματος ή ακόμα διορθώνουν κάποιες φθορές σε πιο προχωρημένες ηλικίες. Αλλά οι χειρουργοί θα είναι πάντα εδώ για να επιδιορθώσουν τις ατέλειες, όπως για παράδειγμα να αλλάξουν το σχήμα μιας μύτης. Εξάλλου παρατηρούμε ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται μόνο για το πρόσωπό τους. Θέλουν να διατηρήσουν νέο και το σώμα τους, καθώς με τις καινούργιες κοινωνικές συνθήκες η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων διαρκεί πλέον μια ζωή».

Μπορούμε να ελπίζουμε σε λίφτινγκ χωρίς ουλές; Θα μπορούμε να μεταμοσχεύουμε ένα πιο νέο πρόσωπο; «Σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις μάλλον συντροφεύουν τη γήρανση παρά προσπαθούν να την εξαλείψουν. Οδεύουμε προς τις ελάχιστες δυνατές τομές χάρη στις ενδοσκοπικές μεθόδους. Όσο για τα μοσχεύματα, είναι αλήθεια ότι σημειώνεται ραγδαία πρόοδος. Δεν αποκλείεται μία μέρα να μπορούμε να κλωνοποιήσουμε το πρόσωπο της νιότης μας και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε όταν γεράσουμε».

Μήπως οι χειρουργοί συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τυποποιημένου πρότυπου ομορφιάς; «Το αντίθετο θα έλεγα: βαδίζουμε προς μία ακόμα μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Οι γυναίκες επιδιώκουν να διατηρήσουν «φυσική όψη», ενώ παράλληλα η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει και το χώρο της ομορφιάς εντάσσοντας νέα πρότυπα. Έχουμε πλέον ένα είδος «fusion ομορφιάς», όπως λέμε «fusion κουζίνα», με διαφορετικές επιρροές –ασιατικές, ανατολίτικες, αφρικανικές– που μπλέκονται μεταξύ τους».

 

ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

Οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών θα καταφέρουν άραγε να κερδίσουν την κούρσα ενάντια στο χρόνο; Ολοένα και πιο εξειδικευμένες, πιο στοχευμένες, σχεδόν φαρμακευτικές, οι κρέμες του αύριο δίνουν απίστευτες υποσχέσεις. Ίσως μια μέρα να αρκεί ένα βαζάκι κρέμας για να παραμένουμε νέες σε όλη μας τη ζωή. Άμεση ανταπόκριση από την γκουρού των εργαστηρίων Patricia Paneau, διευθύντρια επιστημονικής επικοινωνίας της LOreal.

Επαναπρογραμματίζουμε τα κύτταρα

«Με απλά λόγια, παίρνουμε τα γερασμένα κύτταρα και τα ξανακάνουμε νέα. Αυτό το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα (δηλαδή κύτταρα που είναι ικανά να μεταλλάσσονται, στην προκειμένη περίπτωση σε νέα κύτταρα), τα οποία θα αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, ή επεμβαίνοντας κατ’ ευθείαν στο DNA, για να «επαναπρογραμματίσουμε» εκείνα που λόγω γήρανσης είναι ελαττωματικά. Γι’ αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούμε βακτήρια στα οποία τροποποιούμε πλήρως ή μερικώς το γενετικό κώδικα. Η κρέμα του μέλλοντος έχει στοχευμένη δράση, αντιδρά και προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής, στην ηλικία, στο περιβάλλον μας».
 
Τέλος στα γκρίζα

«Όταν λέμε «επαναπρογραμματίζουμε» τα κύτταρα, εννοούμε όλα τα κύτταρα. Ακόμα και τα κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής. Εφαρμόζουμε βλαστικά κύτταρα και ξαφνικά ο θύλακας της τρίχας που δεν παρήγαγε μελανίνη (τη χρωστική ουσία της τρίχας) αρχίζει να ξαναλειτουργεί. Αποτέλεσμα: αποκτούμε και πάλι το φυσικό χρώμα των 20 χρόνων μας. Τίτλοι τέλους λοιπόν και για τις βαφές μαλλιών; Μάλλον όχι, αφού πάντα θα υπάρχουν γυναίκες που θα θέλουν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν το φυσικό τους χρώμα».


Χάπια για να μυρίζουμε όμορφα;

«Δεν αργεί η μέρα που αποσμητικά, ρολ-ον και σπρέι θα ανήκουν στην ιστορία. Προφανώς έχετε παρατηρήσει πως όποτε τρώτε κάρι, το δέρμα σας αναδίδει το άρωμα του ινδικού μπαχαρικού. Σε λίγο όμως θα αρκεί να καταπιούμε ένα χάπι για να παραμένουμε δροσερές όλη μέρα. Πρόκειται για βακτήρια ή για ζωντανούς μικροοργανισμούς, στα οποία θα μπορούμε να τροποποιούμε το γονιδίωμα. Οι μικροί αυτοί οργανισμοί συνεχώς αποκαλύπτουν καινούργιες δυνατότητες, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να τις ανακαλύψουμε ολοκληρωτικά. Το ανθρώπινο σώμα κρύβει 1.250 κιλά βακτήρια, εκ των οποίων τα 600 γρ. βρίσκονται στο δέρμα!

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
 2. Ο George και η Amal Clooney αποδεικνύουν ξανά ότι είναι το πιο ευγενικό ζευγάρι του Hollywood Ο George και η Amal Clooney αποδεικνύουν ξανά ότι είναι το πιο ευγενικό ζευγάρι του Hollywood
 3. 15 εμφανίσεις της Loulou De Saison που μας δίνουν έμπνευση 15 εμφανίσεις της Loulou De Saison που μας δίνουν έμπνευση
 4. Bασίλισσα Ελισάβετ: Τι αποκάλυψε για την πριγκίπισσα Charlotte; Bασίλισσα Ελισάβετ: Τι αποκάλυψε για την πριγκίπισσα Charlotte;
 5. Angelina Jolie: Oι 6 τελευταίες εμφανίσεις της που ξεχωρίσαμε Angelina Jolie: Oι 6 τελευταίες εμφανίσεις της που ξεχωρίσαμε
 6. Μάθαμε το beauty τρικ των celebrities για τέλεια χείλη στο κόκκινο χαλί Μάθαμε το beauty τρικ των celebrities για τέλεια χείλη στο κόκκινο χαλί
 7. Η Blake Lively μεταμορφώθηκε ξανά για τις ανάγκες του νέου της ρόλου Η Blake Lively μεταμορφώθηκε ξανά για τις ανάγκες του νέου της ρόλου
 8. Μιλήσαμε με την Ελληνίδα beauty blogger που βγάζει αυτές τις φωτογραφίες που ζηλεύεις στο Instagram Μιλήσαμε με την Ελληνίδα beauty blogger που βγάζει αυτές τις φωτογραφίες που ζηλεύεις στο Instagram
 9. Brigitte Macron: Οι υπέροχες εμφανίσεις της στην Κίνα Brigitte Macron: Οι υπέροχες εμφανίσεις της στην Κίνα
 10. Meghan Markle: Γιατί όλοι ασχολούνται με τον χαλαρό κότσο της; Meghan Markle: Γιατί όλοι ασχολούνται με τον χαλαρό κότσο της;
 11. H Cindy Crawford πρωταγωνιστεί στην ίδια διαφήμιση 26 χρόνια μετά (και είναι ίδια!) H Cindy Crawford πρωταγωνιστεί στην ίδια διαφήμιση 26 χρόνια μετά (και είναι ίδια!)
 12. Το πουκάμισο που κοστίζει 40 ευρώ και το βλέπουμε παντού στο Instagram Το πουκάμισο που κοστίζει 40 ευρώ και το βλέπουμε παντού στο Instagram
 13. Angelina Jolie | Ήταν η πιο εντυπωσιακή παρουσία στα Critic’s Choice Awards 2018 Angelina Jolie | Ήταν η πιο εντυπωσιακή παρουσία στα Critic’s Choice Awards 2018
 14. Η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλύπτει πόσο βαρύ είναι πραγματικά το στέμμα της Η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλύπτει πόσο βαρύ είναι πραγματικά το στέμμα της

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>