Μια πάθηση που τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο, ενώ ταλαιπωρεί όλο και νεότερους ανθρώπους εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και της στάσης του σώματος, είναι το αυχενικό σύνδρομο. Απο τη Νέλλη Καλαμαρά

Πόνος στον αυχένα, ανεξήγητες ζαλάδες, περίεργοι ίλιγγοι, μούδιασμα στα δάχτυλα, ενοχλήσεις στο κεφάλι και πολλά άλλα -φαινομενικά άσχετα- συμπτώματα μπορεί να μην είναι απλώς κούραση ή στρες. Πιθανόν να οφείλονται σε κάποια πάθηση στην περιοχή του αυχένα. Άλλωστε, στατιστικά τα ¾ των ενηλίκων πιθανολογείται πως θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο σωστός όρος θα ήταν «αυχενικά σύνδρομα», αφού πρόκειται για περισσότερα από ένα προβλήματα που έχουν ως αιτία παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε, λοιπόν, ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων, που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών, αποκαλείται «αυχενικό σύνδρομο».

Τα συμπτώματα

Το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει μία σειρά συμπτωμάτωνμ, ή αλλιώς «τύπων» αυχενικών συνδρόμων, που μπορεί να συνυπάρχουν ή να εμφανίζονται μεμονωμένα. Όταν παρουσιαστεί κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, ιδίως αν επιμένει για αρκετές μέρες ή και εβδομάδες, θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας:

  • Πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα, που μπορεί να επεκτείνεται και στην πίσω και πλάγια περιοχή του, στον ώμο ή στην άνω ράχη. Κάποιες φορές μπορεί να συνδυάζεται και με ενόχληση στην πίσω και πάνω επιφάνεια του κεφαλιού.

  • Πόνος που ξεκινά από την ωμοπλάτη και επεκτείνεται στο χέρι, από το βραχίονα ως τα δάχτυλα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα παρατηρείται και μούδιασμα, αλλαγή της αισθητικότητας στα δάχτυλα ή και μυϊκή αδυναμία σε όλο το χέρι.

  • Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικές δυσλειτουργίες τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα, λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια).

  • Αστάθεια του σώματος. Αυτό το σύμπτωμα έχει να κάνει με τη διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου και αφορά έναν τύπο αυχενικού συνδρόμου που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες και οφείλεται σε στενώσεις των σπονδυλικών αρτηριών στον αυχένα.

Ο εξειδικευμένος γιατρός είναι σε θέση να καταλάβει ποιος πάσχει από κάποιο αυχενικό σύνδρομο από το ιστορικό των συμπτωμάτων και την κλινική εξέταση, χωρίς να χρειαστεί άλλες εξετάσεις. Ωστόσο, για να εντοπίσει ακριβώς το πρόβλημα και να διαπιστώσει την έκτασή του πιθανώς να χρειαστεί μια απλή ακτινογραφία ή, για μεγαλύτερη ακρίβεια, μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας.

 

Οι αιτίες

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Συχνά, απλές μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως ο πόνος που περιορίζεται στον αυχένα, οφείλονται σε εξίσου απλές αιτίες, όπως κόπωση των μυών του αυχένα στην καθημερινότητα ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης ύστερα από κάκωση, λόγω π.χ. αθλητικών δραστηριοτήτων, κτυπήματος ή τροχαίου ατυχήματος. Οι πιο σοβαρές μορφές προκαλούνται συνήθως από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται στις νεότερες ηλικίες ως δισκοπάθεια και στις μεγαλύτερες ως σπονδυλοαρθροπάθεια.

Προβλήματα στον αυχένα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζονται μετά την ηλικία των 25-30, οπότε και κατά κανόνα αρχίζουν οι εκδηλώσεις της εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής στήλης.

Η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την ακριβή αιτία που το προκάλεσε. Απλές μορφές, όπως αυτές που οφείλονται σε μυϊκή κόπωση, θλάση ή διάστρεμμα, υποχωρούν με απλή φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη) μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ή εβδομάδων. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να αποφεύγεται η ακινητοποίηση του αυχένα με κολάρο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η πλήρης κινητικότητα επιταχύνει την αποκατάσταση.

Η αντιμετώπιση των μορφών που οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης είναι πιο μακροχρόνια. Βασίζεται κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία, η οποία στοχεύει στη λύση του μυϊκού σπασμού, στην κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της περιοχής, στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα και στη βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι βίαιοι χειρισμοί ή μέθοδοι κινητοποίησης, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, όμως, πως η εκφυλιστική νόσος είναι μια χρόνια πάθηση, που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, και έτσι μπορεί να παρουσιαστούν υποτροπές, ακόμη και μετά από επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις λίγες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα οφείλεται στην πίεση κάποιου νεύρου από μια δισκοκήλη, ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία. Πρόκειται για μία επέμβαση με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας -εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό- που στην εποχή μας πραγματοποιείται με νοσηλεία μίας μόνο ημέρας και δεν απαιτεί περαιτέρω πρόγραμμα αποκατάστασης. Στην περίπτωση της εγχείρισης η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και μόνιμη. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να κριθεί και επείγουσα, σε περίπτωση που υπάρχει και πίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια).

Στο χειροπράκτη

Η αντιμετώπιση

Πολλοί απευθύνονται σε κάποιο χειροπράκτη για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου. Θα πρέπει, όμως, να έχει γίνει πρώτα η διάγνωση από το γιατρό και ο ασθενής να έχει μαζί του όλες τις εξετάσεις, όπως την ακτινογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία, ώστε να τον ενημερώσει λεπτομερώς για το ιστορικό του. Έπειτα, έχοντας πλήρη και σαφή εικόνα του προβλήματος, ο χειροπράκτης απομονώνει με ψηλάφηση κάθε σπόνδυλο και τον υποβάλει σε συγκεκριμένες κινήσεις, για να εντοπίσει κατά πόσον ο ασθενής είναι «μπλοκαρισμένος», αν δηλαδή αυτές οι κινήσεις δημιουργούν περαιτέρω μυϊκές συσπάσεις ή πίεση σε κάποιο νεύρο. Αφού αξιολογήσει το πρόβλημα και κρίνει πως είναι σε θέση να αναλάβει το περιστατικό, προχωρά στην αντιμετώπιση, που αφορά κυρίως στην εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών χειρισμών, των λεγόμενων «ανατάξεων» των σπονδύλων. Οι ανατάξεις είναι το βασικό μέσο της χειροπρακτικής για τη διόρθωση μηχανικών δυσλειτουργιών της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένες παθητικές διατάσεις, για να βοηθηθεί και το μυϊκό σύστημα. Τέλος, ο χειροπράκτης προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων και εργονομίας για το σπίτι, καθώς και την εφαρμογή ψυχρών ή θερμών επιθεμάτων, ανάλογα το πρόβλημα. Η συχνότητα, ο αριθμός και το περιεχόμενο των συνεδριών χειροπρακτικής εξαρτάται από τη φύση, τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος.

H πρόληψη

Το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποτρέψουμε, καθώς κάποιες μορφές του έχουν σύνθετους ή και άγνωστους λόγους εμφάνισης. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες μπορούμε να προλάβουμε τις πιο απλές μορφές ή να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα των πιο σύνθετων.

  • Βασικός κανόνας είναι η σωστή γυμναστική, χωρίς κραδασμούς και καταπόνηση των δομών της περιοχής. Όσο γυμναζόμαστε διατηρούμε σε καλή κατάσταση το σώμα μας και αποφεύγουμε τους τραυματισμούς. Η γιόγκα και η κολύμβηση θεωρούνται ασφαλείς μέθοδοι άσκησης.

  • Η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντική. Το σώμα μας χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά συστατικά, ώστε να μην εκφυλιστεί πρόωρα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα που περιέχουν Ω3 και Ω6 είναι πολύ καλά για τη λίπανση των αρθρώσεων. Επίσης υπάρχουν και ειδικά σκευάσματα που περιέχουν γλουκοσαμίνη και βοηθούν στη λίπανση των αρθρώσεων που έχουν εκφυλιστεί.

  • Η σωστή στάση του σώματος σε όλο το εύρος της καθημερινότητάς μας είναι επίσης πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, στο γραφείο θα πρέπει η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών και ακριβώς μπροστά μας. Η πλάτη να είναι σε όρθια θέση, η μέση να ακουμπάει πίσω στην καρέκλα και να υπάρχει ένα μικρό μαξιλάρι, ώστε να διατηρείται η λόρδωση της μέσης. Το χέρι που κρατάει το στυλό ή το ποντίκι του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται σε σωστή θέση και πάνω σε στήριγμα (mouse pad), ώστε να μη λυγίζει ο καρπός.

  • Στον ύπνο καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα ειδικό ορθοπεδικό μαξιλάρι και να κοιμόμαστε στο πλάι σε εμβρυακή στάση. Αν χρησιμοποιούμε απλό μαξιλάρι, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να «γεμίζει» το κενό από το αυτί μέχρι τον ώμο, γιατί όταν το τοποθετούμε από το αυτί και πάνω ο αυχένας δεν έχει τη σωστή στήριξη.

  • Στο αυτοκίνητο η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και το κεφάλι να μη γέρνει μαζί με τους ώμους προς τα εμπρός. Επίσης, πολλοί οδηγοί ασυναίσθητα γέρνουν προς το πλάι, έχοντας το χέρι πάνω στις ταχύτητες ή στο παράθυρο, κάτι που επιβαρύνει τη μηχανική του αυχένα και προκαλεί μυϊκούς σπασμούς στους ώμους, στην πλάτη, αλλά και στο χέρι.

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δρ. Ιωάννη Καρνέζη FRCS (Orth), ορθοπαιδικό χειρουργό στο Νοσοκομείο «Υγεία», επιστημονικό διευθυντή Back Care network (www.backcare.gr), και τον Ευάγγελο Δήμου–Ρουσουλέντση, χειροπράκτη-ποδίατρο

MSc DC Chiropractic, BSc (Hons) Podiatry MSh SRCh - DpodM.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>