Το σύστημα ασκήσεων που κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα και έχει τα αποτελέσματα που χρόνια αναζητούσαμε ονομάζεται Callanetics. Από τη Μυρτώ Μήτσιου

Τη δεκαετία του '80 στις Ηνωμένες Πολιτείες ο σημαντικότερος ανταγωνιστής της Jane Fonda –και μάλιστα με πολύ λιγότερο marketing– ήταν το σύστημα ασκήσεων Callanetics. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '70 από την Αμερικανίδα Callan Pinckney, η οποία υπέφερε εκ γενετής από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στα γόνατα, ενώ ο ένας της γοφός ήταν ψηλότερα από τον άλλο. Όταν επέστρεψε από ένα 11χρονο ταξίδι στον κόσμο ως backpacker, η κατάστασή της είχε επιβαρυνθεί πολύ και οι γιατροί της είπαν ότι αν δεν εγχειριζόταν στη σπονδυλική στήλη θα κατέληγε σε αναπηρικό καροτσάκι. Αρνήθηκε να το κάνει και πήρε την κατάσταση στα χέρια της αρχίζοντας να δοκιμάζει διάφορα είδη γυμναστικής. Βλέποντας πως ό,τι και να έκανε ένιωθε πόνους στην πλάτη, άρχισε να προσαρμόζει τις ασκήσεις του μπαλέτου αλλά και τον ανατολίτικο χορό στις δικές της δυνατότητες. Μ' αυτό τον τρόπο, σταδιακά οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη υποχώρησαν και το σώμα της δυνάμωσε. Έτσι δημιουργήθηκε η μέθοδος Callanetics που αρχικά αποτελούνταν από 30 ασκήσεις.

 

Γυμναστική για όλους

Σήμερα η μέθοδος Callanetics έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Βασίζεται σε 45 περίπου ασκήσεις ήπιας έντασης, που μπορούν να εφαρμοστούν απ' όλους, άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικού βάρους και φυσικής κατάστασης. Το μυστικό της είναι οι αργές και χαλαρές κινήσεις, οι μυικές συστολές και οι πολλές επαναλήψεις. Η κίνηση στην εφαρμογή των ασκήσεων είναι μεταξύ μισού και ενός πόντου μόλις, ενώ οι επαναλήψεις μπορούν να φτάσουν και τις εκατό. Αυτός ο τρόπος εκγύμνασης δυναμώνει τους εσωτερικούς μυς και δουλεύει μεμονωμένα τις μεγάλες μυικές ομάδες. Με κάθε άσκηση δηλαδή δεν γυμνάζονται ταυτόχρονα πολλές μυικές ομάδες, αλλά καθεμία ξεχωριστά, με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να συγκεντρώνεται σ' αυτή και να πραγματοποιεί την άσκηση με απόλυτη ασφάλεια. Παράλληλα δουλεύονται και οι μικρές μυικές ομάδες, αυτές που με πολλά άλλα είδη γυμναστικής μένουν σχεδόν αγύμναστες. Σημαντικό στοιχείο των Callanetics είναι ότι η αναπνοή δεν χρειάζεται να συντονίζεται με τις ασκήσειςόπως συμβαίνει στο πιλάτες, καθώς και ότι πραγματοποιείται χωρίς βιασύνη, με τρόπο φυσικό και ελεύθερο. Η μέθοδος είναι στατική, δεν χρησιμοποιεί συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής και δεν περιλαμβάνει αναπηδήσεις, γεγονός που την κάνει ιδανική για εγκύους και για όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή απαγορεύεται να κάνουν αερόβια άσκηση, αφού η ένταση και η καρδιακή συχνότητα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα των Callanetics είναι θεαματικά. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα –μόλις 2 με 3 μήνες ή 20 ώρες γυμναστικής– μειώνεται συνολικά η μάζα του σώματος και αρχίζει να καίγεται ο λιπώδης ιστός από τα προβληματικά κυρίως σημεία, δηλαδή τους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τα μπράτσα. Πέρα από την ενδυνάμωση όμως, η εφαρμογή της μεθόδου χαρίζει επιπλέον ευλυγισία και αντοχή, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη, βοηθώντας το σώμα να διατηρεί σωστή στάση, και παράλληλα χαλαρώνει το πνεύμα και μειώνει την ακόρεστη όρεξη για φαγητό.

 

CardioCallanetics

Για όσους προτιμούν ένα πιο ενεργητικό πρόγραμμα υπάρχει το CardioCallanetics. Πρόκειται για ένα συνδυασμό της μεθόδου Callanetics με ασκήσεις γιόγκα και μπαλέτου που δημιουργούν μια αεροβική άσκηση ιδανική για όσους θέλουν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την αντοχή τους, να διατηρήσουν υγιές το καρδιαγγειακό τους σύστημα και να πετύχουν ακόμη γρηγορότερη απώλεια λίπους. Το CardioCallanetics αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, μόνο που σε αντίθεση με τις άλλες μορφές αερόβιας άσκησης δεν έχει τραντάγματα και υψηλή πίεση.

 

Info Express

l Τα Callanetics και CardioCallanetics πραγματοποιούνται από ειδικευμένους γυμναστές.

l Για γρήγορα αποτελέσματα θα πρέπει να συνδυάζονται και τα δύο προγράμματα.

l Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, η ιδανική συχνότητα εφαρμογής της μεθόδου είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ενώ για τη συντήρηση είναι αρκετή 1 φορά την εβδομάδα.

l Οι ασκήσεις μπορεί να πραγματοποιούνται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από το τελευταίο γεύμα.

l Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι είναι η σωστή στάση του σώματος, ώστε να μην καταπονήσουν τους μυς τους: Το κεφάλι πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη, η κοιλιά και οι γλουτοί σφιχτοί και η λεκάνη προς τα μέσα - όχι σε λόρδωση.

l Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να ακολουθείται από αποθεραπεία, δηλαδή διατατικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται αργά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα βίαια τραβήγματα.

 Ευχαριστούμε την κ. Μαρίνα Κάτσικα, Studio Υγείας και Ευεξίας, Ιουλιανού 55, 3ος όροφος, τηλ. 210 8814075, www.marina-care.com.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>