Μία παραδοσιακά κοινωνική μέρα όπως η Κυριακή (βλέπε οικογενειακά τραπέζια και brunch με φίλους) ένιωσα ότι αυτό που πραγματικά ήθελα ήταν να πάω στη θάλασσα με τον σκύλο μου. Μόνη μου. Ήταν μία από τις πιο παραγωγικές Κυριακές που έχω περάσει.

Υπάρχει ένα κοινωνικό στίγμα σχετικά με τη μοναξιά, η οποία συνδέεται εσφαλμένα με τη δυσκολία να κάνεις φίλους, τα συναισθηματικά προβλήματα ή την απουσία ερωτικού συντρόφου. Η μοναξιά βέβαια δεν ορίζεται από τον κοινωνικό σου περίγυρο. "Σκεφτόμουν ότι το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξουμε μόνοι. Δεν είναι. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξεις με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις μόνος" έχει πει ο Robin Williams. 

"Η μοναξιά είναι μία ανθρώπινη κατάσταση. Καλλιέργησέ τη. Ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται μέσα σου επιτρέπει στο δωμάτιο της ψυχής να μεγαλώσει. Μην περιμένεις ποτέ να ξεπεράσεις τη μοναξιά. Μην ελπίζεις ποτέ ότι θα βρεις ανθρώπους για να καλύψουν αυτό το κενό ή να γεμίσουν αυτόν τον χώρο. Ένας έξυπνος, ευαίσθητος άνθρωπος αποτελεί εξαίρεση, μία τεράστια εξαίρεση. Εάν περιμένεις να βρεις ανθρώπους που θα σε καταλάβουν θα απογοητευτείς πολύ. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταλάβεις τον εαυτό σου, να ξέρεις τι θέλεις και να μην αφήσεις τα βοοειδή να σταθούν στον δρόμο σου" υποστηρίζει η Janet Fitch.

Η μοναξιά είναι μία υγιής κατάσταση, όταν την αποδέχεσαι και ξέρεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία παραγωγική διαδικασία. Ο διαλογισμός, η πρακτική της yoga, το τρέξιμο, το κολύμπι, ένας περίπατος στη φύση, η ζωγραφική, το διάβασμα, η μουσική αποτελούν ιδανικούς τρόπους για να απολαύσεις τη μοναξιά και να καλλιεργήσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Η αποδοχή της μοναξιάς δεν φανερώνει αδυναμία ή έλλειψη κοινωνικής ζωής, αλλά δύναμη, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία. Η μοναξιά αυξάνει τη δημιουργικότητα, σε φέρνει αντιμέτωπο με τις πραγματικές σου ανάγκες και σε βοηθάει να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Το ζητούμενο δεν είναι να αυξάνεις ολοένα τον κύκλο σου, αλλά να μπορείς να διατηρείς φιλίες με ουσία. Στο βιβλίο της, Frientimacy: How to Deepen Friendships for Lifelong Health and Happiness, η Shasta Nelson δείχνει πως ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερες, πιο ουσιαστικές φιλίες, που χαρακτηρίζονται από ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που ονομάζει "frientimacy". Σε έναν κόσμο που όλοι μπορούν να συνδεθούν άμεσα, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να συναντήσεις ανθρώπους και να δημιουργήσεις νέους φίλους - αλλά δεν ήταν ποτε πιο δύσκολο να διαμορφώσεις ουσιαστικές φιλίες. Μέσα από το βιβλίο της, η Nelson προτείνει να απομακρυνθούμε από φιλίες που δεν είναι άμεσα και συνεχόμενα ευχάριστες. Αντιθέτως, παρουσιάζει πως οι φιλίες που βασίζονται στην αφοσίωση και τη δέσμευση μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σημαντικές σχέσεις, ισχυρότερους και πιο ουσιαστικούς δεσμούς, βελτιώνοντας τελικά την ψυχική μας υγεία.

Στις ερωτικές σχέσεις από την άλλη, δεν υπάρχει χειρότερη μοναξιά από αυτή που νιώθεις όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις αυτά που πραγματικά θέλεις και αισθάνεσαι. "Η μοναξιά δεν έρχεται από την έλλειψη ανθρώπων γύρω σου, αλλά όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις όσα είναι σημαντικά για σένα" έχει πει ο Carl Yung. Τα κοινωνικά στερεότυπα και η πίεση από το κοντινό περιβάλλον (συχνά και έμμεση) αποτελούν συχνά τροχοπέδη στην προσωπική σου απελευθέρωση από σχέσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγαλύτερη μοναξιά από όταν θα είσαι κυριολεκτικά μόνη. 

Για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω υπέροχο να έχεις βαθιές φιλίες, οικογενειακούς δεσμούς και έναν διασκεδαστικό κοινωνικό περίγυρο. Ο στόχος δεν είναι να ωραιοποιηθεί η μοναξιά ως παγιωμένη κατάσταση, αλλά ως ανάγκη σε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής τόσο θορυβώδη και χάνεται η σύνδεση με τον εαυτό μας.

Κεντρική Φωτογραφία: Edward Hopper, ‘Automat’ (1927)