top article

Γιατί όμως ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια, τα λέμε; Η απάντηση είναι ότι εκείνη τη στιγμή φαίνεται πιο βολικό να καταφύγουμε σε ένα ψεματάκι αντί να καθίσουμε και να εξηγήσουμε την αλήθεια, κάτι που παίρνει χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, τα ψέματα γυρίζουν μπούμερανγκ στον γονιό και η συμπεριφορά του παιδιού χειροτερεύει. Ο λόγος είναι ότι τα ψέματα αυτά έχουν ισχύ για λίγο, σύντομα όμως το παιδί καταλαβαίνει -μετά από μερικές φορές που αποδεικνύεται ότι αυτό που λέει ο γονιός δεν ισχύει- ότι είναι ψέματα και έτσι δεν τα παίρνει στα σοβαρά.

1. "Πρόσεξε, αν δε φερθείς καλά, τότε δε θα σου πάρω δώρο στα γενέθλια σου ούτε τα Χριστούγεννα ούτε όλη τη χρονιά"

Αυτή η απειλή είναι ένα εύκολο ψέμα που λένε οι γονείς όταν θυμώσουν με τη συμπεριφορά του παιδιού τους και θέλουν να του δείξουν με άμεσο τρόπο πόσο κακό είναι αυτό που κάνει και να το σταματήσει.

Τι μπορείτε να πείτε;

Να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και να το προειδοποιήσετε για τις ρεαλιστικές συνέπειες της πράξης του. Έτσι, σε περίπτωση που το παιδί δεν κάνει τα μαθήματά του και έχει "κολλήσει" στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά, είναι πιο ρεαλιστικό να πείτε "πρέπει πρώτα να τελειώσεις τα μαθήματά σου και μετά να δεις τηλεόραση. Αν δεν το κάνεις, θα αναγκαστώ να την κλείσω και δε θα δεις ούτε σήμερα ούτε αύριο το απόγευμα". Αυτού του είδους η προσέγγιση βασίζεται στη λογική (πρώτα τελειώνουμε τις υποχρεώσεις μας και μετά διασκεδάζουμε) καθώς και στην προειδοποίηση και σε μία λογική συνέπεια που σχετίζεται με τη συμπεριφορά του παιδιού.

2. "Δε θα αφήσω να σου συμβεί ποτέ κανένα κακό"

Στην καρδιά της κάθε μαμάς και του κάθε μπαμπά είναι φυσικά το καλό του παιδιού του και όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις μικρές και μεγάλες κακοτοπιές της ζωής. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Δυστυχώς, δε μπορούμε να προστατέψουμε 100% το παιδί μας ή να κάνουμε και πολλά πράγματα αν για παράδειγμα του τύχει μια δασκάλα που δεν του ταιριάζει, αν τσακωθεί με τους φίλους του, αν του τύχει μια ασθένεια, κλπ.

Τι μπορείτε να πείτε;

Αντί να πείτε το παραπάνω "ψέμα", είναι προτιμότερο να δηλώστε αυτό που βρίσκεται στη βάση του, δηλαδή την αγάπη σας και τον νοιάξιμό σας. "Θα σε αγαπώ πάντα και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σε προστατεύω. Θέλω να ξέρεις όμως ότι στη ζωή μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα, να τσακωθείς με τους φίλους σου, να πάρεις μια λάθος απόφαση, οτιδήποτε, αλλά εγώ θα είμαι πάντα εδώ για σένα".

Διάβασε περισσότερα στο TheMamagers.gr

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>