Μου αρέσει να κάθομαι στον καναπέ με τα παιδιά μου και να τους διαβάζω βιβλία, να κοιτάμε τις εικόνες, να συζητάμε για τους χαρακτήρες και να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει και, βέβαια, να τους εξηγώ άγνωστες λέξεις και να μιλάμε για τη δύναμη των λέξεων. Μία ειδική δύναμη που έχουν οι λέξεις, όπως λέει και το γνωστό ρητό, είναι ότι "η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει". Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε λέξη και φράση που λέμε πάνω στα νεύρα ή την απελπισία μας (από τη συμπεριφορά του παιδιού!) έχει μεγάλη επίπτωση στην ψυχή του.

Μιλώντας όμορφα και ενθαρρυντικά βοηθάμε το παιδί να αναπτυχθεί, ενώ με τις φωνές και τα αρνητικά λόγια το φρενάρουμε και του δημιουργούμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να λέτε στο παιδί σας τις παρακάτω πέντε απλές φράσεις, αντί να του γκρινιάζετε ή να το πιέζετε να σας πει πώς ήταν η μέρα του. Μιλώντας του θετικά όχι μόνο θα σας ανοιχτεί και θα σας μιλήσει, αλλά θα έχει καλύτερη διάθεση και συμπεριφορά!

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια θετική επιβεβαίωση όπως "σήμερα είναι μια ακόμα ωραία μέρα!"

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μικρές θετικές φρασούλες σε χρόνο ενεστώτα, που μας υπενθυμίζουν κάτι που θέλουμε να πετύχουμε, ακόμα και αν δεν το έχουμε καταφέρει. Με το να κάνουμε αυτή τη θετική δήλωση στο παρόν, σαν να ισχύει αυτή τη στιγμή, βάζουμε τις καλές συνθήκες να ισχύουν ήδη και κατευθύνουμε το μυαλό μας προς τη θετική κατεύθυνση που θέλουμε. Ξεκινώντας έτσι τη μέρα σας, με κάτι θετικό, αντί το γνωστό "γρήγορα, θα αργήσεις στο σχολείο" ή άλλα παρόμοια, βάζετε τα θεμέλια για μια όμορφη μέρα για το παιδί σας κι εσάς.

"Σ’ αγαπώ"

Είναι ίσως η σημαντικότερη και ‘δυνατότερη’ φράση που ένας γονιός μπορεί να πει στο παιδί του, χωρίς να χάσει την ισχύ και την ομορφιά της ποτέ! Στα παιδιά, μικρά ή μεγάλα, αρέσει να ακούν τους γονείς τους να τους λένε ότι τα αγαπάνε. Ειδικά όταν ένα παιδί κάνει μια αταξία ή έχει κακή συμπεριφορά, ρωτάει τους γονείς του: "με αγαπάς;". Το παιδί κάνει αυτή την ερώτηση επειδή καταλαβαίνει ότι δε φέρθηκε σωστά και ξαφνικά φοβάται μήπως χάσει την αγάπη του γονιού. Όμως, αγαπάμε τα παιδιά μας γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που κάνουν, οπότε είναι απαραίτητο να τα διαβεβαιώνουμε με ένα απλό "σε αγαπώ" κάθε μέρα για το πώς νιώθουμε απέναντί τους.

Διάβασε περισσότερα στο TheMamagers.gr