top article

Τα πράγματα στην παιδική χαρά δεν είναι πια όπως τα θυμόμαστε. Όταν μεγάλωνα, ήταν OK για ένα αγόρι να τραβάει τις κοτσίδες σου, οι μεγάλοι μάς πληροφορούσαν με νόημα ότι "του αρέσεις, γι’ αυτό σε πονάει". Σήμερα διάβασα για άλλη μία φορά ένα κείμενο για το πόσο λάθος μηνύματα είχαν περάσει στο υποσυνείδητό μας με αυτή τη νοοτροπία. OK, ήταν ένα άρθρο για το φεμινισμό. Αλλά, αν το σκεφτεί κανείς, είτε λόγω χειραφέτησης είτε λόγω κρίσης, όλα λίγο ή πολύ έχουν αλλάξει στον τρόπο που σχετιζόμαστε με το άλλο φύλο. Εάν εκείνος πληρώσει στο πρώτο ραντεβού ή εάν του ανοίξεις εσύ την πόρτα, τι είδους κώδικα χρησιμοποιείς και πώς μεταφράζεται από τον άλλο; Η αλήθεια είναι πως, ενώ όλα γύρω μας αλλάζουν, ένα πράγμα μένει σταθερό: όλοι μας έχουμε απλά ανάγκη να μας αγαπούν και να μας αποδέχονται. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, μπορούμε να δούμε κάτω από ένα πιο ψύχραιμο πρίσμα τη σημασία των ραντεβού με τη βαρύτητα που τους αναλογεί. Τι είναι, αλήθεια, το dating; Μια ευκαιρία να γνωρίσεις τον άλλο, να του συστηθείς, να αφιερώσετε αποκλειστικό χρόνο ο ένας στον άλλο, σε οποιαδήποτε φάση της σχέσης κι αν βρίσκεστε. Με την καθοδήγηση της ειδικού, της ψυχολόγου Αμάντας Μπουζάνη, εξετάζουμε ένα ένα τα νέα ήθη και έθιμα στον τρόπο που "συναντάμε" σήμερα ο ένας τον άλλο.

•Κερνάω απόψε εγώ


Πέρασε η εποχή που εκείνος ζητούσε το λογαριασμό ενώ εκείνη πήγαινε στην τουαλέτα να πουδραριστεί. Αφού περάσαμε δεκαετίες αναλύσεων και, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα αμερικανικού περιοδικού, σήμερα το 57% των γυναικών επιμένουν να κανονίσουν το λογαριασμό, καταλήγουμε στην αγαπημένη συνήθεια των Ολλανδών, που έχει πάρει μάλιστα το όνομά της από εκείνους: we go Dutch, τα μοιραζόμαστε στη μέση. Άλλωστε μπορεί να θέλει εκείνη να κεράσει επειδή πήρε προαγωγή ή εκείνος να θέλει να της πει ένα "ευχαριστώ" με ένα δείπνο στο αγαπημένο της εστιατόριο. "Το σίγουρο είναι ότι πια δεν υπάρχουν κανόνες και ρόλοι στις σχέσεις που να προέρχονται από κοινωνικές κατασκευές" λέει η Αμάντα Μπουζάνη. "Έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από τα πρότυπα που θέλουν τον άνδρα να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού. Παλιότερα ήταν υποχρεωτικό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να υπηρετούν τους κοινωνικούς τους ρόλους, τώρα πια όχι. Οι ρόλοι του παρελθόντος δεν υπηρετούν τις σημερινές ανάγκες μιας σχέσης. Κάτι ακόμα που έχει αλλάξει είναι ότι πια οι άνθρωποι νιώθουν και καλά μ’ αυτό. Και αυτό είναι το σημαντικό. Σήμερα, πέρα από την ανάγκη της προστασίας ή του ξεκάθαρου διαχωρισμού των ρόλων, υπάρχει η ανάγκη της συντροφικότητας. Κι αυτή η ανάγκη είναι πολύ μακριά από το να πληρώσει ο άνδρας στο πρώτο ραντεβού".

•Γελάστε, είναι μεταδοτικό


Τα ραντεβού πια δεν κουβαλούν τη σοβαροφάνεια του παρελθόντος. Όσο πιο διασκεδαστικό τόσο πιο επιτυχημένο, λένε οι ειδικοί (οι φίλες μου). Η ειδικός μάς δίνει και το επιστημονικό υπόβαθρο: "Όλα ξεκινούν με ένα γέλιο, αρχίζοντας από κάτι ασυνείδητο που μας κάνει να χαμογελάμε όταν μας πλησιάζει κάποιος που μας ενδιαφέρει. Με το γέλιο δείχνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στην προσέγγιση, είναι σαν να καλωσορίζουμε το καινούριο, νιώθουμε –και έχουμε– μια θετική στάση απέναντι στο μοίρασμα, εκκρίνουμε ενδορφίνες. Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε μας κάνει να θέλουμε να περάσουμε χρόνο με τον άλλο". I rest my case.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>