Σίγουρα, η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται από πολλούς και ξεχωριστούς παράγοντες που μπορεί να διαφέρουν από ζευγάρι σε ζευγάρι. Μια επιτυχημένη σχέση προϋποθέτει προσπάθεια και αφοσίωση και από τις δύο πλευρές- αλλά το γεγονός ότι παρά τις καλές προθέσεις, πολλές σύγχρονες σχέσεις αποτυγχάνουν, αφήνει χώρο για νέα ερωτήματα. 

Όπως το κύριο ερώτημα που θέτει ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Eli Finkel, στο βιβλίο του The All-or-Nothing Marriage: Μήπως έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τον άλλο;

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, δίνουν στην επιθυμία έναν επείγοντα χαρακτήρα: ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας στηρίζει, να μας αγαπά, να μας βοηθά να εξελιχθούμε, να μας καταλαβαίνει, να μας ποθεί και να μας βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα- όλα αυτά διαρκώς αλλά και με αυθόρμητες εκπλήξεις. Με αυτό τον τρόπο όμως, όπως υποστηρίζει ο Finkel, ασκούμε πάνω του ιδιαίτερη πίεση. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι μπορούμε να ανατρέξουμε σε κάποιο άλλο κοντινό μας πρόσωπο- τους φίλους ή την οικογένεια- για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, αντί να περιμένουμε τα πάντα από ένα άτομο, ειδικά αν η σχέση βρίσκεται σε κάποια πρώιμη φάση. 

Οι υψηλές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες προκαλούν πίεση, άγχος, ανασφάλεια και απογοητεύσεις, όταν ο σύντροφός μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές. Γι' αυτό, το να συζητάμε μαζί του, εκφράζοντας τα συναισθήματά μας και βασίζοντας τις σκέψεις μας σε ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο μπορεί να βοηθήσει τη σχέση να επιβιώσει των κρίσεων και να παραμείνει δυνατή.