72 εκατομμύρια χρήστες επισκέπτονται μηνιαίως sites ερωτικού περιεχομένου. Το 77% είναι άντρες, εκ των οποίων το 46% παντρεμένοι. Μήπως η διαδικτυακή σχέση των αντρών με το πορνό είναι ό,τι για εμάς τις γυναίκες το online (window) shopping, αναρωτιέται συντάκτρια της Madame Figaro. Και αιτιολογεί γιατί δεν πρέπει να ζηλεύουμε. Από τη Βίκυ Νικολαϊδου.

Ανοίγεις «τυχαία» τo κινητό του και βρίσκεις μέσα 1 GB φορτωμένο με ερωτικά βίντεο. Χρησιμοποιείς το pc του, και άλλα βιντεάκια, ακόμη πιο προκλητικά, έχουν κατακλύσει το σκληρό του. Μα τι του συμβαίνει επιτέλους; Κάνω κάτι λάθος εγώ; Δεν του είμαι αρκετή; Μα, επιτέλους, τι βρίσκει σε αυτά τα βίντεο που δεν μπορεί να του τα προσφέρει η σχέση μας;

ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,
28.258 χρήστες του Ίντερνετ βρίσκονται κάθε δευτερόλεπτο σε πορνογραφικά sites, ξοδεύοντας 3.075 δολάρια, ενώ κάθε 39 δευτερόλεπτα ένα νέο ερωτικό βίντεο γυρίζεται στις ΗΠΑ. Είναι πια τόσο απλό: ενώ παλιότερα κάποιος έπρεπε να είναι απόλυτα αποφασισμένος για να αγοράσει ένα πορνογραφικό περιοδικό ή να νοικιάσει μια αντίστοιχη ταινία, ώστε να εκτεθεί στον περιπτερά ή στον υπάλληλο του video club, τώρα μπορεί να έχει ό,τι κι αν θελήσει με ένα κλικ. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 420 εκατομμύρια σελίδες «ενηλίκων» στο Ίντερνετ που προσφέρουν απλόχερα σεξουαλικό υλικό, άλλοτε δωρεάν και άλλοτε έναντι προσιτού οικονομικού αντιτίμου. Μάλιστα ο βρετανικός κολοσσός παραγωγής ερωτικών ταινιών Private Media Group έχει εξελίξει τόσο τις υπηρεσίες του, ώστε να αποστέλλει ερωτικά video απευθείας σε κινητά τηλέφωνα. Δεν τους καταλαβαίνεις… Αλλά μήπως κι αυτοί σε καταλαβαίνουν όταν σερφάρεις με τις ώρες στο yoox.com για ένα ζευγάρι μπότες που ίσως να μην αγοράσεις ποτέ;

FAQ: ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;
Γιατί
ένας άντρας που βρίσκεται σε σχέση και μπορεί να αντλήσει άμεσα ικανοποίηση από μια real time σεξουαλική επαφή, να καταφύγει στην πορνογραφία; Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να ακούγεται παράλογο, παρ’ όλα αυτά και η πορνογραφία έχει τα δυνατά της σημεία: είσαι μόνος με τον εαυτό σου και δεν χρειάζεται να ικανοποιήσεις κανέναν, δεν έχεις το άγχος της στύσης ούτε της εκσπερμάτισης, δεν χρειάζεται να ψιθυρίσεις γλυκόλογα, μπορείς να μπεις κατευθείαν στο ψητό, και μάλιστα με τους δικούς σου ρυθμούς. Ίσως όλα αυτά να μη μας είναι οικεία, αφού ως θηλυκά δεν έχουμε αντίστοιχες ανησυχίες (ακόμα και οργασμό μπορούμε να υποκριθούμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία), όμως για έναν άντρα είναι σημαντικές παράμετροι άγχους. Στις ερωτικές ταινίες, όλα είναι απλά: οι γυναίκες είναι πάντα «καυτές» και «υγρές», «έτοιμες για όλα», δεν ζητάνε συναισθηματική κάλυψη, προσφέρουν το κορμί τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς γκρίνιες και χωρίς πρωτοβουλίες.
Οι πρωταγωνίστριες των
adult ταινιών είναι τα ιδανικά αντικείμενα του σεξ, οι γυναίκες που κάθε άντρας ονειρεύεται από τη εφηβεία του - γεγονός που δικαίως εξοργίζει τις φεμινίστριες.
Όπως ομολογεί και ο διάσημος πορνοστάρ
Bill Margold στο βιβλίο του ψυχαναλυτή Robert Stoller «Porn: Myths for the 20th Century»: «Οκύριος λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά είναι για να δικαιώσω όλους τους άντρες που δεν κατάφεραν να έχουν τις γυναίκες που ήθελαν στην εφηβεία, να πραγματοποιήσω τα όνειρά τους». Και όλα αυτά βέβαια συνδέονται άμεσα με το θέμα του ελέγχου: όταν βλέπουν μια πορνοταινία, οι άντρες είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, επιβάλλουν στα θηλυκά ακόμα και τις πιο ακραίες φαντασιώσεις τους, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να πετύχουν στην πραγματική ζωή. Αυτό σχετίζεται και με το διχασμό πολλών αντρών, που από τη μια θέλουν μία όσια γυναίκα για σύντροφο και μητέρα των παιδιών τους κι από την άλλη επιθυμούν μια πόρνη στο κρεβάτι – ένα φαινόμενο γνωστό στους ψυχαναλυτικούς κύκλους ως «Σύνδρομο Μαντόνα - Πόρνη». Και τέλος, μην ξεχνάμε τις λιγότερο ψυχολογικές και περισσότερο πρακτικές διεξόδους που μια πορνοταινία μπορεί να προσφέρει στο δέκτη της: μπορεί να φαντασιωθεί την ερωτική επαφή σε οποιοδήποτε δυνατό περιβάλλον και με κάθε είδους γυναίκα, κάθε φυλής και σωματικής διάπλασης. Κακά τα ψέματα: δεν είσαι Κινέζα, και δεν θα γίνεις ποτέ.

ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ
Για όλα
φταίω εγώ: πολλές από εμάς έχουμε την τάση να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας, πόσο μάλλον αν ανακαλύψουμε ότι ο σύντροφός μας γεμίζει μέρος του ελεύθερου χρόνου του με εικόνες γυμνών γυναικών. «Δεν του αρέσω πια», «Δεν με θέλει», «Δεν είμαι αρκετά όμορφη ή σεξουαλική για τα γούστα του»: σκέψεις που ενισχύονται από το σύγχρονο βομβαρδισμό με εικόνες καχεκτικών μοντέλων και γυναικείας επιτυχίας απρόσιτες προς το μέσο όρο. Η αρνητική γνώμη που αρκετές γυναίκες έχουν για το σώμα τους –συνειδητά ή μη– μπορεί να απογειωθεί με τη μοναχική σεξουαλική δράση του συντρόφου τους πίσω από μια ψυχρή οθόνη. «Αρκετές γυναίκες προβληματίζονται ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός τους βλέπει ταινίες πορνό και σκέφτονται ότι δεν είναι επαρκείς για να τον ικανοποιήσουν σεξουαλικά, συγκρίνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους με τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται στις συγκεκριμένες ταινίες», λέει ο ψυχολόγος και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Αργύρης Θεοδωρόπουλος.
Η ανασφάλεια είναι το πρώτο συναίσθημα που γεννιέται. Όχι αδικαιολόγητα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και μάλλον άδικα σε πρακτικό, αφού συγκρίνουμε δύο εντελώς ανόμοια πράγματα: μια γυναίκα με σάρκα και οστά που βρίσκεται στο εδώ και το τώρα και μια digital γυναίκα-φαντασίωση που εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων: Οι πορνοταινίες δεν είναι πραγματική απειλή. Μιλάμε για πορνοστάρ που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στo San Fernando Valley στο ηλιόλουστο LA, και που αποκλείεται να συναντήσει ποτέ ο καλός σου. Αλλά ακόμα κι αν τις συναντούσε, πιστεύεις ότι θα ήθελε να κάνει σχέση μαζί τους; Το οφθαλμόλουτρο απέχει πολύ από την απιστία, ενδεχομένως κιόλας να την αποτρέπει. Επιπλέον, το 43% των αντρών που πήραν μέρος σε μια έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey δήλωσαν ότι δεν θέλουν να κάνουν στην πραγματικότητα όλα όσα βλέπουν, απλά τους αρέσει να τα φαντασιώνονται. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο ότι ο σύντροφός σου επιθυμεί κάτι διαφορετικό από εσένα. Αυτό όμως οφείλεις να το διερευνήσεις.

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Men are from
Mars, women are from Venus. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν τον καταλαβαίνεις, κι αντίστοιχα σκέψου πόσες φορές δεν σε καταλαβαίνει κι εκείνος. Είναι άλλη η πρώτη ύλη μας, άλλο το υλικό. Εμείς είμαστε πιο εγκεφαλικές, εκείνοι πιο σαρκικοί. «Είναι γεγονός ότι οι άντρες προτιμούν περισσότερο από τις γυναίκες τις ταινίες ερωτικού περιεχομένου, κάτι που ενισχύει την επικρατούσα άποψη ότι οι άντρες είναι οπτικοί τύποι, ενώ οι γυναίκες πιο συναισθηματικές», λέει ο ψυχολόγος κ. Θεοδωρόπουλος. Επιπλέον, όταν ένας άντρας έχει αντλήσει όλη του τη σεξουαλική εκπαίδευση από τις τσόντες, αφού η αγία ελληνική οικογένεια και φυσικά το σχολείο σφυρούσαν αδιάφορα τα χρόνια που η λίμπιντό του χτυπούσε κόκκινο, πώς να απαιτήσεις να βγάλει μια για πάντα την πορνο-δασκάλα από τη ζωή του; Βέβαια, για τα πάντα υπάρχει ένα μέτρο. Εάν, δηλαδή, βρίσκει δεκάδες δικαιολογίες για να αποφεύγει το σεξ και να κλείνεται στο μπάνιο ή στο γραφείο του, επιστρέφοντας με βλέμμα θολό και μαύρους κύκλους, ναι, τότε έχεις λόγο να ανησυχήσεις. Αρκετοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «τοξικές» τις συνέπειες της πορνογραφίας στον άνθρωπο, συγκρίνοντάς την συχνά με ουσίες όπως η κοκαΐνη. Και αν κάποιος βλέπει καθημερινά ερωτικές ταινίες, μπορεί πράγματι να έχει εθιστεί. Ειδικά δε αν τις χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο της πραγματικής επαφής, έχεις κάθε λόγο να αντιδράσεις.
Για να διαπιστώσεις γενικά εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, πρέπει να γνωρίζεις πώς έχει πραγματικά η κατάσταση:
πόσο συχνά το κάνει και τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπει. Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα για σένα αν βλέπει τσόντες καθημερινά, και σίγουρα όχι με ανήλικα παιδιά, κτηνοβασίες ή άντρες gay. Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για να τον πείσεις να επισκεφθεί έναν ειδικό. «Η συστηματική παρακολούθηση πορνογραφικών ταινιών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική εικόνα και έκφραση του ζευγαριού», παρατηρεί ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Είναι αλήθεια όμως ότι πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να εμπλουτίσουν το σεξουαλικό τους ρεπερτόριο, ώστε να διατηρούν ζωηρή την ερωτική τους φλόγα. |
Και η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο τρόπο ενίσχυσης του σεξουαλικού ενδιαφέροντος». Δηλαδή, αν δεν έχεις πέσει σε
ειδική περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να μιλήσεις ανοιχτά με το σύντροφό σου. Να καταλάβεις γιατί το κάνει και τι ικανοποίηση αντλεί από αυτό. Έτσι, και θα έρθετε πιο κοντά, και θα καταλάβεις καλύτερα τις σεξουαλικές ανάγκες ή φαντασιώσεις του και μπορεί στο τέλος να αρχίσεις να το απολαμβάνεις. Όταν ένα τέτοιο «χόμπι» δεν μένει μυστικό αλλά συζητιέται από το ζευγάρι, μπορεί ακόμα και να γίνει κοινό σημείο σεξουαλικής αναφοράς. Είπαμε, οι γυναίκες δεν είμαστε κατά βάση οπτικοί τύποι, αλλά πόσο αδιάφορη μπορείς να μείνεις απέναντι σε δύο σφριγηλά κορμιά που το διασκεδάζουν παθιασμένα; Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να μην καταπιέσεις τα δικά σου θέλω: να μην ενδώσεις σε σεξουαλικό περιεχόμενο που θίγει τις αντιλήψεις σου και να μην εξαναγκαστείς σε ερωτικές πράξεις που δεν εγκρίνεις. Μια καλή σχέση βασίζεται απαραίτητα στην κοινή απόλαυση. Εάν ένας από τους δύο καταπιέζεται, οι ισορροπίες χάνονται ανεπιστρεπτί. Άλλωστε όταν τα φτιάξατε/παντρευτήκατε, εσύ δεν του συστήθηκες ως «Τζέιμσον, Τζίνα Τζέιμσον».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙΣ

1)Κάθε χρόνο στην Αμερική γυρίζονται 20πλάσιες ταινίες ενηλίκων από τις αντίστοιχες mainstream ταινίες που παράγει το Χόλιγουντ.

2)H βιομηχανία πορνό στο San Fernando Valley της Καλιφόρνια απασχολεί περισσότερα από 12.000 άτομα και πληρώνει περί τα 36 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε φόρους.

3)Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.351 κληρικούς, το 54% δήλωσε ότι είχε εκτεθεί σε πορνογραφικό υλικό τον τελευταίο χρόνο και το 30% μέσα στον τελευταίο μήνα.

4)Το 2006 η βιομηχανία πορνό στην Αμερική έκανε τζίρο 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ. Το νούμερο αυτό είναι μεγαλύτερο από τις συνολικές εισπράξεις των αμερικανικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και μπέιζμπολ.

5)Οι διεθνείς εισπράξεις από την παγκόσμια διακίνηση πορνογραφικού υλικού το 2006 ήταν 97 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά η Microsoft δήλωσε συνολικό τζίρο 44,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

6)Το 60% των επισκέψεων στο Ίντερνετ έχουν κάποιο σεξουαλικό κίνητρο.

7)Η λέξη «sex» είναι ο Νο1 όρος αναζήτησης στα search engines: χρησιμοποιείται περισσότερο από ό,τι οι λέξεις «games», «travel», «music», «jokes», «cars», «weather», «health» και «jobs» συνολικά. Οι όροι «πορνό/πορνογραφία» είναι τέταρτοι στη λίστα.

8)Κάθε μήνα, περισσότεροι από 72 εκατομμύρια χρήστες επισκέπτονται sites ερωτικού περιεχομένου. Το 77% αυτών είναι άντρες και το 46% παντρεμένοι.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>