Expert στο φλερτ δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η φλερτολογία, η νέα επιστήμη που ακολουθεί συγκεκριμένη θεωρία και κανόνες για να μας μάθει πώς να σαγηνεύουμε τους πάντες. Από την Τζούλια Διαμαντοπούλου

Πριν από ένα χρόνο, ο κολλητός μου ο Δημοσθένης χώρισε με την κοπέλα του, ύστερα από 7 χρόνια σχέσης και 1 χρόνο αρραβώνα. Για την ακρίβεια, τον χώρισε εκείνη - κι ήταν λίγο σαν να χώρισε όλη την παρέα. Κι αφού, επί ένα τρίμηνο, αναλύσαμε μέχρι άνω τελεία τα τελευταία τους μηνύματα, αφού εξαντλήσαμε τα πώς, τα γιατί, τα μήπως και τα ίσως, αποφασίσαμε όλοι μαζί να τον σπρώξουμε στην επόμενη φάση. Η Αλεξάνδρα του τραγούδησε το Ο έρωτας με έρωτα περνάει, ο Γρηγόρης άρχισε να του γνωρίζει παλιές του συμφοιτήτριες, η Στέλλα κι εγώ επιλέξαμε το κλασικό «αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι ένα fling» (εκείνη), «ένα νέο φλερτ, κάτι ν’ ασχολείσαι…» (εγώ). Και σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το βασικότερο πρόβλημα, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή μας είχε ομολογουμένως ξεφύγει: Πώς φλερτάρεις ύστερα από 7 χρόνια σχέσης; (Άθλια). Θυμάσαι; (Όχι). Είναι σαν το ποδήλατο; (Καθόλου). Σου έρχεται εύκολα και φυσικά σαν τα παλιά σου γαλλικά, στο Παρίσι; (Για κανένα λόγο). Και τότε τι κάνεις;
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των σχέσεων,
μαθαίνεις να φλερτάρεις παρακολουθώντας ταχύρυθμα μαθήματα φλερτολογίας που απευθύνονται όχι μόνο σε όσους έχουν ξεχάσει το σπορ, αλλά και σε όλους όσοι δεν έχουν ακριβώς ντοκτορά στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Η τέχνη που έγινε επιστήμη

Ήξερες ότι το φλερτ είναι τέχνη. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι πρόσφατα μετατράπηκε σε επιστήμη. Η φλερτολογία γεννήθηκε στην Αμερική (δεν μπορεί να μη θυμάσαι το επεισόδιο του Sex and the City όπου η Κάρι έβγαλε ένα τσούρμο απελπισμένες Νεοϋορκέζες από το αμφιθέατρο και τις πήγε μπαρότσαρκα για να γνωρίσουν ελεύθερους άντρες), αλλά βρήκε το δάσκαλό της στην Αγγλία.

Σήμερα,
στο Λονδίνο υπάρχουν τουλάχιστον 4 εταιρείες που προσφέρουν σεμινάρια φλερτ σε άντρες και γυναίκες, αλλά και ταχύρυθμα μαθήματα με προσωπικό flirting trainer. Η γνωστότερη δε επιχείρηση, www.flirtology.co.uk, οργανώνει τα πολύ επιτυχημένα flirting tours του Λονδίνου: βλέπεις το Big Ben, φλερτάρεις με τους στρατιώτες έξω από το Μπάκιγχαμ και γυρνάς στο ξενοδοχείο σου με το κινητό γεμάτο νέα, δεκαψήφια νούμερα. Τα βιβλιοπωλεία αναγκάζονται να εγκαινιάσουν νέο τομέα για να στεγάσουν τα δεκάδες best sellers που υπόσχονται να σε μετατρέψουν εν ριπή οφθαλμού στην απόλυτη Pick-up Artist, η βρετανική αλυσίδα Pizza Express (οικογενειακά εστιατόρια για νόστιμη πίτσα) προσφέρει δωρεάν σεμινάρια στους σερβιτόρους της για να μάθουν πώς να φλερτάρουν με τους πελάτες πάνω από ένα πιάτο σκορδόψωμο, ενώ τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαφημίζουν «flirting and fitness» τριήμερα στη Μάλτα. Στην τιμή περιλαμβάνεται παραμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ημιδιατροφή, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, 2 τρίωρα σεμινάρια φλερτ, flirting tour στη Βαλέτα, καθημερινά μαθήματα pilates και θεραπείες spa!

Ξέρω τι σκέφτεσαι: μόνο οι Άγγλοι θα μπορούσαν να πάρουν το πιο φυσικό και διασκεδαστικό ανθρώπινο ένστικτο και να αναπτύξουν εγχειρίδιο με σωστά και λάθη, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, θέματα sos και bullet points. Αλλά αν ισχύει ότι στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, μήπως δεν είναι και τόσο περίεργο να αντιμετωπίζεις το φλερτ σαν πεδίο μάχης, όπου πρέπει να πας καλά εξ-οπλισμένος;

 

Τι είν’ αυτό που το λέμε φλερτάρω;

Η γιαγιά σου το ονόμαζε «κόρτε» κι όταν έλεγε «φλερτ» το χρησιμοποιούσε σαν ουσιαστικό σε φράσεις όπως: «ο Μάκης είναι το φλερτ μου». Από τότε το συνδύασες με κάτι ρομαντικό και λίγο ξεπερασμένο όπως τα δαντελένια γάντια, το παγωμένο τσάι και τον ίδιο το Μάκη. Στην εποχή του vintage όμως άρχισες να ψάχνεις τα μπαούλα για αυθεντικά γάντια και τα μπαράκια για λίγο παραδοσιακό φλερτ. Και τότε ήρθε το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνιολογίας (ναι, στην Αγγλία είναι όλοι στο κόλπο) για να σε ενημερώσει ότι το φλερτ είναι κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση: είναι μια παγκόσμια και βασική πτυχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Οι ανθρωπολογικές μελέτες άλλωστε δείχνουν πως, με διαφορετικούς τρόπους, το φλερτ υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες και τις κοινωνίες ανά τον κόσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Άλλωστε, αν ο άνθρωπος δεν μπορούσε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του προς τα άτομα του αντίθετου φύλου, δεν θα μπορούσε και να αναπαραχθεί. Με λίγα λόγια, φλέρταρε γιατί χανόμαστε.

 

Βασικό ένστικτο

Αν όμως το φλερτ είναι ενστικτώδες, τότε γιατί χρειαζόμαστε βοηθήματα; Όπως κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, υποστηρίζουν οι ειδικοί (βλέπε φλερτολόγοι), το φλερτ βασίζεται σε μια σειρά από πολύπλοκους και άγραφους κανόνες τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι τηρούμε υποσυνείδητα (όποια γυναίκα βέβαια έχει πέσει θύμα του «ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;» μάλλον θα διαφωνήσει). Αυτοί οι κανόνες ορίζουν πού, πότε, με ποιον και με τι τρόπο θα φλερτάρουμε. Έλα όμως που πολύ συχνά κάνουμε λάθη. Άλλωστε το φλερτ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανταλλαγή «μηνυμάτων» με τον άλλον. Και δεν είναι δύσκολο να παρερμηνεύσεις αυτά τα μηνύματα στο χαμηλό φωτισμό του μπαρ και έχοντας πιει ένα dry martini παραπάνω. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως ιδιαίτερα οι άντρες τείνουν να παρερμηνεύουν τη φιλική διάθεση μιας γυναίκας ως ένδειξη σεξουαλικού ενδιαφέροντος.


Κι εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Σε όσους άντρες φίλους μου ανέφερα τη μόδα των flirting seminars θεώρησαν αυτομάτως πως απευθύνονται μόνο σ’ εκείνους. Όταν τους εξήγησα πως τα μαθήματα παρακολουθούν στην πλειοψηφία γυναίκες, προβληματίστηκαν. «Μα εσείς δεν χρειάζεται να φλερτάρετε. Ή, τουλάχιστον, δεν χρειάζεστε στρατηγικές και έξυπνες ατάκες. Αν πάτε σ’ έναν τύπο και τον ρωτήσετε αν περνάει καλά, αρκεί». «Μύθος» απαντάει στο βιβλίο Man Magnet η Romy Miller. «Λανθασμένα οι άντρες νομίζουν ότι εκείνοι ξεκινάνε συνήθως το φλερτ. Μπορεί να κάνουν εκείνοι το πρώτο βήμα πλησιάζοντας μια γυναίκα, αλλά οι έρευνές μας δείχνουν ότι στα 2/3 των περιπτώσεων εκείνη είναι που ουσιαστικά αρχίζει το φλερτ δείχνοντάς του νωρίτερα ότι είναι ανοιχτή στο να έρθει και να της μιλήσει».

 

Άννα, να ένα αγόρι

Μπορείς τελικά να μάθεις να φλερτάρεις; Η Elizabeth Clark, συγγραφέας του Flirting for Dummies, δεν έχει καμιά αμφιβολία. «Τα πάντα είναι μια ευκαιρία για φλερτ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθεις να την αξιοποιείς». Κι αν η γλώσσα του σώματος σου είναι τόσο άγνωστη όσο και τα σουαχίλι; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Όπως τα πάντα, έτσι και το φλερτ είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα που μπορείς να καλλιεργήσεις», υποστηρίζει η ανθρωπολόγος Jean Smith, ιδρύτρια του flirtology.co.uk και γκουρού της φλερτολογίας. «Χρειάζεται εξάσκηση, αλλά στο τέλος σου γίνεται δεύτερη φύση. Μαθαίνεις πώς να κάνεις τον άλλον να νιώθει ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη, ή έστω στο δωμάτιο. Στο κάτω-κάτω όλοι θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, κι αυτό ακριβώς πετυχαίνουν όσοι ξέρουν να φλερτάρουν. Δεν έχει να κάνει με έξυπνες ατάκες ή με την εξωτερική σου εμφάνιση, αλλά με την ενέργεια που απευθύνεις στον άλλον».

Τα σεμινάριά της στο Flirtology του Λονδίνου χωρίζονται σε τρεις διαφορετικούς κύκλους: «Πώς να έλκεις, να πλησιάζεις και να γοητεύεις», «Ανακαλύπτοντας τον “φλερτέ” εαυτό σου» και «Φλερτ στη δουλειά». Η πιο ενδιαφέρουσα όμως πρόταση του κέντρου είναι τα flirting tours, όπου βάζεις τη θεωρία στην πράξη. Μη φανταστείς ότι παίρνετε με τη σειρά τα μπαρ του Λονδίνου. Τα δίωρα tours περιλαμβάνουν πιο low profile μέρη, όπως βιβλιοπωλεία, μουσεία και… σούπερ μάρκετ. «Στόχος της βραδιάς δεν είναι να κάνεις την επόμενη σχέση σου», προειδοποιεί η Jean. «Είναι να μάθεις να έχεις ανοιχτό μυαλό, να προσέχεις τους ανθρώπους γύρω σου και να διασκεδάσεις. Το φλερτ είναι ένα δώρο, προσφέρεις κάτι στον άλλον: μια σύντομη συνομιλία, ένα χαμόγελο, την ευκαιρία να νιώσει καλά με τον εαυτό του». Τα flirting tours της πόλης ξεκινάνε συνήθως σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί. Ο πρώτος στόχος είναι να περπατήσεις για ένα πεντάλεπτο και να μην κάνεις τίποτα περισσότερο από το να χαμογελάς στους ανθρώπους γύρω σου. Σιγά-σιγά τα πράγματα δυσκολεύουν. Το επόμενο task είναι να πλησιάσεις κάποιον και να προσπαθήσεις ν’ ανοίξεις μία συζήτηση διάρκειας από 1 έως 3 λεπτά. «Το small talk είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι για όλους τους ανθρώπους. Είναι όμως απαραίτητο μέρος της διαδικασίας. Αν σκεφτείς ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσεις στον άλλον για ένα λεπτό, δεν αγχώνεσαι. Το πολύ-πολύ να μην οδηγήσει πουθενά», συνεχίζει η γκουρού.

 

Δάσκαλε που δίδασκες

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά κάνουν το φλερτ να θυμίζει μαθηματική εξίσωση. Άλλωστε, ζούμε σε κοινωνίες που μας σπρώχνουν να κρυβόμαστε πίσω από πολυσέλιδα εγχειρίδια οδηγιών για να βεβαιωθούμε πως τα κάνουμε όλα σωστά και να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε φίλους με το πάτημα ενός κουμπιού, να φλερτάρουμε με emoticons, και πως η ικανότητά μας για live αλληλεπίδραση με το αντίθετο φύλο μειώνεται γεωμετρικά. Γιατί λοιπόν να μη δώσουμε στη φλερτολογία μία ευκαιρία; Άλλωστε, το φλερτ είναι παιχνίδι και τα παιχνίδια χρειάζονται κανόνες. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν αντιμετωπίσουμε το φλερτ ως επιστήμη είναι να φλερτάρουμε λίγο περισσότερο, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να χαμογελάμε πιο συχνά και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Ο φίλος μου ο Δημοσθένης πάντως την επόμενη κοπέλα του δεν τη γνώρισε ούτε ακολουθώντας τις οδηγίες εγχειριδίων, ούτε με σεμινάρια φλερτ (που δεν παρακολούθησε), αλλά με το γνωστό τρόπο. Συναντήθηκαν σε μια παρέα, αντάλλαξαν αμήχανα βλέμματα, της ζήτησε άτσαλα να ξαναβρεθούν, του απάντησε «ναι» κι ήθελε ν’ ανοίξει η γη να την καταπιεί, ξαναβγήκαν κι είναι μαζί από τότε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι του πήρε λίγο χρόνο παραπάνω...

 

Ταχύρυθμα μαθήματα (για να μη τρέχεις στο Λονδίνο)

* Επιδίωξε την οπτική επαφή και κράτα το βλέμμα σου πάνω του για λίγα δευτερόλεπτα πριν το απομακρύνεις. Χαμογέλα, παίξε με τα μαλλιά σου, κράτα το σώμα σου «ανοιχτό» και μη σταυρώνεις τα χέρια ή τα πόδια σου, γιατί αυτό υποδηλώνει στάση άμυνας.

* Χρησιμοποίησε συχνά το όνομά του στη συζήτηση, γέλα με τα αστεία του και μη διαστάσεις να τον ακουμπήσεις απαλά στον ώμο ή στο μπράτσο.

* Πάνω απ’ όλα μην ξεχνάς να το διασκεδάσεις!

Με φλερτάρεις ή μου φαίνεται;

Οι αναλυτές της γλώσσας του σώματος υποστηρίζουν πως ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιος ενδιαφέρεται για σένα είναι να παρατηρήσεις την κατεύθυνση των… πατουσών του. Όσο αστείο κι αν σου φαίνεται, αν είναι στραμμένες προς τα σένα μάλλον σημαίνει πως κάτι υπάρχει. Αν τώρα διστάζεις να κοιτάξεις προς τις πατούσες του γιατί φοβάσαι (δικαιολογημένα) πως θα σε πιάσει νευρικό γέλιο, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Δοκίμασε να πιεις μια γουλιά απ’ το ποτό σου ή να κοιτάξεις το ρολόι σου. Αν τον δεις να κάνει το ίδιο, το θέμα πάει καλά. Μελέτες δείχνουν πως τείνουμε να μιμούμαστε τις κινήσεις των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν.

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>