Είναι μαζί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ξυπνάνε μαζί, κοιμούνται μαζί, δουλεύουν μαζί, κάτω από την ίδια στέγη. Μπορούν άραγε να έχουν και όρεξη για σεξ στο τέλος της ημέρας; Απο την Τζίνα Κωνσταντοπούλου

Όταν ο Σίγκμουντ Φρόιντ υποστήριζε ότι «το μόνο που έχει σημασία είναι η αγάπη και η εργασία», πιθανότατα δεν φανταζόταν ότι η συγκεκριμένη φράση θα συμπύκνωνε τη lifestyle επιλογή (ή μονόδρομο) που υιοθετούν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια του 21ου αιώνα. Καλώς ήλθαμε, λοιπόν, στον κόσμο του «24/7» όπου ευδοκιμεί το compact ζευγάρι.
Ένα νέο μοντέλο σχέσης που θέλει τους συντρόφους κεκλεισμένων των θυρών, να μην αποχωρίζονται ο ένας τον άλλο ούτε κατά τη διάρκεια της μέσης εργασιακής χρονικής ζώνης 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, γνωστή και ως Nine to Five. Όχι λόγω παράφορου έρωτα, όπως θα ήθελαν οι ρομαντικοί, αλλά εξαιτίας των νέων εργασιακών συνθηκών που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι γνωστό πως οι υπάλληλοι εντός εταιρείας κοστίζουν περισσότερο απ’ ό,τι εάν δουλεύουν από το σπίτι τους. Γι’ αυτό και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους χώρο ως επαγγελματική έδρα στην Αγγλία, όπως καταδεικνύει το Henley Centre for Forecasting, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί πόσοι από αυτούς δουλεύουν κατ’ οίκον ως συνεργάτες με τους συντρόφους τους.

Οι κοινωνιολόγοι πάντως δεν φαίνεται να εκπλήσσονται, αλλά ούτε και να ανησυχούν με τη νέα αυτή τάση που έρχεται να προκαλέσει κραδασμούς τόσο στη σχέση όσο και στην καριέρα μας. Ο Βρετανός κοινωνιολόγος Richard Tyrel εξηγεί τη διάθεση των ζευγαριών να ζουν και να δουλεύουν χωρίς διαχωριστικά: «Η ανάγκη να κάνεις downsize, να δραπετεύσεις από τους περιορισμούς και τη ρουτίνα της υπαλληλικής ύπαρξης στα στενά πλαίσια ενός επιχειρηματικού οργανισμού, καθώς και η ανάγκη για επιβεβαίωση, οδηγούν σε πιο ανεξάρτητες επιλογές ζωής και εργασίας». Όλο αυτό βέβαια ακούγεται σχετικά ωραίο και απλό στη θεωρία, το θέμα όμως είναι πώς άραγε το βιώνεις στην πράξη;

 

Ο έρωτας στα χρόνια της καριέρας

Ένα τυπικό ζευγάρι στα τέλη του 20ού αιώνα ξυπνούσε το πρωί, έπινε γρήγορα γρήγορα τον καφέ του, και μετά το πρωινό ντους έδινε ένα πεταχτό φιλί στην εξώπορτα, κατεβάζοντας παράλληλα τα σκουπίδια. Το πρόγραμμα έλεγε ότι θα ξαναβρίσκονταν περίπου ύστερα από 8 με 12 ώρες, εξουθενωμένοι στο σπίτι, θα παράγγελναν ντελίβερι και θα αποκοιμιούνταν στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση. Τα νέα δεδομένα όμως ανατρέπουν το σκηνικό.
Το πακέτο συμβίωσης πλέον περιλαμβάνει και τις επαγγελματικές ανάγκες των συντρόφων. Η εποχή που είχαμε βάλει στο μικροσκόπιο τα «ζευγάρια γραφείου» και αναλύαμε τα υπέρ και τα κατά του να φλερτάρεις πάνω από το φωτοτυπικό/μέσα στο κουζινάκι/έξω στο διάδρομο φαίνεται πια μακρινή. Ναι, αν και θεωρείται αντιεπαγγελματικό, ήταν πολύ λογικό να κάνεις μια σχέση στο χώρο της δουλειάς όταν περνούσες τη μισή -ίσως και περισσότερη- από την καθημερινή ζωή σου σε μία εταιρεία. Ο νόμος των πιθανοτήτων σχεδόν σε έσπρωχνε να ερωτευτείς τον τύπο του διπλανού γραφείου, συνάπτοντας μια σχέση με τις δικές της φυσικά παρενέργειες.
Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, για παράδειγμα, μπορούσε πολύ εύκολα να διαβρώσει το ρομαντισμό των εραστών-συνεργατών. Και η αλήθεια είναι ότι γράφτηκαν χιλιόμετρα από άρθρα στα περιοδικά με συμβουλές προς αυτούς που ήθελαν να σώσουν το δεσμό τους με το συνάδελφο/τον ανώτερο/τον υφιστάμενο και αγωνιούσαν πώς θα γλίτωναν τα κουτσομπολιά μετά το meeting ή δεν θα μπλόκαραν την προαγωγή του αγαπημένου τους.
Αν ήταν όμως μια φορά περίπλοκο να επιβιώσει μία σχέση στο γραφείο, ο βαθμός δυσκολίας για ένα ζευγάρι που έχει κάνει την τραπεζαρία του meeting room διαφαίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

 

Business and pleasure

Τα compact ζευγάρια μπορεί να μην είναι ακόμα διαδεδομένα στην Ελλάδα, όμως στο εξωτερικό, όπου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, συνοδεύονται ήδη και με τα σχετικά εγχειρίδια βοηθείας στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Οι «προπονητές σχέσεων» προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει το σπίτι όταν μεταλλάσσεται και σε γραφείο.
Δεν είναι εύκολο να μοιράζεσαι την επαγγελματική σου ρουτίνα με τον άνθρωπο με τον οποίο κοιμάσαι, ούτε να κάνεις τηλέφωνα και να στέλνεις business mails με την αγάπη σου να περιφέρεται στο χώρο, κάνοντας μάλιστα ακριβώς το ίδιο -σοβαρό- πράγμα με σένα. Χρειάζεται να ακολουθείς κανόνες που θα κάνουν την εργασιακή συνύπαρξη στο σπίτι πιο λειτουργική. Πράγμα που μου επιβεβαιώνει και ένα φιλικό ζευγάρι - εκείνος δημοσιογράφος, εκείνη στιχουργός. Στην περίπτωσή τους απαγορεύονται τα τηλέφωνα στο καθιστικό, οι μεγαλόφωνες συζητήσεις που μπορούν να σε βγάλουν από τον ειρμό της σκέψης όταν γράφεις, η μουσική (η φίλη μου, που δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς να ακούει μουσική, φοράει ακουστικά).

Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια σχέση δεν τη χαρακτηρίζεις piece of cake, αλλά όλα γίνονται πιο βατά αν συνειδητοποιήσεις από την αρχή ότι για ένα οχτάωρο τουλάχιστον, από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, θα συμπεριφέρεστε καταρχήν σαν συνεργάτες. Επίσης, το ζευγάρι θα πρέπει να ορίσει τα καθήκοντα του καθενός, τύπου ποιος θα κατεβάζει τα σκουπίδια, θα προμηθεύεται χαρτική ύλη για τον εκτυπωτή, θα ετοιμάζει κάτι ελαφρύ για lunch break, θα παίρνει το παιδί από το σχολείο ή θα βγάζει το σκύλο βόλτα.
Αυτό το μοντέλο σχέσης έχει τελικά το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα: το ζευγάρι ορίζει το κοινό του πρόγραμμα πιο εύκολα, ενώ κερδίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο στο σπίτι, γλιτώνοντας και τις χαμένες ώρες στο τιμόνι, από και προς το γραφείο. Παράλληλα κάνει οικονομία, αφού δεν ξοδεύει σε βενζίνη και έξοδα κίνησης, κάτι που, αν μη τι άλλο, με τις σημερινές συνθήκες είναι το Νο1 ζητούμενο. Με άλλα λόγια, το compact ζευγάρι αποτελεί κάτι σαν comeback της οικογένειας ως κοινωνικής και ταυτόχρονα οικονομικής μονάδας όπως την είχαμε γνωρίσει πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

 

Σε ένα μόνο σημείο κρούουν τον κώδωνα οι ειδικοί. «Η υπερβολική δόση οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε μονότονο lifestyle και στη συνέχεια σε ανία», επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Paula Hall. Πράγμα αυτονόητο, αφού το compact ζευγάρι κινδυνεύει να γίνει ένα «κλειστό» ζευγάρι, πιο πολύ και απ’ όταν φέρνει στον κόσμο ένα παιδί όπου είθισται να περιορίζει τις εξόδους και τις κοινωνικές επαφές.
Ακόμα και η λεπτομέρεια ότι δεν χρειάζεται να ντυθείς για να πας στο γραφείο μπορεί να οδηγήσει τους δύο συντρόφους σε παραίτηση, να περιφέρονται όλη μέρα στο γραφείο-σπίτι αχτένιστοι με τις πιτζάμες. Και ως γνωστόν, η παραίτηση ή η υπερβολική οικειότητα ποτέ δεν λειτουργεί αφροδισιακά - ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα κρεβάτι.
Η λύση ωστόσο είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που δίνεται και στα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, που ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε λίγα τετραγωνικά. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και δώστε ραντεβού στο love hotel της γειτονιάς σας για τα υπόλοιπα. Μπορεί να είναι αντιοικονομικό, όμως τι θα σου στοίχιζε περισσότερο: να σπαταλήσεις μερικά λεφτά ή τη σχέση σου;

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>