top article


Σπούδασε και έζησε στο Λονδίνο μέχρι το 2005, όπου και εργάστηκε ως Associate Director στην γκαλερί Beaux Arts του Mayfair. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ξεκίνησε ως επιμελήτρια εκθέσεων σε γκαλερί, μουσεία, αλλά και εικαστικές πλατφόρμες (Art Athina, Remap), ενώ εδώ και 8 χρόνια αρθρογραφεί για τον πολιτισμό και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Στα highlights του πλούσιου βιογραφικού της είναι και η συνεργασία της με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (Dan Perjovschi, Doug Fishbone, Keren Cytter, Sigalit Landau, Basim Magdy, Pravdoliuv Ivanov κ.α.), οι διαλέξεις της για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η συν-συγγραφή του βιβλίου The International Art Markets (εκδ. Kogan Page).
 
Τον Μάιο του 2013 ίδρυσε την μη-κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept, η οποία μέσω ατομικών εκθέσεων παρουσιάζει καταξιωμένους νέους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, παρέχει δωρεάν συμβουλευτική και βοήθεια σε φοιτητές και αποφοίτους Καλών Τεχνών και οργανώνει σεμινάρια για wannabe συλλέκτες σύγχρονης τέχνης. 

Ζει στην Ακρόπολη με τον σκύλο της, τον Freud, της αρέσουν τα ωμά αμύγδαλα, η hot yoga, το camping, ο Muddy Waters, η Etta James, οι Rolling Stones, οι discoμπάλες, τα κομφετί, ο κίτρινος χρυσός και ο οίκος Saint Laurent.


Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Από μικρή ασχολούμαι με την τέχνη, αν και στα φοιτητικά μου χρόνια με κέρδισε περισσότερο η θεωρία και το γράψιμο, παρά η δημιουργία. Ίσως επειδή η δημιουργία προϋποθέτει μεγαλύτερη προσωπική έκθεση.

Καλλιτέχνες που θα ήθελες να είχες γνωρίσει;
Θα ήθελα να έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά και να έχω στη συλλογή μου θρύλους της τέχνης όπως Marcel Duchamp, Hans Bellmer, Tracey Emin, Jenny Holzer. Όλα αυτά αν ήμουν δισεκατομμυριούχος, φυσικά.
Θα ήθελα επίσης να έχω πιει έναν καφέ με την Frida Kahlo, τον Andy Warhol και τον Dali. Εκτός εικαστικών, με τον Oscar Wilde. Μου αρέσουν οι εκκεντρικές, αυθεντικές προσωπικότητες. 

WomenTalk: Ηλιάνα Φωκιανάκη
Tracey Emin

Τα τρία διαχρονικά αγαπημένα σου έργα τέχνης;
Δύσκολο να πω, γιατί αλλάζουν. Σίγουρα υπάρχουν έργα καλλιτεχνών που με συγκινούν από τα φοιτητικά μου χρόνια ως τώρα και θεωρώ ότι είναι και σημαντικά για την ιστορία της τέχνης όπως το γλυπτό-ουρητήριο Fountain του Marcel Duchamp, η σειρά έργων Truisms της Jenny Holzer (μια σειρά φράσεων που στην αρχή τύπωνε σε αφίσες και μπλουζάκια στη Νέα Υόρκη και μετά τις έβαλε σε μαρκίζες της Times Square ή τις χάραξε σε πλάκες και μαρμάρινους πάγκους) και φυσικά τον καρχαρία του Damien Hirst με τον φοβερό τίτλο “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”.

Fountain, Marcel Duchamp

Ένας καλλιτέχνης πρέπει να υποφέρει για να δημιουργήσει;
Όχι, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν σκεφτόμαστε πως πρέπει να είναι ο καλλιτέχνης. Έχω γνωρίσει δεκάδες καλλιτέχνες που είναι αφοσιωμένοι, χαρούμενοι, ήρεμοι, όπως κάθε άλλος σωστός επαγγελματίας. Φυσιολογικοί άνθρωποι δηλαδή.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>